Sibírska pustovníčka sa zblížila s civilizáciou, čaká na vrtuľník

Preslávenú sibírsku pustovníčku Agafju Lykovovú prepustili z nemocnice v meste Taštagol a teraz netrpezlivo čaká na cestu do svojho odľahlého domova v Sajanských horách pri mongolských hraniciach. Vyznavačka staroruskej náboženskej sekty, ktorá dlhé desaťročia žije bez kontaktu s civilizáciou v horách na juhu Sibíri, sa minulý týždeň sťažovala na silnú bolesť v nohe. Na ošetrenie ju prepravili vrtuľníkom, napísal ruský server Sobesednik.

20.01.2016 16:00
Agafja Lykovová, pustovníčka, staroruská... Foto: ,
Agafja Lykovová sa minulý týždeň sťažovala na silnú bolesť v nohe, z nemocnice ju prepustili už po týždni. Pred niekoľkými rokmi jej lekári objavili v pravom prsníku zhubný nádor, ktorý vraj "zázračne" zmizol.
debata (7)

Sedemdesiatdvaročná Lykovová, ktorej osud mnohých Rusov neprestáva vzrušovať, je dodnes v krajine symbolom vytrvalosti a sebazaprenia, avšak aj vytrvalosti vo viere. V 30. rokoch si jej rodičia z obavy pred prenasledovaním boľševickým režimom zvolili vyhnanstvo neďaleko hraníc Ruska s Kazachstanom a Mongolskom. Klan Lykovovcov vyznával dávne náboženstvo Starovercov, ktorí odmietali spojenie ruskej pravoslávie s gréckou konštantinopolskou cirkvou zo 17. storočia.

Otec rodiny Karp Lykov s manželkou Akulinou sa usadili v nehostinnej tajge a živili sa lovom zveri a rýb. O vývoji okolitého sveta dlhé desaťročia nemali žiadne správy. Akulina Lykovová v roku 1961 zomrela od hladu, tri zo štyroch detí podľahli zápalu pľúc. Agafja prežila a vďaka stretnutiu so sovietskymi geológmi sa v 70. rokoch svet dozvedel o jej osude. Počas posledných 30 rokov k nej niekedy dochádzal aj lekár.

Dnes je Lykovová známou celebritou, o ktorej vlani v novembri napísal obsiahlu reportáž aj britský denník The Guardian. Vrtuľník zdravotníkov k jej príbytku začiatkom januára poslal gubernátor Kemerovskej oblasti Aman Tulejev, s ktorého úradom sa pustovníčka spojila satelitným telefónom. Do nemocnice si vraj vzala len nádobu s pramenitou vodou a niekoľko ikon.

Počas jedného týždňa sa zdravotný stav Lykovovej zlepšil natoľko, že ju z nemocnice prepustili. Server Sobesednik uvádza, že pred niekoľkými rokmi lekári objavili v pravom prsníku Lykovovej zhubný nádor. Žena odmietla liečbu ako neprípustný hriech a nádor vraj „zázračne“ vďaka bylinnej liečbe zmizol. Teraz sa údajne teší dobrému zdraviu.

Na cestu domov sa však nemôže vypraviť ihneď, pretože vrtuľník momentálne nie je k dispozícii. Zhromažďuje preto zatiaľ zásoby a netají sa obavami o svoje opustené stádo kôz.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sibír #Agafja Lykovová #ruská sekta