Kde bývajú štátnici v New Yorku? Najčastejšou adresou je Waldorf Astoria

V luxusnom newyorskom hoteli Waldorf Astoria na Manhattane sa počas terajšieho zasadania Valného zhromaždenia OSN ubytoval ruský prezident Vladimir Putin, ale aj jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching.

29.09.2015 15:49
Waldorf Astoria New York Foto: ,
Hotel Waldorf Astoria v New Yorku je miestom mnohých diskrétnych politických stretnutí.
debata (3)

Býva tam tiež český prezident Miloš Zeman. Šéf Bieleho domu Barack Obama však porušil tradíciu a v hoteli, ktorý tradične hostil amerických prezidentov a ktorý od minulého roka patrí Číňanom, sa neubytoval.

Teraz sa špekuluje o tom, ako veľmi je a bude hotel bezpečný, lebo sa tam odohrávajú diskrétne politické stretnutia. Zvestí sa očividne neobávajú indický premiér Náredra Modi ani jeho pakistanský náprotivok Nawáz Šaríf, ktorí sa vo Waldorf Astorii takisto ubytovali.

Obama býva v neďalekom hoteli New York Palace, ktorý patrí Juhokórejčnom, ale americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová naďalej využíva 42. poschodie Astorie ako svoju oficiálnu newyorskú rezidenciu. O niečo ďalej od sídla OSN býva nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá si vybrala hotel Mandarin Oriental. Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová sa nasťahovala do hotela Plaza Athenee. Obe političky sa v minulosti stali cieľom amerického odpočúvania.

Aj napriek tomu, že sa niektoré krajiny hotelu Waldorf Astoria vyhli, za svoj dočasný domov si ho zvolilo vyše 25 národných delegácií, čím podľa denníka The New Yorker zaplnili hotel z troch štvrtín.

Hotel Waldorf Astoria okrem luxusu poskytuje svojim hosťom z radov najvyšších svetových lídrov aj mnohé bezpečnostné opatrenia. Známa je napríklad ochrana v podobe nepriestrelných skiel či uzavretý tunel metra, ktorý je možné využiť na evakuáciu. Väčšina delegácií navyše dodržiava aj mnohé ďalšie bezpečnostné opatrenia a má so sebou napríklad vlastné ochranky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Valné zhromaždenie OSN #Waldorf Astoria