Financial Times: Masová migrácia do Európy sa nedá zastaviť

Populačné tlaky v Afrike a na Blízkom východe povedú k migrácii aj v budúcnosti. Je o tom presvedčený autor článku v britskom denníku Financial Times. Podľa neho Európania v 18. a 19. storočia osídľovali svet a teraz svet osídľuje Európu.

12.01.2016 14:40
Libanon, Sýria, utečenci, tábor, deti Foto: ,
Na snímke z pondelka 4. januára 2016 sa sýrske deti boria v blate po silnej búrke v utečeneckom tábore v údolí Bekaa na východe Libanonu.
debata (214)

Za rozruchom okolo dôsledkov viac ako milióna utečencov, ktorí v roku 2015 prišli do Nemecka, stoja veľké demografické zmeny. Súčasnú migračnú krízu živia konflikty na Blízkom východe. V hre sú však aj ďalšie sily, ktoré povedú k tomu, že migrácia do Európy zostane znepokojujúcim javom aj dlho po skončení vojny v Sýrii.

Európa je bohatý a starnúci kontinent, ktorého obyvateľstvo početne stagnuje. V protiklade k tomu sú spoločnosti v Afrike, na Blízkom východe a v južnej Ázii, ktoré sú mladšie a chudobnejšie a ktorých počet obyvateľov sa rýchlo zvyšuje.

V čase vrcholu imperiálnej éry v roku 1900 európske krajiny predstavovali okolo 25 percent svetovej populácie. Terajších zhruba 500 miliónov obyvateľov Európskej únie tvorí iba približne sedem percent svetovej populácie. Oproti tomu napríklad v Afrike žije teraz viac ako miliarda ľudí a podľa OSN tam bude v roku 2050 takmer 2,5 miliardy obyvateľov.

Populácie Egypta sa od roku 1975 zdvojnásobila a v krajine dnes žije vyše 80 miliónov ľudí. Obyvateľov v Nigérii bolo v roku 1960 asi 50 miliónov, teraz ich je viac ako 180 miliónov a do roku 2050 tam má žiť viac ako 400 miliónov ľudí.

Ľudia, ktorí prekročili hranice z Grécka, pešo... Foto: SITA/AP, Boris Grdanoski
macedonsko, utecenci Ľudia, ktorí prekročili hranice z Grécka, pešo pokračujú smerom k tranzitnému centru pre utečencov na juhu Macedónska pri meste Gevgelija. Snímka je z pondelka 11. januára 2016.

Migrácia Afričanov, Arabov a Ázijcov do Európy predstavuje obrat v historickom trende. Za koloniálnej éry Európa prevádzkovala akýsi demografický imperializmus, keď bieli Európania migrovali do všetkých kútov sveta. Domorodé obyvateľstvo v Severnej Amerike a Australázii bolo podrobené a často zabíjané. A celé kontinenty sa zmenili na odnože Európy. Európske krajiny tiež zaviedli po celom svete kolónie a osídlili ich svojimi migrantmi. Súčasne boli pritom milióny ľudí z Afriky donútené k migrácii do Nového sveta (Ameriky) ako otroci.

Keď Európania osídľovali svet, často to robili tak, že najprv člen rodiny odišiel do novej krajiny ako Argentína či Spojené štáty a posielal domov správy a peniaze. Po dlhšej dobe za ním prišli ostatní členovia rodiny.

Teraz sa to deje opačným smerom – zo Sýrie do Nemecka, z Maroka do Holandska, z Pakistanu do Británie. Avšak dnes už nejde o list zaslaný po dlhej ceste po mori. V čase facebooku a „chytrých“ telefónov sa Európa zdá blízka, aj keď je človek v Karáčí či Lagose.

Krajiny ako Británia, Francúzsko a Holandsko sa v uplynulých 40 rokoch stali oveľa viac mnohonárodnostné, mnohorasové. Vládam, ktoré sľubujú obmedziť prisťahovalectvo, ako je tomu teraz v Británii, je veľmi zaťažko tento sľub plniť.

Utečenci smerujú k pristavenému vlaku na... Foto: SITA/AP, Armin Weigel
nemecko, utečenci Utečenci smerujú k pristavenému vlaku na stanici v nemeckom Passau. Snímka je z utorka 5. januára 2016.

Pozíciou EÚ je, že zatiaľ čo vysídlenci môžu žiadať o azyl, tak nelegálni „ekonomickí migranti" sa musia vrátiť domov. Lenže táto politika ťažko zastaví príliv migrantov, a to z viacerých dôvodov.

Po prvé, počet krajín, ktoré sú postihnuté vojnou alebo vážnou krízou, sa bude zrejme ďalej zvyšovať. Napríklad silnie obava o stabilitu Alžírska.

Po druhé, väčšina tých, ktorých označujú za „ekonomických migrantov", nikdy skutočne neopustí Európu. V Nemecku len okolo 30 percent odmietnutých žiadateľov o azyl opúšťa krajinu dobrovoľne alebo ich deportujú.

Po tretie, akonáhle sa niekde usadí veľká prisťahovalecká obec, právo na „združovanie rodín" zabezpečí pokračujúci prúd migrantov. Európa tak zrejme zostane atraktívna a dosiahnuteľná destinácia pre chudobných a ambicióznych ľudí z celého sveta.

Európa môže zareagovať aj tak, že pripustí skutočnosť, že migrácia zo zvyšku sveta je nevyhnutná a plne ju prijme. Európske zadlžené ekonomiky potrebujú príliv mladých a novú dynamiku. Kto bude opravovať ich staré domy a stavať nové objekty, keď nie migranti?

Je pritom nereálne tvrdiť, že všetci utečenci musia prevziať „európske hodnoty". Nedá sa to uskutočniť už preto, že tieto hodnoty sú relatívne nové. Napríklad feminizmus a práva homosexuálov sa presadili až v posledných desaťročiach. Mnohí prisťahovalci z Blízkeho východu a Afriky však prichádzajú s oveľa konzervatívnejšími postojmi a sú zástancami diskriminácie žien. A to nezmení niekoľko prednášok občianskej náuky.

214 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci