Šťastie praje odvážnym, potvrdil príbeh modelky, cestovateľky

Lea Podstanická (27) môže inšpirovať ľudí v tom, ako ísť za svojím vytúženým cieľom. Skončila vysokú školu, zamestnala sa v televízii a zistila, že ju práca, o ktorej celý život snívala, nenapĺňa.

25.04.2015 07:00
Lea Podstanická Foto:
Mladá cestovateľka to už skúsila v knižnom vydavateľstve, v televízii, chránila národný park, je úspešnou modelkou a teraz mieni zo Srí Lanky dovážať produkty na Slovensko.
debata (4)

Rozhodla sa opustiť zabehnuté koľaje, vymaniť sa zo stereotypu a cestovať po svete. V Londýne pracovala v knižnom vydavateľstve, získala prácu v Číne a neskôr sa dostala na Srí Lanku, kde si zahrala v bollywoodskom filme (Bollywood je neformálne meno jedného z centier indického filmového priemyslu sídliaceho v Bombaji, pozn. red.) a robila fit modelku pre prestížnu módnu spoločnosť Victoria's Secret.

Životný štýl cestovanie

Cestovateľské túžby si začala plniť už na vysokej škole, keď využila možnosť stráviť pol roka v Ríme na študijnom pobyte. Po jej návrate na Slovensko už len uvažovala o svojej ďalšej ceste a objavila v sebe vášeň pre spoznávanie krajín a rôznych kultúr. Cestovateľský hlad ju zaviedol do Londýna, kde získala miesto ako stážistka na obchodnom oddelení knižného vydavateľstva, čo sa napokon ukázalo ako možnosť zistiť, že týmto smerom sa nechce v živote uberať.

K príležitostnému modelingu sa dostala celkom prirodzene, keďže jej partner Igor je fotograf a často pre neho pózovala pred objektívom. Podarilo sa jej absolvovať aj niekoľko fotení v Londýne, keď jej prišla správa od domovskej modelingovej agentúry, že o ňu prejavili záujem v Číne. Pre mladú cestovateľku to bola neodolateľná príležitosť, ale aj výzva.

„Číňania majú radi šou, výrazný make up, je to úplne iný modeling ako v New Yorku alebo v Miláne. Moje cestovanie je stále spojené s kultúrou, chcela som ísť do Ázie, tak ma to veľmi potešilo,“ povedala Lea Podstanická, ktorá v Číne strávila tri mesiace.

Vášňou Ley Podstanickej je spoznávanie nových... Foto: Archív Ley Podstanickej
Lea Podstanická Vášňou Ley Podstanickej je spoznávanie nových krajín.

Keď sa vrátila z Číny opäť na Slovensko, povedala si, že bude konečne robiť prácu, po ktorej túžila a začala si hľadať miesto v televízii. Mal to byť splnený sen, ale opak sa ukázal pravdou.

„Je to veľký konzum, potrebujú veľa ľudí, ktorí veľa robia, ale aj sa môžete veľa naučiť. Bola som tam štyri mesiace, ale nebola som šťastná. Práca ma nenapĺňala a nevidela som tam svoju budúcnosť. V televíznom spravodajstve je každý deň výzva a boj,“ hovorí Lea, ktorá zakrátko dostala modelingovú pracovnú ponuku v Istanbule a opäť sa jej potvrdilo pravidlo, že keď jedno plánuje, druhé sa deje.

Niekedy je možné všetko

„Modeling ma veľmi baví, ale treba si určiť, aký chcete mať životný štýl. Nedá sa to robiť navždy, ale nabíja ma to energiou,“ uviedla Slovenka. Rada spoznáva nových ľudí, obdivuje rôznorodosť pováh a vďaka svojej práci stretla aj neobyčajné dievčatá.

„Za modelkami sú zaujímavé príbehy. Je to dosť ťažké, lebo sa môžu dostať na veľmi zlú cestu a veľmi ľahko,“ tvrdí Lea Podstanická, ktorá sa cíti viac cestovateľka ako modelka a práca je pre ňu cesta do sveta. „Mám pocit, že na Slovensku sa tak upokojím, ale aj sa mi zavrú oči. Potom, keď ste opäť vo svete, všetko sa vám otvorí a všetko sa dá.“

Ideálna pracovná príležitosť prišla v podobe ponuky pracovať na mediálnom projekte na exotickej Srí Lanke, kde mala vytvárať reportáže o krajine, ľuďoch a rozmanitej kultúre. Keď však docestovala na miesto, zistila, že realita je trochu iná.

V Ázii robila fitmodelku pre prestížnu módnu... Foto: Archív Ley Podstanickej
Lea Podstanická, modelka V Ázii robila fitmodelku pre prestížnu módnu spoločnosť Victoria's Secret.

„Je to rozvojová krajina a všetko sa v podstate ešte len učia. Chceli niečo, čo je veľmi zaujímavé, dobré a Srí Lanka je úžasná krajina, ktorá nie je taká známa ako Thajsko alebo India. Len oni to nevedia uchopiť. Začali sme s tým, že nemali kameru, nemali štúdio, nemali kameramana. Oni skrátka len niečo chceli,“ spomína cestovateľka.

Kým veľa iných ľudí by si po takejto skúsenosti kúpilo letenku domov, Lea odišla z firmy plnej sľubov a začala pracovať ako projektová manažérka pre Národný park Yala. Cieľom projektu bola ochrana druhého najväčšieho národného parku na Srí Lanke a tiež vzbudiť záujem o ochranu prírody aj u turistov.

„Turisti prídu a chcú maximum, takže vôbec neriešia nejakú ochranu prírody,“ hovorí Podstanická, ktorej náplňou práce bolo absolvovanie stretnutí aj s predstaviteľmi vlády a pomáhala tvoriť webovú stránku parku, ktorá bola napokon ocenená ako najlepšia internerová stránka na Srí Lanke.

Po úspešnom ukončení práce na projekte národného parku bola Lea odhodlaná odísť zo Srí Lanky na Cyprus, kde ju čakal jej priateľ Igor, ktorý pracuje pre armádu. Ešte pred odchodom sa však spoznala s britskou fitmodelkou Nataly.

Modeling jej dodáva energiu. Foto: Archív Ley Podstanickej
Lea Podstanická, modeling Modeling jej dodáva energiu.

Povedala jej o ponuke pracovať pre módnu značku bielizne Victoria's Secret. Po dvojmesačnom rozhodovacom procese známej spoločnosti jej oznámili z centrály v New Yorku pozitívnu správu. „Srí Lanka je nádherná, ale žiť tam je náročné. No dali mi lukratívnu ponuku. Zabezpečili mi byt, auto, víza,“ vraví Lea a hovorí, že išlo o ponuku, ktorá sa nedala odmietnuť.

Victoria's Secret a Bollywood

Bez príkras – pri práci fitmodelky ide len o telo. Fitmodelka je totiž ako figurína, na ktorej testujú vzorkové modely. V prípade Victoria's Secret musí byť všetko dokonalé, a preto musí mať aj fitmodelka rovnaké miery ako modelky, ktoré predvádzajú bielizeň na najslávnejších svetových mólach.

„Nesmela som ani schudnúť, ani pribrať. Nesmela som vôbec zmeniť proporcie, čo bolo super, ale trošku psychicky náročnejšie,“ povedala modelka, ktorá sa vďaka svojej práci naučila starať o svoje telo a žiť zdravšie.

„Mala som rozvrh ako v škole. Robila som osem hodín denne,“ povedala Lea Podstanická. Jej pracovný deň bol rozdelený na dve časti. Najprv absolvovala priamo v továrni na výrobu luxusnej spodnej bielizne skúšanie modelov s tímami, ktoré mali na starosti výrobu jednotlivých línií produktov.

„Riešia, ako to na vás vyzerá, musela som hovoriť, ako sa cítim. Cieľom bolo vyskúšať, ako mi to sedí. Musí to byť top kvalita,“ rozpráva modelka, ktorá popoludní absolvovala podobné skúšky, ktoré však prebiehali už v konzultácii s ľuďmi z New Yorku. „Oni im to pripomienkujú a tak dookola. Rovnaká fit modelka je tiež v New Yorku. Porovnávali, ako to sedí u nich. Niekedy som tam aj celý deň presedela a nemali nič. Ale zase boli aj dni, keď jeden tím neodišiel a už prišiel druhý,“ vraví Podstanická.

Fitmodelka musí mať rovnaké miery ako modelky,... Foto: Archív Ley Podstanickej
Lea Podstanická, modelka Fitmodelka musí mať rovnaké miery ako modelky, ktoré predvádzajú bielizeň na najslávnejších svetových mólach.

Okrem práce fit modelky dostávala Lea na Srí Lanke rôzne ďalšie ponuky na fotenia, ale aj módne šou, no okrem modelingu sa jej podarilo objaviť sa v úlohe anglickej dámy vo výpravnom bollywoodskom filme Bombay Velvet, ktorý bude mať premiéru v apríli. Príjemnou skúsenosťou bolo aj pozvanie zahrať si vo videoklipe miestnej hudobnej hviezdy.

Na Srí Lanke začínala úspešnej Slovenke rásť popularita a aj napriek tomu sa rozhodla vrátiť domov na Slovensko. „Ázia je úžasná na nejaký nádych alebo inšpiráciu, na mesiac, dva, tri, ale na život… obdivujem ľudí, ktorí dokážu ako Európania fungovať v Ázii a vyhovuje im to tam,“ povedala Lea.

Mladá svetobežníčka je momentálne na Slovensku a spolu s partnerom pracujú na vytvorení tváre vlastnej značky, pod ktorou plánujú dovážať na Slovensko produkty ako kokosový olej, vanilku či med zo Srí Lanky. A čo znamená pre Leu Podstanickú úspech? „Rovná sa spokojnosti a je to každodenný boj ju nájsť.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #modelka #Srí Lanka #Bollywood #Úspešní Slováci #cestovateľka