Ani v milióne kraslíc nenájdete dve rovnaké

Na celom svete vraj nenájdete dve úplne rovnaké snehové vločky, hoci sú ich miliardy. Ale takisto nenájdete ani dve úplne rovnaké kraslice, každé vajíčko je iné. To sú slová Ľudmily Bátorovej (60) z Prievidze-Veľkej Lehôtky. A táto ľudová umelkyňa vie, o čom hovorí. Zdobeniu kraslíc sa venuje už celé štvrťstoročie a každý rok ozdobí tisícky vajíčok.

03.04.2015 07:00
Veľká noc, kraslice, veľkonočné vajcia,... Foto: ,
Ľudmila Bátorová z Prievidze-Veľkej Lehôtky každý rok ozdobí tisícky vajíčok s veľkonočnou, ale niekedy aj s vianočnou tematikou.
debata

Koľko kraslíc za rok zhotoví, nevie, nepočíta ich. Ale zdobí ich vlastne stále, osem až desať hodín každý deň. Ovláda množstvo techník a zdobí vajíčka rôznych veľkostí, slepačie, husacie aj obrovské pštrosie.

Kraslica má byť krásna

Maľované vajíčko je symbolom Veľkej noci a zrodu života. Preto by malo byť krásne zdobené, aby z neho dýchal život. Na zdobenie kraslíc ľudia vymysleli množstvo techník – maľovanie, škrabanie, oblepovanie slamou alebo sitinou, kresbu tušom, voskovanie, madeiru. Pani Bátorová ovláda všetky tieto technológie, najradšej však má voskovanie.

Je to taká krása, že sa vždy nájdu ľudia, čo to... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Veľká noc, kraslice, veľkonočné vajcia, maľovanie kraslíc, Ľudmila Bátorová, Je to taká krása, že sa vždy nájdu ľudia, čo to budú robiť, hovorí Ľudmila Bátorová.

„Vyzerá, že je to najľahšia technika, ale podľa mňa je najzložitejšia, pretože keď chcete vajíčko pekne rovnomerne zafarbiť, musíte ho vyumývať, odmastiť, a to je veru zložitá robota. Do horúcej vody namiešate zmes saponátov, vyfúknuté vajíčko do toho ponoríte a necháte namočené celú noc. Na druhý deň vyberiete, vyfúknete z neho vodu, poriadne ho umyjete, pod tečúcou vodou opláchnete a necháte stáť, aby vyschlo. Potom môžete farbiť, a aj tak sa stane, že sa vám vajíčko nezafarbí, alebo sa urobia fľaky, ak je v škrupinke nejaký kaz. Preto hovoríme, že farbenie je vysoká škola,“ vraví Ľudmila Bátorová.

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

Na zafarbenie vajíčka pred voskovaním používa horúcu farbu, musí mať aspoň 70 stupňov. Keď vajíčko poriadne vyschne, nanáša na škrupinu farebný vosk. Môžu to byť vzory jednej farby alebo viacerých. Ľudmila Bátorová robí obyčajne kontrast, buď bielu a čiernu farbu, alebo bledomodrú a tmavomodrú. Roztopený vosk kedysi nanášala špendlíkom, teraz to robí ihlou. Narobí sa oveľa viac, pretože ihlou naberie menej vosku, ale konečný výsledok stojí za tú námahu, vzory sú mimoriadne jemné.

Zafarbené a potom zdobené voskom husacie a... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Veľká noc, kraslice, veľkonočné vajcia, maľovanie kraslíc, Ľudmila Bátorová, Zafarbené a potom zdobené voskom husacie a slepačie vajíčka.

Príprava na samotné zdobenie trvá pri voskovaní dlho, preto si ľudia radšej vyberajú inú techniku. Napríklad batikovanie. Aj pri tejto technike sa využíva vosk, len nie na farbenie, ale na krytie farieb. Na batikovanie sa používa studená farba, preto musí byť trikrát silnejšia ako farba pri voskovaní.

Na batikovanie stačí obyčajný parafín z roztopenej sviečky. Pri farbení postupujete vždy od najbledšej farby po najtmavšiu. To, čo má zostať biele, zakryjete roztopeným voskom. Potom vajíčko namočíte do inej farby, napríklad do žltej. Necháte poriadne vyschnúť a roztopeným voskom nanesiete vzory, ktoré majú byť žlté. Potom vajíčko namočíte do ďalšej farby, a tak pokračujete ďalej. Koľko farieb chcete, toľkokrát ho musíte farbiť a nechať uschnúť.

Za rok namaľuje pani Ľudmila niekoľko tisíc... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Veľká noc, kraslice, veľkonočné vajcia, maľovanie kraslíc, Ľudmila Bátorová, Za rok namaľuje pani Ľudmila niekoľko tisíc vajíčok.

„Potom, keď je už hotové, zoberiete ho nad sporák a nad teplom z vajíčka zotriete papierovým obrúskom všetok vosk. Pod voskom sa objavia farby, ktoré ste ním zatreli. A aby sa ligotalo, nepotrebujete žiadny lak. Podľa prastarého spôsobu stačí, keď si slaninkou potriete ruky, trochu vajíčko vyleštíte a je krásne, usmiate,“ radí ľudová umelkyňa.

K oblepovaniu pribudlo aj vŕtanie

Oblepovanie sitinou je tiež zaujímavá technika. Sitina je močiarna rastlina, ktorá má vnútri stebiel dužinu, penovitú hmotu. Musí sa najskôr presušiť, ale nie príliš, lebo potom sa láme. Starou technikou je aj oblepovanie slamou. Slamu však treba uvariť, rozrezať, vnútro dočista zoškrabať nožnicami, prežehliť, nastrihať, až potom ju môžete lepiť.

Zafarbené a potom slamou zdobené slepačie vajíčka. Foto: Milan Kráľ, Pravda
Veľká noc, kraslice, veľkonočné vajcia, maľovanie kraslíc, Ľudmila Bátorová, Zafarbené a potom slamou zdobené slepačie vajíčka.

Takisto ako sitina aj slama sa môže farbiť, ale pôvodná technika bola len prírodná slama. Lepí sa obyčajným lepom na papier, v žiadnom prípade sa nemá používať Kanagon alebo podobné lepidlo, lebo to zničí farbu okolo nalepovaného vzoru.

Veľmi starým spôsobom zdobenia kraslíc je vyškrabovanie. Na zafarbené vajíčko sa nožom vyškrabujú vzory. Aj to sa môže potom vyleštiť osvedčeným spôsobom, slaninkou. Ľudmila Bátorová však upozorňuje, že slaninkou nemôžete kraslicu leštiť, ak sú ozdoby z vosku. Ten naberie mastnotu a z vajíčka odpadne.

Tvorbu Ľudmily Bátorovej poznajú v mnohých... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Veľká noc, kraslice, veľkonočné vajcia, maľovanie kraslíc, Ľudmila Bátorová, Tvorbu Ľudmily Bátorovej poznajú v mnohých krajinách sveta.

„Modernejšou technikou je madeira – vajíčko sa vydierkuje. "Kedysi sme to robili obyčajným vrtákom, a stávalo sa, že keď sme robili poslednú dierku, tak prasklo. Z desiatich vajec sa podarilo urobiť jedno – dve. Teraz sa používajú modelárske vŕtačky, takže z desiatich vajec pokazíte jedno. Ale to už viete podľa zvuku, keď vŕtate prvú dierku, že vajíčko nie je v poriadku, tak ho hneď vyhodíte, nemusíte vŕtať ďalej,“ hovorí o svojich skúsenostiach pani Ľudmila.

Ako sa vinšovalo na Veľkú noc

Šiby, ryby, mastné ryby,
Aby teba blšky, mušky neštípali,
Šiby, ryby, mastné ryby,
Kus koláča od korbáča
A vajíčka do košíčka.
Šiby, ryby, mastné ryby,
Dávaj vajcia, vymieňaj sa!
Až mi nedáš dve vajíčka,
Daj mi aspoň makovníčka.
Ešte k tomu groš,
Aby bolo dosť.
Ponitrie

Techník na výrobu kraslíc je oveľa viac. Niekto maľuje tušom krásne ornamenty a ešte ich dotvorí farbami na sklo. Alebo sa kombinuje maľba a vosk. Vzniknú napríklad krajinky z jednej strany a veľkonočný motív z druhej strany vajíčka. Alebo vianočný motív, ten si vyžiadali od slovenskej ľudovej umelkyne v Taliansku. Známe sú aj drôtované vajíčka. Pre dávnych drotárov bola kedysi drotárčina ich hlavnou prácou a zdobenie vajíčok doplnkovou činnosťou.

Veľkonočné vajíčka jej otvorili dvere do sveta

Tvorbu Ľudmily Bátorovej poznajú v mnohých krajinách sveta. Priznáva, že vďaka krasliciam sa dostala do zahraničia, na také miesta, kam by inak určite nešla. V čase, keď sa Slovensko pripravovalo na vstup do Európskej únie, ju pozvali do Bruselu. To bola jej prvá zahraničná cesta a potom to už išlo.

Veľkonočné kraslice môžu mať motív barančeka,... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Veľká noc, kraslice, veľkonočné vajcia, maľovanie kraslíc, Ľudmila Bátorová, Veľkonočné kraslice môžu mať motív barančeka, zajačika, sliepočky, krajiny či jarných kvetov.

„Navrhli mi, že mám ísť do Istanbulu, neverila som, bola som si istá, že si robia žarty. Nerobili. Išla som na 14 dní, všetko som mala zaplatené. Bývala som v takom luxusnom hoteli, že som sa cítila ako Alenka v ríši divov. Priamo tam, v Istanbule, som zdobila kraslice, záujem bol obrovský. Priniesla som aj nejaké paličkované veci, japonskí hostia by to vykúpili všetko,“ spomína.

Na ďalší rok ju pozvali opäť na to isté miesto, aby im urobila veľkonočnú výzdobu celého hotela. Neskôr prišlo pozvanie do Fínska, tam učila zdobiť kraslice deti v ľudovej škole umenia. V Ríme sa zúčastnila na medzinárodnej súťaži umeleckých remesiel a z desiatich súťažiacich pani Ľudmila získala prvé miesto. Odvtedy bola v Taliansku hádam päťdesiatkrát. Za posledných dvadsať rokov prešla Rakúsko, Česko, Poľsko, Nemecko, Fínsko, Turecko aj Belgicko.

Na ozdobovanie vajíčok sa používajú rôzne... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Veľká noc, kraslice, veľkonočné vajcia, maľovanie kraslíc, Ľudmila Bátorová, Na ozdobovanie vajíčok sa používajú rôzne techniky - maľovanie, škrabanie, oblepovanie slamou, voskovanie, madeira.

Za rok namaľuje niekoľko tisíc vajíčok. Nevie zrátať, koľko presne, rovnako nedokáže povedať, ako dlho trvá zdobenie jednej kraslice. Vždy totiž záleží na tom, aký robí vzor, z koľkých farieb, aké je vajíčko veľké a akú techniku zdobenia si zvolí.

„Napríklad jedno veľké pštrosie vajce robím poctivo desať hodín v kuse. Slepačie vajíčko tak 15 – 20 minút, tým najjednoduchším vzorom a jednou farbou. Každé vajíčko má svoj tvar a vy ho musíte rešpektovať. Neurobíte dve rovnaké, aj keď robíte rovnaký vzor. Ani na jednom nie je rovnaký počet bodiek a čiarok. Jedno vajíčko je guľatejšie, iné dlhšie, každé má iné obliny. Aj keby som chcela, dve rovnaké neurobím. Tak ako na celom svete nenájdete dve rovnaké snehové vločky, hoci sú ich miliardy, tak isto nenájdete dve úplne rovnaké kraslice,“ zdôrazňuje pani Ľudmila.

Zdobenie kraslíc nezanikne

Je uznávanou ľudovou umelkyňou, a pritom sa k tejto činnosti dostala vlastne len náhodou. Chcela ísť študovať na umeleckú priemyslovku do Brna, ale brat už býval na internáte a rodičia, robotníci, by oboch nevládali financovať. Tak študovala na Strednej ekonomickej škole v Prievidzi a po maturite začala robiť ako účtovníčka. Vydala sa a narodilo sa im postihnuté dieťa, Katka. Dcéra si vyžadovala ustavičnú starostlivosť, a tak zostala pri nej doma.

Pani Bátorová ovláda všetky tieto technológie,... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Veľká noc, kraslice, veľkonočné vajcia, maľovanie kraslíc, Ľudmila Bátorová, Pani Bátorová ovláda všetky tieto technológie, najradšej však má voskovanie.

„Hovorila som si, že musím niečo robiť, aby som sa nezbláznila, to obdobie bolo pre mňa strašné. Raz som sa dostala k jednej starej vlastivede, a v nej boli popísané staré techniky zdobenia kraslíc. Bolo to vydanie z roku 1943. Tak som si povedala, že to skúsim. Začala som robiť kraslice, spočiatku len pre seba. Boli nádherné, ale musím povedať, že dnes, po 25 rokoch, by som sa za ne hanbila,“ priznáva ľudová umelkyňa.

Vraví, že aj dnes je pre ňu prvoradá dcérka Katka, nie remeslo. O zdobení kraslíc hovorí ako o svojom veľkom koníčku. Potom sa opraví, vraj je to dokonca jej droga, ak jeden deň nerobí, už jej to chýba. A nebojí sa, že umenie zdobenia kraslíc zanikne.

„Je to taká krása, že sa vždy nájdu ľudia, čo to budú robiť. Niekde sa kraslice volajú písanky, lebo sa na ne píšu ozdoby. Je dôležité, aby sa to zachovalo, lebo je to naše dedičstvo, mali by sme byť na to hrdí,“ hovorí Ľudmila Bátorová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vajíčka #kraslice #Veľká noc