Našli korán z obdobia krátko po Mohamedovej smrti

Na Birminghamskej univerzite sa našiel pergamen s fragmentom koránu. Môže ísť o jeden z najstarších exemplárov na svete. Podľa rádiouhlíkovej datácie je rukopis starý 1 370 rokov, pochádza teda z najranejšieho obdobia islamu.

24.07.2015 15:00
korán Foto:
Nájdený fragment je napísaný ranou formou arabčiny, pravdepodobne pochádza z obdobia vlády prvých troch kalifov.
debata (1)

Pergamen bol v blízkovýchodnej zbierke univerzitnej knižnice asi sto rokov bez toho, aby ho niekto spoznal. Ako prvý sa oň začal zaujímať jeden zo študentov doktorského programu. Pergamen bol podrobený rádiokarbónovému testu, ktorý zistil, že ide o ovčiu alebo koziu kožu. Metóda s vyššou ako 95-percentnou pravdepodobnosťou určila, že exemplár pochádza z obdobia medzi rokmi 568 až 645.

„Privádza nás to do čias len niekoľko rokov od vzniku islamu. Podľa moslimskej tradície sa korán prorokovi Mohamedovi zjavil medzi rokmi 610 až 632, keď zomrel,“ povedal BBC profesor islamu a kresťanstva David Thomas. „Autor tohto textu teda mohol Proroka osobne poznať alebo ho mohol počuť kázať,“ povedal Thomas.

Prví moslimovia korán zaznamenávali na pergameny alebo na palmové listy a tiež ho vyrývali do kameňov alebo do lopatkových kostí tiav. Prvá verzia usporiadaná do knihy bola skompletizovaná roku 650. Profesor Thomas sa domnieva, že úryvky nájdené v Birminghame pochádzajú z obdobia prvých 20 rokov po Mohamedovej smrti.

Nájdený fragment je napísaný ranou formou arabčiny. Odborník na staré rukopisy doktor Muhammad Isa Waley z Britskej knižnice povedal, že tento „vzrušujúci objav z Birminghamu moslimov poteší“. Potvrdil vek dobre čitateľného rukopisu, pretože podľa neho určite pochádza z obdobia vlády prvých troch kalifov. Teda vodcov moslimskej komunity, ktorí vládli moslimskej obci v rokoch 632 až 656.

V Birminghame žije početná komunita moslimov a niektorí jej predstavitelia už pergamen videli. „Veľmi ma to dojalo, mal som v očiach slzy. Som si istý, že do Birminghamu prídu ľudia z celej Británie, aby sa na tie stránky pozreli,“ povedal Muhammad Afzal z hlavnej birminghamskej mešity.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Korán #história #prorok Mohamed