Bohatí Číňania platia za meteority astronomické sumy

Milovníci meteoritov z Číny sú ochotní zaplatiť celé imanie alebo sa aj vydať pátrať do púšte, aby získali úlomky meteoritov, ktorých cena tak stále rastie a otriasa svetovým trhom.

28.11.2014 13:00
debata (1)

Päťdesiatročný Tchung Sien-pching patrí k tým majetným zberateľom, ktorým už nestačia luxusné automobily, šaty od popredných návrhárov a drahé domy. Jeho vášňou sú kamene, ktoré dopadli z vesmíru na Zem, píše agentúra AFP.

Tchung Sien-pching zaplatil milión jüanov (vyše 130-tisíc eur) za kus sejmčanského meteoritu, nazvaného podľa ruskej lokality, kde ho v roku 1967 našli. Meteorit je starý niekoľko miliárd rokov. „Stálo to za to. Je to posol z vesmíru,“ vysvetľuje.

Pán Tchung vlastní desiatky úlomkov z meteoritov, ktoré má vystavené vo vitrínach svojho sídla v Urumči, metropole Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na západe Číny. K jeho pokladom patrí hnedý úlomok z meteoritu sukovitého vzhľadu, ktorý spadol v prehistorickej dobe do lokality Gibeon v Namíbii. Tento výnimočný kúsok ho vyšiel aj na milión jüanov.

V jeho trezore takisto odpočívajú uhlíkaté chondrity. Meteority, ktorých súčasťou boli tieto „kamene“ s čiernou kôrou, pochádzajú z tej istej hmloviny, z ktorej vznikli planéty našej slnečnej sústavy. „Sú to celé fragmenty, ktoré sa ťažko hľadajú,“ hovorí Tchung.

Meteority vzbudzujú živý záujem medzi časťou nových čínskych zbohatlíkov a medzi podnikateľmi, ktorí sa chcú nejako odlišovať. „Podnikatelia zbožňujú veľké meteority. Autá vyrobil človek, ale každý meteorit je úplný unikát,“ zdôrazňuje Tchung.

Podľa expertov sú meteority vzácnym svedectvom o pôvode a zložení slnečnej sústavy. Meteority zvyknú ľudia hľadať najmä v púšťach a polárnych oblastiach, pretože sa tam najľahšie nachádzajú.

„Meteoristi“ samozvaných nálezcov vítajú

Existuje svetový trh, na ktorom môžu tie najlepšie kúsky stáť až státisíce eur. Na rozdiel od archeológov a paleontológov, ktorí sa búria proti drancovaniu nálezísk, sa špecialisti na meteority naopak z vitality tohto úzkeho trhu radujú.

„Spolupracujeme so zberateľmi. Nemáme prostriedky na to, aby sme sami meteority hľadali. Táto malá armáda zberateľov to však robí veľmi dobre,“ hovorí Monica Gradyová z britskej Open University. Je to vzájomne výhodný vzťah: lovci meteoritov nutne potrebujú expertov, aby analyzovali ich objavy. A tí to robia s radosťou, lebo za to dostávajú kúsok meteoritu, vysvetľuje Gradyová.

Príliv nových čínskych zbohatlíkov však tento systém narušil, vyskrutkoval vysoko ceny a zvýšil obavy z ponuky nepravých meteoritov. Mnohí čínski zberatelia sa zaujímajú len o to, akú má meteorit cenu, a vedecký význam je pre nich vedľajší.

„Apetít Číňanov má citeľný dopad na trh s tými najväčšími a najdrahšími úlomkami,“ hovorí Eric Twelker z amerického časopisu Meteorite Times. „Väčšina kúskov pochádzajúcich z Číny je prezentovaná zle alebo sú to falzifikáty. Trvá to už roky,“ dodáva.

Tchung Sien-pching o sebe tvrdí, že je skutočný znalec. Viedol a financoval expedíciu do púšte Taklamakan, kde bol v roku 2000 objavený v blízkosti mesta Fu-Kchang meteorit. Je to zlatisto striebristá tona rôznorodých kovov, ktorej cena bola odhadnutá na milióny dolárov. Tchung vlastní jeden úlomok. Okrem nehostinnej klímy musel v púšti čeliť vlkom, hmyzu a nebezpečným hadom. „Milujem to. Záhady vesmíru sú nekonečné, preto ma meteority fascinujú,“ hovorí.

1 debata chyba