Rakúšania nedokážu uhasiť svoju poslednú cigaretu

Tabakové peklo alebo ostrovček odporu proti zákazom fajčenia? Záleží na tom, ku ktorému táboru patríte. Umiernené Rakúsko je, čo sa týka fajčenia, rebel a európska výnimka. V reštauráciách a baroch sa totiž stále fajčí, píše AFP.

19.10.2014 07:00
cigareta, fajčenie, dym, fajčiar, Foto: ,
Mnohé obchodné centrá v Rakúsku plánujú zriadenie fajčiarskych salónikov. Jeden je aj v hale najväčšej štátnej nemocnice vo Viedni.
debata

„Želám si, aby do piatich rokov platil úplný zákaz fajčenia, pokiaľ to bude možné,“ vyhlásila začiatkom septembra nová ministerka zdravotníctva Sabine Oberhauserová. Dodala však, že bez rokovania s výrobcami cigariet, ktorí o tom nechcú zatiaľ ani počuť, nebude prijaté žiadne rozhodnutie.

Naopak Francúzsko, kde je vo všetkých verejných priestoroch fajčenie zakázané už dávno, oznámilo novú etapu vo svojom boji proti fajčeniu: zavedie „neutrálne“ škatuľky cigariet, aké sa už skúšajú v Austrálii, zakáže fajčenie v automobiloch prevážajúcich deti a elektronické cigarety v niektorých verejných priestoroch. V Austrálii majú všetky balíčky cigariet jednotnú olivovo zelenú farbu s výrazným varovným textom. Odlišujú sa len menom značky.

V Rakúsku vstúpila posledná úprava zákona o tabaku do platnosti 1. januára 2009. Zakazuje fajčenie vo verejných priestoroch, ale obsahuje dlhý rad výnimiek, zvlášť pre reštaurácie. Zariadenia do 50 metrov štvorcových si môžu vybrať, či sa v nich bude môcť fajčiť alebo nie.

Rakúšania fajčia viac ako ostatní Európania. Foto: SITA/AP, Rick Bowmer
marihuana, Oregon, fajčenie, cigareta, dym Rakúšania fajčia viac ako ostatní Európania.

Podniky väčšie ako 50 metrov štvorcových môžu fajčiarom ponúknuť miestnosť, ak je hermeticky oddelená od inej, nefajčiarskej miestnosti. Mnohé výnimky z tohto zákona a tiež to, že Rakúsko nemá žiadnu inštitúciu poverenú kontrolou jeho dodržiavania, znemožňujú zisťovať, či je zákon dodržiavaný.

„Súčasný zákon bol naprogramovaný tak, že musel stroskotať,“ vysvetľuje viedenský profesor Manfred Neuberger, ktorý sa podieľal na niekoľkých štúdiách o účinnosti zákona na ochranu nefajčiarov. „Zákon, ktorý dnes máme, je smiešny,“ pripúšťa tridsaťosemročný Roman z Café Drechsler v centre metropoly. „Buď nech zakážu fajčenie úplne, alebo nech ho povolia, ale takto to nevyhovuje nikomu,“ citovala ho agentúra AFP.

Táto kaviareň, ktorá porušila zákon, musela pred viac ako rokom pristúpiť k úplnému zákazu fajčenia, aby sa vyhla pokutám. Niektorí jej hostia sa totiž anonymne sťažovali.

V Rakúsku ale fajčenie zďaleka nestojí mimo zákona. Mnohé obchodné centrá tu plánujú zriadenie fajčiarskych salónikov a takýto salónik je aj medzi obchodmi umiestnenými v hale najväčšej štátnej nemocnice vo Viedni AKH. Ďalším dôkazom ovzdušia priaznivého fajčeniu je cena cigariet, jedna z najnižších v západnej Európe. V priemere tu škatuľka cigariet vyjde na 4,90 eura, zatiaľ čo vo Veľkej Británii to je až 11 eur.

Tretina Rakúšanov sú fajčiari. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
fajčenie, fajčiar, cigarety, Británia, mládež, námestie, Londýn, Trafalgar Square Tretina Rakúšanov sú fajčiari.

Rakúšania fajčia viac ako ostatní Európania. Podľa posledného výskumu Eurobarometra z počiatku roka 2012 v Rakúsku fajčila tretina obyvateľov, zatiaľ čo priemer v Európskej únii je 27 percent.

Profesor Neuberber verí, že rozhodnutie sprísniť protifajčiarsky zákon môže prísť z parlamentu, avšak len s podmienkou, že poslanci budú môcť hlasovať bez ohľadu na pokyny svojich strán. Rakúska obchodná komora je proti úplnému zákazu a namieta, že reštaurácie vynaložili značné finančné prostriedky na to, aby sa prispôsobili súčasnému zákonu.

Zástupca obchodnej komory pre gastronómiu Thomas Wolf si myslí, že súčasný stav má byť zachovaný. Avšak nie všetci jeho názor zdieľajú. „Keď bude platiť úplný zákaz fajčenia, budú mať všetci rovnaké možnosti,“ usudzuje majiteľ Café Drechsler.

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Rakúsko #fajčenie #zákon o nefajčiaroch