Islamský štát vydal obsiahlu príručku pre moslimské ženy

Organizácia Islamský štát (IS) vydala súpis pravidiel pre ženy, ktoré chcú žiť na území, ktoré IS ovláda. Materiál zvaný Ženy v islamskom štáte: Manifest a rozbor problému sľubuje za plnenie regulí ochranu a harmonický život vo svete, v ktorom "muži sú muži a ženy ženami".

07.02.2015 13:30
Moslimka Foto: ,
Moslimka
debata (7)

Dokument vraj vytvorila skupina aktivistiek IS brigáda Al-Chansáa. IS už v minulosti vydal rady pre tehotné a pokyny, ako zaobchádzať so zajatkyňami. Terajší dokument je prvým uceleným materiálom venovaným ženám.

Všeobecne sa v ňom kritizuje vplyv západnej kultúry na moslimky a zdôrazňuje odmietanie vedeckého bádania. „Ideálna islamská komunita by sa nemala nechať zatiahnuť do bádania o hĺbke vecí (vedy) a do snahy odhaliť tajomstvo prírody … Je určená na to, aby napĺňala tavhíd (vieru), šaríu (islamské právo), šírila islam a privádzala ľudí z temna bezverectva do svetla viery,“ stojí v materiáli.

Priznáva sa v ňom určitá rola vedám považovaným za nevyhnutné, ku ktorým patrí poľnohospodárstvo, medicína a stavebníctvo. „Dovolené je len to, čo ľudia potrebujú, čo moslimom uľahčí život,“ uvádza text.

Podľa IS svet teraz vyzerá takto: „Hovorí sa, že najdôležitejšie je pozemské poznanie a že to skutočné – šaría – poznaním nie je. Preto žena študuje zbytočné pozemské vedy v odľahlých horách a hlbokých údoliach. Cestuje, aby sa priučila západnému spôsobu života, obklopená cudzou kultúrou študuje mozgové bunky vrán, zrnká piesku a tepny rýb!“

IS uznáva, že žena nemôže správne vychovávať deti, ak je negramotná a nevedomá, preto organizácia vytvorila špeciálny výučbový program pre ženy. Dievčatá od siedmich do deviatich rokov sa majú učiť arabčinu, náboženstvo a disciplíny ako je počítanie a vybrané prírodné vedy. Do 12 rokov majú pokračovať v štúdiu náboženstva a všetkého, čo súvisí s manželstvom a rozvodom. Pokračovať má aj štúdium arabčiny a vied. V tomto veku sa majú naučiť pliesť a šiť a tiež základy varenia. Od 13 rokov sa majú zamerať na šaríu a štúdium o výchove detí. „Budú sa učiť o histórii islamu, o živote Proroka a jeho stúpencov,“ stojí v dokumente.

„Je legitímne, aby sa dievča vydalo v deviatich rokoch. Najčistejšie z dievčat budú vydaté, kým dosiahnu 16 alebo 17 rokov, kým sú mladé a aktívne,“ hovorí jeden z bodov. Ženísi potom nemajú mať viac ako 20 rokov. Ženy majú po sobáši byť doma a vychovávať deti, von môžu len za určitých podmienok a náležite zahalené.

„Ženy môžu chodiť z domu za účelom náboženského štúdia vtedy, ak sú to lekárky alebo učiteľky, alebo ak sú zapojené do svätej vojny náboženským výnosom vydaným v prípade, že sa spoločenstvo dostalo do mimoriadne ťažkej situácie, ako tomu je v prípade žien v Iraku a v Čečensku“.

Dokument odsudzuje tyraniu kapitalizmu a navrhuje zriadiť sociálny štát, ktorý bude chrániť ženy a deti. Ženy vraj budú môcť pracovať, ale len tri dni týždenne, budú mať právo na mimoriadne dovolenky v prípade choroby detí či odchodu manžela. Ďalej sa sľubuje dvojročná materská dovolenka a predškolské zariadenia pre malé deti.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #moslimky #Islamský štát