V zanedbanom parížskom sídlisku môžu vyrásť ďalší Coulibalyovia

Amed Coulibaly, jeden z troch atentátnikov, ktorí v Paríži zabili 17 ľudí, vyrastal na sídlisku Grande Borne na južnom okraji Paríža. Tento rozsiahly labyrint budov, navrhnutý architektom Emilom Aillaudom, mal pôvodne predstavovať príjemné a cenovo dostupné bývanie.

20.01.2015 13:00
Coulibaly, Francúzsko, útok, Paríž, islamisti Foto:
Amedy Coulibaly
debata (7)

V štvrti žije okolo 11-tisíc ľudí a vďaka svojej neprehľadnosti sa z nej stal výborný úkryt najrôznejších gangov. Medzi domami neboli zámerne – kvôli bezpečnosti detí – vybudované cesty, takže polícia sa na miesto dostáva ťažko.

Lekári odmietajú na toto sídlisko chodiť k prípadom, doručovatelia tam nechcú nosiť zásielky… Bolo by však zjednodušujúce tvrdiť, že Coulibaly, ktorý zabil päť ľudí, sa stal teroristom, pretože býval práve tam. Vyrastali tam aj iní, a nikoho nezabili. Coulibalyho sestra sa živí ako tanečnica, bývalý spolužiak je finančným kontrolórom, z Grande Borne aj terajší starosta predmestia Grigny Philippe Rio. „Naše sídlisko nie je továreň na teroristov,“ tvrdí, no priznáva, že Grande Borne je všetkými opustená štvrť.

Páchnuce chodby, slepé uličky

Coulibaly tam začal s drobnými krádežami, prešiel k ozbrojeným lúpežiam a niekoľkokrát skončil vo väzení. A práve za mrežami sa zoznámil s jedným z troch atentátnikov Chérifom Kouachim a takisto s radikálnym islamom.

Sídlisko Grande Borne vzniklo v 60. rokoch a dnes sa podľa agentúry AP javí ako ohromný sociálny a architektonický omyl. Páchnuce schodiská a slepé uličky poskytujú dokonalú skrýšu pre kriminálnikov i narkomanov. Mestská doprava tam veľmi nejazdí, miesto je odrezané od okolia diaľnicou. Tamojšie nepokoje v roku 2005 dokonca vyvolali diskusiu o zbedačených predmestiach.

Chladnokrvný a cholerický

Monique Vareillaudová učila Coulibalyho na základnej škole. Ako osemročný bol vraj malým vládcom svojej početnej rodiny, pretože bol jediný chlapec medzi sestrami. V čase dospievania nad ním rodičia i učitelia stratili kontrolu a Coulibaly sa dal na kriminálnu dráhu. Sociálny pracovník Claude Aka si spomína, že v tej dobe sa Coulibaly začal prikláňať k islamu. Modlil sa pravidelnejšie než ostatní, na výletoch za zábavou sa držal bokom od dievčat.

Aka stratil Coulibalyho z očí v roku 1999, avšak vlani sa muž opäť objavil v jeho kancelárii. Vyzeral, že mu chce niečo dôležité povedať, Aka to však z neho nedostal. Sociálneho pracovníka teraz sužuje myšlienka, že už vtedy Coulibaly pripravoval vraždy a že by ho azda od týchto plánov dokázal odhovoriť…

Coulibaly bol šesťkrát odsúdený za krádež, v roku 2000, keď mal 18 rokov, policajti zastrelili jeho priateľa, s ktorým kradol motocykle. Právnik Damien Brossier si spomína, že pri jednej z ozbrojených lúpeží, keď Coulibaly kradol v obchode so športovým tovarom, pri úteku jeho auto spadlo z mosta. Coulibaly vraj zostal chladnokrvný a pokračoval, ako by sa nič nestalo. „Bol prchký,“ povedal o ňom Brossier, ktorý Coulibalyho obhajoval aj v prípadoch lúpeže banky a dvoch kaviarní.

Nechcú živoriť, dajú sa na zločin

Coulibaly sa začal stýkať s Djamelom Beghalom, usvedčeným z terorizmu a žijúcim pod policajným dohľadom v strednom Francúzsku. V roku 2009 si pri moslimskom obrade, ktorý však francúzske zákony neuznávajú, vzal za ženu Hayat Boumeddieneovú, ktorá trvala na tom, že bude chodiť v závoji, hoci kvôli tomu prišla o prácu pokladníčky.

Brossier upozorňuje, že mnoho mladých ľudí z problematických miest, ako je Grande Borne, sa vydáva po stopách starších delikventov. Odmietajú živoriť na podpore ako ich rodičia a ľahko sa nechajú zviesť prísľubom rýchlo získaných peňazí z drog a zločinu. A tak končia v obrej väznici Fleury-Merogis v susedstve Grande Borne.

Rombo Togbahoun, ktorý Coulibalyho učil kickbox, si myslí, že Coulibaly bol jeden z prvých. V telocvični pred ním sú vraj zatiaľ malí chlapci, ale budúci Coulibalyovia.

Vláda po nepokojoch z roku 2005 začala s projektami na rozvoj predmestských častí. Starosta Rio hovorí, že Grande Borne to pocítil v podobe novej telocvične, kultúrneho strediska a zavedenia električkovej linky. Stále je však 40 percent tamojších obyvateľov vo veku medzi 16 a 25 rokmi bez práce. Na plný úväzok tam pracuje jediný lekár, potenciálni zamestnávatelia strácajú záujem, akonáhle zistia, že dotyčný pochádza z Grande Borne.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #terorista #Paríž #islamistickí extrémisti