V talianskom Miláne sa začala svetová výstava Expo 2015

V severotalianskom Miláne sa v piatok o 10:00 SELČ otvorili brány svetovej výstavy Expo 2015, ktorej motto znie Potraviny pre planétu, energia pre život.

01.05.2015 17:04
taliansko, miláno, expo 2015 Foto: ,
V piatok sa otvorili brány svetovej výstave Expo 2015.
debata

O dve hodiny neskôr bola polročná akcia slávnostne zahájená. Hlavnou témou je hľadanie dostatku kvalitných zdrojov potravy a vody pre všetkých obyvateľov Zeme. Odporcovia svetovej výstavy okrem iného tvrdia, že akcia je príliš nákladná a vznikajú demonštrácie proti Expe.

„Som veľmi vzrušená, veľa zvedavá a ako prvý navštívim japonský pavilón,“ oznámila talianskej tlačovej agentúre ANSA talianska návštevníčka Marilena Bascianiová, ktorá bránami prešla ako vôbec prvá.

„Je to úplne nový zážitok. Rozhodol som sa prísť hneď v prvú hodinu, pretože to bude zvláštne,“ povedal agentúre AFP 34-ročný Srílančan Hirano, ktorý žije trvalo v Británii a na výstavu prišiel s ďalšími piatimi členmi rodiny.

Na milánskom Expe vystavuje 145 krajín a zahájenia sa zúčastnili desiatky hláv štátov a vlád a ministrov. Taliansky prezident Sergio Mattarello vyhlásil, že výstava je mimoriadnou príležitosťou pre jeho krajinu. Premiér Matteo Renzi pri tejto príležitosti povedal, že výstava bude testom talianskej budúcnosti po rokoch stagnácie a recesie.

Expu adresoval videoposolstvo pápež František, ktorý povedal, že je „hlasom pútnikov sveta“. „Môj je hlas mnohých chudobných, ktorí sa dôstojne snažia zarábať na svoj chlieb s potom v tvári,“ povedala hlava rímskokatolíckej cirkvi.

Areál výstavy zapĺňajú návštevníci zatiaľ len postupne. Očakáva sa, že v piatok navštívia výstavu tisíce ľudi, v priebehu niekoľkých týždňov až niekoľko desaťtisíc návštevníkov denne.

Hlavný organizátori odhadujú, že do konca októbra príde do Milána asi 20 miliónov návštevníkov. Dopredu bolo predaných už desať miliónov vstupeniek.

Hnutie No Expo zorganizovalo v piatok popoludní demonštráciu, na ktorej jej organizátori čakali až 30 000 ľudí. Demonštranti sa stretli v centre Milána s príslušníkmi poriadkových síl, proti ktorým použili delobuchy a hádzali kamene a ďalšie predmety.

Polícia odpovedala vodnými delami. Talianska agentúra ANSA, ktorá o incidentoch informovala, počet demonštrantov nespresnila.

Už vo štvrtok proti konaniu akcie v Miláne protestovalo zhruba 800 ľudí, z veľkej časti študentov a odporcov globalizácie. Okrem iného Expu vytýkajú jeho nákladnosť. Niektorí z nich hádzali vajíčka a delobuchy a farbou zničili niekoľko budov.

Príprava výstavy na seba upriamila pozornosť kvôli korupčným škandálom, kvôli ktorým bolo podľa agentúry Reuters niekoľko vysoko postavených činiteľov z radov organizátorov Expa zatknutých. Kritiku vyvolali vyššie ako odhadované náklady stavby a stavebné prieťahy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Miláno #Expo 2015