Prečo si bieloruský prezident Lukašenko berie syna do práce?

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko prekvapil niektorých pozorovateľov na terajšom 70. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, keď sa mu po boku zjavil jeho 11-ročný syn Nikolaj.

02.10.2015 16:34
Alexandr Lukašenko, Nikolaj Lukašenko, Barack... Foto:
Kolja Lukašenko na spoločnej fotografii s otcom a americkým prezidentským párom Obamovcov pred začatím VZ OSN.
debata (36)

Kolja, ako ho skrátene volajú, pózoval s otcom aj počas fotografovania s americkým prezidentom Barackom Obamom a jeho manželkou Michelle. Ukázalo sa, že tam nebol iba preto, aby si dal chlebíčky počas slávnostnej recepcie. Kolja spolu s ostatnými svetovými lídrami sedel aj v sále OSN počas prejavu prezidenta Lukašenka.

Nebol to ojedinelý výlet synáčika bieloruskej „vládnucej rodiny“, píše BBC. Malý chlapec v protokolom schválenom obleku často sprevádza prezidenta na jeho oficiálnych cestách, ako napríklad 3. septembra na oslavách ukončenia druhej svetovej vojny v Ázii v čínskom hlavnom meste.

Kolja otcovi nerobí spoločnosť len v zahraničí, ale býva aj pri Lukašenkových stretnutiach so zahraničnýmiš­tátnikmi na domácej pôde v Bielorusku.

Kolja Lukašenko robil spoločnosť otcovi v... Foto: President.gov.by
Alexandr Lukašenko, Naváz Šaríf Kolja Lukašenko robil spoločnosť otcovi v rezidencii bieloruského prezidenta Ozerny, keď tam Lukašenko starší v auguste 2015 hostil pakistanského prezidenta Naváza Šarífa a jeho manželku.

Nepochybne je vďaka cestovaniu rozhľadený, ale kritici sa odvážili vysloviť aj námietky, či prílišné vynechávanie školy nemá zlý dopad na jeho vzdelávanie.

Kolja je najmladší z Lukašenkových troch synov a povráva sa, že jeho matkou je prezidentova osobná lekárka, ktorá bola milenkou ženatého Lukašenka a čoraz viac sa šíria dohady, že Lukašenko, známy ako posledný diktátor v Európe, si vychováva najmladšieho syna ako nástupcu.

Najmladší syn Alexandra Lukašenka po boku otca... Foto: President.gov.by
Alexandr Lukašenko Najmladší syn Alexandra Lukašenka po boku otca pri príchode k Hrobu neznámeho vojaka v Moskve, 8. mája 2015.

V rozhovore pre BBC v roku 2012 Lukašenko tento dohad odmietol a vysvetlil, že syn je naňho veľmi naviazaný, dokonca bez otca odmieta ísť večer spať.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexandr Lukašenko