Túto sobotu vo Víkende: Spravodlivé riešenie klimatickej zmeny už neexistuje

V roku 1972 posádka dosiaľ poslednej misie na Mesiac Apollo 17 zhotovila úchvatný záber našej planéty, ktorý dodnes nazývajú Modrá guľôčka (Blue Marble). Stále ide o najviac používanú fotografiu Zeme, ktorá nám pripomína, akú nádhernú, jedinečnú a živú planétu obývame.

04.12.2015 14:58
debata

Zem už však nie je tým istým miestom, akým bola v čase vzniku záberu. Ako sa za takmer polstoročie zmenila – a sú to zmeny, ktoré nás majú znepokojovať? Odpovedal ekológ Alexander Ač z Centra výskumu globálnej zmeny Akadémie vied Českej republiky v Brne.

Od vzniku fotografie Blue Marble uplynulo 43 rokov. Ako sa Zem za ten čas zmenila?
Zmeny životného prostredia za ten čas sú dramatické a mali by znepokojovať každého z nás. Často hovoríme o globálnych zmenách, ale presnejší termín je zhoršovanie podmienok, pretože práve to vo väčšine prípadoch pozorujeme. Za náš krátkodobý blahobyt a pohodlie platíme neúprosnú daň v podobe dramatického a často nenávratného poškodzovania živej, ale aj neživej prírody. Navyše sa rýchlosť zmien zvyšuje exponenciálnym spôsobom, pretože rovnakým tempom narastá aj počet obyvateľov sveta a naša spoločná spotreba planetárnych zdrojov.

Kde sa to prejavuje najviac?
Asi v najhoršom stave sú oceány, ktoré prišli takmer o polovicu populácie morských rýb a mnohé koralové útesy sa nenávratne zmenšili. Prirodzenú rýchlosť vymierania biologických druhov sme zvýšili sto- až tisícnásobne, vyhubili sme mnohé veľké cicavce a takmer všetky nelietavé vtáky. Odlesnili sme milióny hektárov lesa, prehradili všetky najväčšie rieky, využívame takmer štyridsať percent primárnej produkcie rastlín. No už aj planéta v roku 1972 by bola pre pračloveka na nepoznanie.

Celý rozhovor klimatológa Jozefa Pecha s ekológom Alexandrom Ačom si prečítajte v prílohe Víkend v sobotu 5. decembra.

Príloha Víkend 5.12.2015

Okrem rozhovoru o zmene klímy vo Víkende nájdete aj:

Húževnatý boj o dejiny Čechov a Slovákov
Najväčší odborníci na najháklivejšie dejiny Slovákov a Čechov nemajú brady ani šediny. Nemajú vysokoškolské tituly. V roku 1989 ešte neboli na svete. A paradoxne, história nie je pre všetkých životným cieľom, ale často je ním medicína, programovanie, chemické inžinierstvo. Stretávajú sa raz ročne v tom najzápadnejšom kúte bývalého Česko-Slovenska, v meste Cheb. Aby si v tvrdom boji zmerali sily. A aby dejepis držali nad vodou.

Veľký skok katolíckej cirkvi do neznáma
Do dejín vošiel ako snem, ktorý umožnil prevetrať zatuchnutú budovu katolíckej cirkvi, otvoriť ju meniacemu sa svetu. Niektorí historici ešte dodávajú, že rozviazal duchovenstvu i veriacim jazyky a odštartoval živý dialóg medzi rôznymi náboženstvami. Reč je a bude o Druhom vatikánskom koncile. V týchto dňoch uplynie 50 rokov od jeho ukončenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba