Richarda III. preniesli spod parkoviska do katedrály, pochovali ho po 530 rokoch

Ostatky anglického kráľa Richarda III. po takmer 530 rokoch od jeho smrti uložili vo štvrtok do krypty pod katedrálou v stredoanglickom Leicesteri. Rakvu s kosťami monarchu, ktorého vo svojej tragédii zvečnil William Shakespeare, si v uplynulých troch dňoch pozrelo viac ako 20 000 ľudí.

26.03.2015 10:16 , aktualizované: 14:59
Richard III. Foto: ,
V uliciach stredoanglického mesta Leicester vystavujú portréty kráľa Richarda III., ktorého ostatky pochovajú do krypty pod tamojšou katedrálou.s
debata (4)

Okázalý cirkevný obrad so všetkými kráľovskými poctami, ktorý prenášali miestne televízie, viedla hlava anglikánskej cirkvi, canterburský arcibiskup Justin Welby. Prítomní boli zástupcovia kráľovskej rodiny, kráľovná Alžbeta II. poslala prítomným pozdrav.

Ostatky Richarda III., ktorý zomrel v roku 1485 v bitke pri Bosworthe, vedci dlho považovali za nenávratne stratené. Až v auguste 2012 ich bádatelia objavili pod parkoviskom v Leicesteri a pomocou rozboru DNA určili ich pravosť.

Na pohrebe recitoval aj herec Benedict Cumberbatch

Herec Benedict Cumberbatch, ktorý je s Richardom vzdialený príbuzný a hral kráľa v chystanom televíznom seriáli BBC, zarecitoval báseň. Napísala ju špeciálne pre túto príležitosť cenami ovenčená škótska poetka Carol Ann Duffyová.

Herec Benedict Cumberbatch v sprievode Michaela... Foto: Rui Vieira
Richard III., pohreb, Veľká Británia, York, Leicester, Benedict Cumberbatch Herec Benedict Cumberbatch v sprievode Michaela Harrisona. Herec, ktorý je s Richardom vzdialený príbuzný, zarecitoval báseň.

Na obrade slávnostného uloženia dubovej rakvy pod kryptu katedrály boli tiež potomkovia účastníkov bitky pri Bosworthe, v ktorej kráľ padol.

Rakvu s Richardovými ostatkami do katedrály v Leicesteri preniesli v slávnostnom sprievode, na ktorý sa prišlo pozrieť asi 35 000 ľudí už minulú nedeľu. Tri dni potom mohla panovníkovi prejaviť úctu široká verejnosť. Ľudia mu najčastejšie prinášali biele ruže – erbové znamenie Yorku.

V Leicestri pochovávajú Richarda III.

Ostatky Richarda III. po 530 rokoch od jeho smrti uložili do krypty pod katedrálou v Leicesteri.

Fotogaléria
Ostatky anglického kráľa Richarda III. sú po...
Ostatky anglického kráľa Richarda III. sú po...
+11Rakva Richarda III. Ostatky anglického kráľa...

Budúcu nedeľu bude v katedrále slávnostne odhalený nový kráľov sarkofág.

Richard III. vládol v rokoch 1483 až 1485. Jeho smrťou sa skončila takzvaná vojna dvoch ruží a na trón nastúpila dynastia Tudorovcov, z ktorej pochádzala okrem iného kráľovná Alžbeta I.

Tyran, či osvietenec?

Rozporuplný monarcha, ktorého ako krutého tyrana preslávil vo svojej hre William Shakespeare, bol posledným anglickým kráľom, ktorý padol v bitke. Bol narýchlo pochovaný bez rakvy v dávno zničenom kláštore. Kostra kráľa sa našla až v roku 2012 náhodou pod parkoviskom v Leicesteri a bola identifikovaná pomocou DNA.

Truhla Richarda III. v leicesterskej katedrále. Foto: Reuters, DARREN STAPLES
Richard III., pohreb, Veľká Británia, York, Leicester, Truhla Richarda III. v leicesterskej katedrále.

„Pred 530 rokmi bol zrazený mečom uprostred chaosu,“ povedal jeden z potomkov kráľa, ktorý s ostatnými asi 35 000 záujemcami v stredu navštívil miesto Richardovho skonu pri vrche Ambion Hill, kam kráľ odišiel z Leicesteru.

Vrátil sa vraj potupne pohodený cez chrbát koňa. „Teraz máme príležitosť to napraviť a zabezpečiť, aby sa to tentoraz odohralo dôstojne a čestne,“ uviedol k štvrtkovému obradu starosta mesta Peter Soulsby.

Niektorí historici sa teraz domnievajú, že išlo o pomerne osvieteného panovníka, ktorého meno však očiernili jeho nasledovníci.

Na hrob, ktorý v Leicesterskej katedrále bude od soboty sprístupnený verejnosti, si robilo nárok aj mesto York, odkiaľ kráľ pochádzal. Odporcovia uloženia ostatkov v Leicesteri označili obrady v tomto meste za „pantomímu“.

Večer sa podľa BBC v Yorku uskutoční na pamiatku kráľa Richarda III. cirkevný obrad, po ktorom bude nasledovať sprievod miestnych cirkevných a politických predstaviteľov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard III. #kráľ #Leicester