Kde majú ženy početnú prevahu a prečo

Na svete je o niečo málo viac mužov ako žien, podľa odhadov OSN na rok 2015 pripadá na 100 žien 101,8 muža. Počet mužov sa pritom od roku 1960 každoročne zvoľna zvyšuje. Mapa, ktorú na základe dát OSN vypracoval nezávislý americký inštitút Pew Research Center, však jasne ukazuje, že počty mužov a žien sa na rôznych miestach planéty líšia.

25.08.2015 14:00
ženy Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Napríklad v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu majú ženy nad mužmi početnú prevahu. Oproti tomu v Ázii, arabských krajinách a v severnej Afrike je to naopak.

Lotyšsko, Litva, Arménsko, Bielorusko, Rusko, Ukrajina a Estónsko sú krajiny s najväčším počtom žien v populácii. Vo svetových štatistikách tieto štáty rovnako vedú, pokiaľ ide o najväčší rozdiel v očakávanej dĺžke života mužov a žien. V Bielorusku je táto hodnota u mužov 65,3 roka, zatiaľ čo u žien 77 rokov. Väčší rozdiel v očakávanej dĺžke života u mužov a žien panuje už len vo vojnou zmietanej Sýrii.

Početný rozdiel medzi mužskou a ženskou populáciou sa v jednotlivých štátoch mení s vekom. Napríklad v Rusku je pomer pohlaví v rôznych vekových skupinách odlišný. Každý rok sa v tejto krajine narodí viac chlapcov ako dievčat. Muži prevažujú až do 31. roku veku, od 32 rokov už majú početnú prevahu ženy a tento rozdiel sa z roka na rok zväčšuje.

Spomínaná nerovnomernosť je sčasti daná históriou. Demografický vývoj v Sovietskom zväze bol do značnej miery ovplyvnený jeho dejinami počas 20. storočia. Podľa úplne prvého sčítania ľudu v roku 1897 bolo v Rusku 98,9 muža na 100 žien. Takmer rovnaký pomer – 98,3 muža na 100 žien – existuje dnes v Spojených štátoch.

Podiel žien v ruskej populácii začal rásť po prvej svetovej vojne. Tento trend pokračoval po občianskej vojne, hladomore a takzvanej veľkej čistke v Sovietskom zväze. Podľa sčítania z roku 1939 žilo v Rusku 91,9 muža na 100 žien.

Devastujúci vplyv na populáciu v Sovietskom zväze mala druhá svetová vojna, počas konfliktu zahynulo oveľa viac mužov ako žien. V roku 1959 bol v Sovietskom zväze pomer mužov k ženám 91,9 ku 100 a líšil sa podľa toho, či boli jednotlivé krajiny priamo dotknuté vojnou, ako napríklad Ukrajina (pomer mužov k ženám tam bol 79,9 ku 100), alebo sa im vojna vyhla, ako napríklad Uzbekistanu (pomer mužov k ženám tam predstavoval 92,3 ku 100). Disproporcia medzi pohlaviami sa odvtedy zmenšovala. Krátko pred rozpadom Sovietskeho zväzu, v roku 1989, bolo v ZSSR 89,5 muža na 100 žien.

Pomer medzi mužmi a ženami sa v neprospech mužov začal opäť zväčšovať v 90. rokoch, a to pre predčasnú úmrtnosť medzi mužmi, píše americký denník The Washington Post. Hlavnou príčinou úmrtí mladých mužov v Rusku bolo nadmerné holdovanie alkoholu alebo nehody s alkoholom spojené, uviedla vlani ruská ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová.

Opačný trend možno naproti tomu pozorovať v Číne a v Indii, v krajinách preslávených zámernými potratmi ženských plodov a vysokou mierou vrážd žien. V Číne žije 106,3 muža na 100 žien a v Indii 107,6. Tento nepomer môže podľa vedcov viesť k rastu počtu násilností a vrážd. Čínske úrady sú si toho vedomé a snažia sa pomer medzi pohlaviami vyrovnať tým, že sprísnili tresty za potraty plodov ženského pohlavia a zaviedli príplatky pre rodičov dievčat žijúcich vo vidieckych oblastiach.

V Spojených arabských emirátoch (SAE) a Katare je rozdiel medzi počtom mužov a žien ešte výraznejší: 274 mužov na 100 žien v SAE a 265,5 muža na 100 žien v Katare. Hlavnou príčinou je ohromné množstvo zahraničných pracovníkov, ktorí do týchto krajín prichádzajú bez rodiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Muži a ženy