Mladí utečenci zo Sýrie si v Libanone zarábajú vlastným telom

Humanitárna situácia v Libanone sa stále zhoršuje. Kým si medzinárodné organizácie sťažujú na nedostatok finančných prostriedkov potrebných na zvládnutie obrovského prílevu utečencov zo Sýrie, musia niektorí sýrski mladíci v Bejrúte predávať svoje vlastné telo, aby sa udržali nad vodou, píše agentúra APA.

10.10.2014 15:00
debata (6)

Jedným z nich je aj Madžíd z Damasku. Keď devätnásťročný mladík hovorí o svojom „povolaní“, má zvesenú hlavu a v očiach sa mu lesknú slzy. „Nemyslite si, že nás to tu baví. Sme tu, pretože to inak nejde. Svoj život berieme ako cestu vlakom. Prechádzame práve kamenistým úsekom, na ktorom neustále hrozí nebezpečenstvo vykoľajenia,“ hovorí Madžíd a myslí pritom na políciu, ktorá ho môže kedykoľvek odhaliť a zatknúť.

Rodina by ho zabila, polícia zbičovala

Keby sa totiž dozvedela o jeho činnosti, hrozia mu rany bičom, väzenie alebo iné drastické tresty. Nie je to činnosť bez rizika, pretože homosexualita je v Libanone oficiálne zakázaná, aj napriek tomu, že krajina je považovaná za relatívne liberálnu.

„Neuvádzajte, prosím, moje pravé meno, keby sa totiž moja rodina v Sýrii dozvedela, ako sa tu pretĺkam, zabila by ma. Pritom to robím len preto, aby som im mohol posielať peniaze,“ hovorí smutným hlasom.

Na otázku, ako sa k prostitúcii dostal, odpovedá, že celé týždne nemohol nájsť prácu a nemal už nič. Náhodou sa potom vraj dozvedel o bare v Bejrúte, kde sú bohatí Arabi ochotní mladým mužom za určité služby dobre zaplatiť. O pár hodín neskôr sa v bare zoznámil s istým kuvajtským obchodníkom a dohodli sa na 500 dolároch za noc. Odvtedy pracuje Madžíd štyri dni v týždni, a financuje tak nielen svoj ​​vlastný život v Bejrúte, ale môže posielať peniaze aj svojim rodičom.

Šejkom úrady prepáčia

Madžíd však rozhodne nie je žiadnou výnimkou. Popri mladých homosexuáloch z Iraku a Sýrie, ktorí údajne s predajom vlastného tela nemajú väčší problém, poskytuje vraj kvôli finančným ťažkostiam sexuálne služby čoraz viac heterosexuálnych mužov z radov utečencov.

Okrem sexu ponúkajú tiež sprievod na cestách a do spoločnosti. „Miestne úrady z času na čas prižmúria oko, keď si nejaký šejk odvedie na izbu v päťhviezdičkovom hoteli mladého muža, pretože potrebujú devízy, ktoré títo ľudia v krajine nechávajú,“ vysvetľuje zamestnanec jedného bejrútskeho hotela.

Svojich zákazníkov mladí muži nachádzajú v baroch alebo na sociálnych sieťach.

Libanon má niečo medzi štyrmi a štyri a pol miliónmi obyvateľov. Do malého stredomorského štátu utieklo podľa oficiálnych údajov OSN viac ako 1,14 milióna Sýrčanov. K tomu je však potrebné pripočítať ešte ďalšie státisíce utečencov, ako sú napríklad Palestínčania alebo Iračania. Tí v ​​krajine našli útočisko pred inými konfliktmi, ktoré v regióne vypukli pred niekoľkými rokmi aj niekoľkými desaťročiami. Do konca roka by sa vraj navyše počet sýrskych utečencov v krajine mohol vyšplhať až na 1,5 milióna.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Libanon #utečenci #mladík #prostitúcia