V Egypte našli zvieracie katakomby

Starí Egypťania používali psov ako sprostredkovateľov, ktorí sa za nich mali prihovoriť u boha Anubisa a zabezpečiť výhody v posmrtnom živote. Archeológovia našli v Anubisových katakombách pri Sakkáre osem miliónov pochovaných zvierat, z ktorých väčšina boli psi. Niektorí boli zabalzamovaní a mumifikovaní. Archeológovia o náleze informovali v odbornom časopise Antiquity.

25.06.2015 09:15
egypt, anubis, múmie, katakomby Foto:
Zvieracie obete, najčastejšie psi, boli určené pre boha Anubisa, ktorý bol zvyčajne vyobrazený so psou hlavou.
debata

„Ten nález nás potešil a prekvapil. Nečakali sme, že tam bude toľko zvierat, otvára sa tým priestor pre mnohé otázky,“ povedal Paul Nicholson z Univerzity v Cardiffe, ktorý projekt viedol. Výskumom zvieracích kultov sa Nicholson zaoberá od 90. rokov.

O zabití zvieraťa v starom Egypte sa hovorí, že nešlo o prosté zvieracie obete. „Bol to náboženský akt vykonaný s najlepším úmyslom. Dôležité bolo zabezpečiť náležitý pohreb,“ povedal Nicholson.

Egypťania si tak chceli zaistiť priazeň boha pochovávania Anubisa spodobovaného s hlavou psa alebo šakala. Jeho úlohou bolo odprevadiť zosnulého k vládcovi mŕtvych Usirovi a vážiť srdcia mŕtvych. Pochovaním zvieraťa podľa Nicholsona Egypťania dúfali, že sa tak postarajú o pomoc nedávno zosnulému príbuznému a že pre neho získajú Anubisovu priazeň.

O tom, že v blízkosti pamiatok v Sakkáre existujú katakomby, v ktorých sa pochovávali psi, sa vedelo dlhší čas. Nicholsonova skupina s pomocou egyptskej najvyššej rady pre pamiatky miesto preskúmavala od roku 2009. Našli nevyzdobené chodby naplnené v niektorých častiach pozostatkami zvierat. Nicholson sa domnieva, že mnohé mohli byť vynesené a využité na výrobu hnojiva.

Tie, ktoré sa našli, boli zabalené v pruhoch látky a mumifikované. Niektoré boli ošetrené živicou. Uloženie však nebolo nijako slávnostné, zvieratá sa ukladali jedno na druhé a pozostatky sa zachovali v zlom stave.

„Bolo ťažké nájsť celé a dobre zabalené múmie. Našli sa skôr rozkladajúce sa zvyšky múmií,“ povedal Nicholson. Podľa neho sa do katakomb mohlo zmestiť až osem miliónov zvierat. Niektoré boli veľmi malé, ale ďalšie boli dospelí jedinci.

Archeológovia sa domnievajú, že mnohé boli chované práve pre kultové účely.

Katakomby v Sakkáre pochádzajú z obdobia 750 až 30 rokov pred naším letopočtom, teda z doby, keď sa Egypt dostával do kontaktu s Európou. Výskum katakomb pokračuje, pretože archeológov zaujíma, odkiaľ obetné zvieratá pochádzali a aký bol vzťah Egypťanov k nim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #múmia #pes