Ryžu, teľa či lekára? To je odmena za bývanie na japonskom vidieku

Malé mestečko Mišima na juhozápade Japonska malo už dosť exodu obyvateľstva, ktorý je napokon viditeľný všade na japonskom vidieku. Dostalo preto odvážny nápad: každému, kto by tam prišiel natrvalo žiť, ponúka teľa alebo 500-tisíc jenov (zhruba 3 300 eur) v hotovosti.

15.10.2014 13:00
Japonsko, staroba, stará Foto: ,
Stoštrnásťročná Japonka Misao Okawa a jej 90-ročný syn Hiroši Okawa. Misao je oficiálne najstaršou ženou na svete.
debata

Myšlienka sa však nestretla s úspechom: za 20 rokov sa k trvalému pobytu v mestečku zaviazal jediný človek, ktorý dostal teľa. „Ťažko ľudí prilákame len na teľatá,“ pripúšťa miestny činiteľ Judži Mijata. Ani o peniaze v hotovosti nebol žiadny záujem.

Rovnako ako Mišima vymýšľajú obecné úrady na japonských ostrovoch najrôznejšie stimuly, na ktoré by mohli nových obyvateľov nalákať. Napríklad stredojaponská Hida ponúka každoročne 60 kilogramov ryže počas desiatich rokov. V Nikahu na severe Japonska zasa radnica umožňuje vstup do slávnych japonských kúpeľov s teplou vulkanickou vodou.

Stojedenásťročný Japonec Sakari Momoi s... Foto: SITA/AP
Japonsko, starí, starec, starček, dedko Stojedenásťročný Japonec Sakari Momoi s certifikátom o Guinessovom rekorde. Je najstarším mužom na planéte.

Sto kilometrov severozápadne od Tokia poskytuje Nanmoku lekársku starostlivosť zadarmo, ale ani to nie je nič platné. „Odliv obyvateľov zastaviť nedokážeme,“ sťažujú sa úrady. Táto obec drží smutný rekord: 57 percent obyvateľov je starších ako 65 rokov. Koncom júna napočítali v mestečku 2 254 duší a podľa vládnych údajov ich v roku 2040 nebude viac ako 700, ak sa neurobí niečo pre zvýšenie pôrodnosti a na zabrzdenie exodu.

Podľa najpesimistic­kejších štúdií bude mať celé Japonsko v roku 2060 len 86 miliónov obyvateľov, zatiaľ čo dnes ich má okolo 127 miliónov. Krajina má teda všetky dôvody biť na poplach: osoby staršie ako 65 rokov už teraz totiž tvoria štvrtinu obyvateľstva. Ich podiel by mal v roku 2060 vzrásť až na 40 percent.

Populácia Japonska starne. Mladí odchádzajú do... Foto: SITA/AP, Koji Ueda
Japonsko, vulkán, sopka, staroba, stará, starena, starenka Populácia Japonska starne. Mladí odchádzajú do miest, najmä do Osaky, Nagoje a metropoly Tokia a jeho okolia. Na snímke 85-ročná Yaeko Arai.

Na severovýchodnom pobreží Japonska, ktoré 11. marca 2011 zdevastovali vlny cunami, je prístav Ajukawa len tieňom svojej bývalej veľkosti. Sedemdesiatse­demročný Kindži Suzuki so slzami v očiach spomína, ako sa odtiaľto vychádzalo na lov veľrýb, z ktorého mesto žilo. Bolo to pred polstoročím.

Japonský vidiek sa vyprázdňuje a tí, ktorí tam zostávajú, sú starí: priemerný vek dedinčanov je 65 rokov. Lavice v školách sú poloprázdne, obecné a sociálne služby je čím ďalej tým ťažšie zachovávať. Podľa súkromnej študijnej skupiny Japan Policy Council by do roku 2040 mohla v Japonsku vymiznúť polovica obcí. Mladí odchádzajú do miest, najmä do Osaky, Nagoje a metropoly Tokia a jeho okolia, kde žije už 35 miliónov obyvateľov, teda viac ako štvrtina populácie Japonska. „V krajine nastane nerovnováha, týmto závažným problémom je potrebné sa zaoberať už dnes, nie až zajtra!“ varuje bývalý minister Hiroja Masuda. Ten je teraz v Japan Policy Council prezidentom.

Osoby staršie ako 65 rokov už teraz tvoria... Foto: SITA/AP, Shizuo Kambayashi
Japonsko, staroba, starí, ulica, Osoby staršie ako 65 rokov už teraz tvoria štvrtinu obyvateľstva Japonska. Ich podiel by mal v roku 2060 vzrásť až na 40 percent.

Koncom tohto roka plánuje japonský premiér Šinzó Abe predložiť súbor opatrení, ktorých cieľom bude zabrániť demografickému poklesu v krajine a stabilizovať počet obyvateľov v najbližších piatich rokoch na 100 miliónoch. Pri nedávnych zmenách vo vláde bol špeciálne pre oživenie regiónov vytvorený nový rezort. Šéf výskumného ústavu Dai-ichi Life Hideo Kumano si myslí, že ľudia budú na vidieku zostávať alebo sa tam vracať jedine vtedy, ak sa urobia pre rozvoj vidieka účinné opatrenia.

„Keď sa moje deti raz rozhodnú odísť, ťažko ich budem zadržiavať,“ znepokojuje sa Manami Suzukiová v Ocuči, doteraz stigmatizovanom cunami z roku 2011. „Nedokážem si predstaviť, ako bude toto mesto vyzerať o 30 rokov,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #vidiek #populácia #obyvateľstvo