Gymnazisti vyrobili z kukuričného škrobu nabíjačku telefónov

Denník Pravda pripravuje seriál Úspešní Slováci. Prinášame príbeh o ľuďoch, ktorí dokázali niečo výnimočné, a pritom to nemusia byť mimoriadne známe osobnosti. Hlavnými postavami dnešného príbehu je päť študentov gymnázia v Dubnici nad Váhom. Vymysleli a vyrobili nabíjačku vhodnú pre prevažnú väčšinu smartfónov, ktorá je zhotovená z kukuričného škrobu na 3D tlačiarni.

30.04.2016 07:00
študentská firma Manson, Valentína Ihriská,... Foto:
Manažment študentskej firmy Manson - zľava: Valentína Ihriská, Samuel Matlovič, Katarína Jánošíková, Miroslav Baláž a Natália Gogová
debata (11)

Na začiatku tohto školského roku si tretiaci na dubnickom gymnáziu založili študentskú firmu v rámci predmetu aplikovaná ekonómia. Dali jej názov Manson a zvolili si manažment firmy. Na čelo Mansonu sa tak dostal Miroslav Baláž ako prezident spoločnosti, Natália Gogová ako viceprezidentka marketingu, Valentína Ihriská ako viceprezidentka výroby, Katarína Jánošíková ako viceprezidentka pre ľudské zdroje a Samuel Matlovič ako viceprezident pre financie. Prečo sa rozhodli pre výrobu dokovacej stanice (dobíjací modul pre viac zariadení) nového typu?

„Nejde o to, že na trhu je tristo takýchto vecí, ale či je tam to, čo potrebujem ja, lebo keď to potrebujem ja, potrebujú to aj ďalší ľudia. Sedel som za počítačom, potreboval som dobiť telefón a povedal som si, že dokovacia stanica nie je zlý nápad. V ponukách nájdete dokovaciu stanicu, ktorá je drahá, nepekná a uhol, pod ktorým je telefón uložený, je úplne nepraktický,“ hovorí o zrode nápadu Miroslav Baláž.

Chceli sme mať niečo ekologickejšie, čo by zaujalo skupinu ľudí, ktorým záleží na životnom prostredí.
Valentína Ihriská

Mladí manažéri vymysleli, aby v dokovacej stanici bol telefón položený v takej polohe, v akej sa dá písať. Z bežných staníc ho musíte vytiahnuť a prerušiť nabíjanie, pretože je uložený v asi 80-stupňovom uhle k povrchu stola, čo vôbec nie je vhodná poloha na písanie. Gymnazisti urobili prieskum na skupine ľudí. Dali im do ruky telefón a požiadali ich, aby niečo na ňom napísali. „Zistili sme, že všetci držia pri písaní telefón pod rovnakým uhlom, teda 14 stupňov, a takýto uhol má aj telefón uložený v našej dokovacej stanici. To je prirodzený sklon pre písanie v ruke. Na telefóne sa dá písať a nemusíte ho odpájať,“ pokračuje Miroslav Baláž.

Po vyradení ju môžete hodiť do kompostu

A keď už sa rozhodli pre tento výrobok, chceli, aby bol ústretový nielen voči ľuďom, ale aj voči životnému prostrediu. Svet sa točí okolo ekológie. Odmietli myšlienku vyrábať ho z tvrdeného plastu. Našli materiál PLA, ktorého podstatou je vlastne kukuričný škrob. Je to najuniverzálnejší materiál používaný v 3D tlačiarňach. Priamo v Dubnici nad Váhom si našli spoločnosť, ktorá sa stala ich obchodným partnerom. Od nej si 3D tlačiareň prenajali a zhotovili prvé dokovacie stanice firmy Manson. Nazvali ich 3DOCK.

Dokovacia stanica má tvar loga, štylizovaného A. Foto: ARCHÍV GYMNAZISTOV
nabíjačka na telefón, dokovacia stanica Dokovacia stanica má tvar loga, štylizovaného A.

„Chceli sme mať niečo ekologickejšie, čo by zaujalo skupinu ľudí, ktorým záleží na životnom prostredí. Stanica je vyrobená z materiálu, ktorý je biologicky plne odbúrateľný, čiže je recyklovateľná a v prírode rozložiteľná,“ zdôraznila Valentína Ihriská.

Podľa Kataríny Jánošíkovej tento proces netrvá dlho. Keď stanica dožije, vo voľnej prírode, kde bude vystavená dažďom a iným poveternostným vplyvom, sa za päť rokov vráti späť do kolobehu prírody.

„Nie je ťažké stanicu otvoriť a vybrať kábel. Kábel pôjde do zberu a obal sa môže hodiť do kompostu, kde sa rozloží,“ opisuje likvidáciu tohto výrobku Valentína Ihriská.

Z kukuričného škrobu je vlastne len obal. Vnútri je elektronika, ale káblikov je minimálne množstvo, takže absolútna väčšina stanice je recyklovateľná. Ďalšou výhodou, ktorý zdôrazňujú autori tohto výrobku, je magnetický konektor. Ten zabezpečuje, že nemusíte stále pripájať mikro USB do telefónu a po dobití ho odpájať. Stačí raz pripojiť magnetický konektor do smartfónu a magnet zabezpečí pripojenie k dokovacej stanici. Konektor zostáva v telefóne, je maličký, neprekáža pri používaní aparátu. Ak ho potrebujete dobiť, stačí ho len priložiť k dokovacej stanici, magnet sa postará o pripojenie. Natália Gogová vraví, že tento spôsob pripojenia nie je samoúčelný, ale predlžuje životnosť telefónu. Prístroj sa ničí tým, že sa stále pripája a vyťahuje mikro USB.

„Dokovacie stanice sú vyrábané len na určitý typ telefónu sú limitované značkou. Každý výrobca si ich vyrába pre svoje modely. My máme univerzálnu dokovaciu stanicu, hodí sa pre 90 percent súčasných smartfónov,“ dodala Valentína Ihriská.

Foto: Milan Kráľ, Pravda
Dokovacia stanica, nabíjačka

Dokovacia stanica má tvar veľkého písmena A. Je to stojan, do ktorého položíte telefón a ten sa pomocou magnetického konektora začne dobíjať. Prečo práve tento tvar? Je štylizované písmeno z názvu firmy Manson, čo je zároveň logo tejto spoločnosti. Takže zvoliť pre výrobok tvar firemného loga bol premyslený marketingový ťah.

Pripravujú už druhú generáciu svojho výrobku

Študentská firma Manson predáva svoj výrobok za 39,90 eura. V tejto cene je okrem dokovacej stanice aj magnetický konektor, kábel, návod na použitie a obal. Obalom je drevená kazeta s firemným logom na veku.

Na prenajatej 3D tlačiarni robili do konca februára prototypy a na nich posledné úpravy. Začiatkom marca začali tlačiť prvú sériu a doteraz vyrobili asi 30 dokovacích staníc. Niektoré predali, niektoré majú ešte na sklade.

„Radi by sme nadviazali partnerstvo s nejakou telekomunikačnou firmou, ktorej by sme ponúkli tento produkt, aby sa po dobu trvania našej firmy predával na ich stránkach alebo iných e-shopoch. Musíme sa najskôr rozhodnúť, koho oslovíme,“ hovorí Katarína Jánošíková.

O predaj ich výrobkov prejavila záujem aj spoločnosť, od ktorej mali prenajatú 3D tlačiareň. Ďalšie by mohli kúpiť žiaci dubnického gymnázia, tu ešte nerobili marketingovú kampaň. Prezident študentskej firmy je presvedčený, že budú mať odbyt. Vytlačenie jednej dokovacej stanice trvá asi šesť hodín. Budú ich pri takomto tempe stačiť vyrábať, ak prídu objednávky? Valentína Ihriská pripomína, že trvanie tlače závisí aj od kvality, ktorú požadujete. Gymnazisti vyrábajú v jednej z najvyšších kvalít, výrobok má upravený, hladký povrch, ktorý je prirodzene lesklý a nemusí sa viac upravovať. A nie je vraj žiadny problém prenajať si viac tlačiarní, aby sa výroba zrýchlila. Natália Gogová pripúšťa možnosť, že pri väčšom odbyte si 3D tlačiareň aj zakúpia.

Foto: ARCHÍV GYMNAZISTOV
dokovacia stanica, nabíjačka

„Koľko by stála? Záleží na tom, aký druh požadujete, akú kvalitu a veľkosť chcete tlačiť. Niektoré stoja aj 30 000 eur. Tlačiareň, ktorá by stačila našim potrebám, by sa však dala kúpiť za cenu do 900 eur. Tým, že by bolo tlačiarní viac, dopyt by sa dal stíhať,“ povedal Miroslav Baláž.

Mladí ľudia tajne dúfajú, že sa ohlási spoločnosť, ktorá celý ich nápad odkúpi a zabezpečí výrobu tohto ekologického produktu. Mladí ľudia zatiaľ svoje dielo ďalej zdokonaľujú. Stanicu chcú zlepšiť tak, aby sa dala prenášať a nebolo potrebné pripájať ju do elektrickej siete. Jednorazovo by sa nabila a telefón by sme na nej viackrát mohli dobiť. Fungovala by vlastne ako power bank.

„V časti dokovacej stanice sú uložené káble, ktoré vedú elektrický prúd. Ale zostáva tam veľký nevyužitý priestor, kam by sme chceli umiestniť väčšie články. Tie by vedeli zhromaždiť energiu na tri nabitia priemerného telefónu. Bude to ďalšie plus pre tento výrobok, ktorý by nebol statický, umiestnený napríklad pri počítači a pri zdroji, ale človek by si ho mohol brať všade a nabíjať telefón aj tam, kde nie je sieť,“ hovorí o zámeroch spoločnosti Samuel Matlovič.

Pri nabíjaní je telefón v polohe, ktorá... Foto: Milan Kráľ, Pravda
dokovacia stanica, nabíjanie, nabíjačka, Natália Gogová Pri nabíjaní je telefón v polohe, ktorá umožňuje na ňom písať.

Za úspechy platia vymeškanými hodinami

Študenti teraz prežívajú dni slávy. So svojím originálnym výrobkom sa zúčastnili na Veľtrhu podnikateľských talentov v Bratislave a získali zaň viacero ocenení. Minulý týždeň si prevzali prestížne ocenenie Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory za TOP študentský tím aplikovanej ekonómie, a tento diplom si cenia najviac. Príprava na veľtrh, účasť na ňom, preberanie ocení, to všetko si vyžiadalo čas. Teda vymeškávanie na vyučovaní.

„Aj keď vymeškávame, všetko si musíme dobehnúť. Žiadne písomky sa nám neodpúšťajú, musíme si to dopísať v náhradnom termíne,“ hovorí Natália Gogová.

Vymeškaných hodín bolo dosť, to priznáva aj Adriana Vančová, riaditeľka Gymnázia v Dubnici nad Váhom. A vzápätí dodáva, že škola nie je všetko a treba si stanoviť priority.

„Ak ich škola naučí finančnú gramotnosť, podnikateľské zručnosti, pohybovať sa v reálnom živote medzi ľuďmi, tak je to veľa. Za 20 rokov spolupráce s organizáciou Junior Achievement sme vychovali celkom početnú skupinu dnešných podnikateľov, ktorí sa tu naučili, ako to má fungovať,“ vraví riaditeľka gymnázia.

Študent Miroslav Baláž s riaditeľkou gymnázia v... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Dubnici nad Váhom, Adriana Vančová, Valentína Ihriská, Samuel Matlovič, Katarína Jánošíková, Miroslav Baláž, Natália Gogová Študent Miroslav Baláž s riaditeľkou gymnázia v Dubnici nad Váhom Adrianou Vančovou.

Študentské firmy na dubnickom gymnáziu vznikajú v spolupráci s organizáciou Junior Achievement Slovensko v rámci jej podnikateľských programov. Viaceré z nich dosiahli úspechy a reprezentovali Slovensko na medzinárodných podujatiach vo Viedni, v Madride, Rotterdame či Bruseli. Firma Manson ešte neskončila, zrejme má pred sebou ďalšie úspechy a podľa riaditeľky je možné, že sa stane tou najúspešnejšou v histórii školy.

„Najviac si na ich úspechu cením, že to bolo celé v ich réžii, že sú to otvorené hlavy a vedia, čo chýba na trhu. A podnikanie je presne o tom. Nápad vznikol v ich hlavách a išli do toho bez toho, aby mali nejaké skúsenosti. Bolo treba zistiť, ako sa to dá urobiť, získať 3D tlačiareň, naučiť sa softvér, zistiť, aké to má využitie, nájsť a odstrániť chybičky, to všetko títo mladí ľudia dokázali od A po Z vymyslieť a ešte aj uskutočniť,“ hovorí o svojich žiakoch Adriana Vančová.

Ako vidia gymnazisti svoju budúcnosť

Katarína Jánošíková z Dubnice nad Váhom by sa chcela do budúcnosti zamerať na ekonomický smer. Uvažuje o Ekonomickej univerzite v Bratislave alebo o vysokej škole s týmto zameraním v ČR.

Miroslav Baláž z Pruského chce ísť študovať techniku, aj keď si nie je istý, že v tomto smere bude pokračovať. Zatiaľ to vidí tak, že by chcel viesť nejakú firmu, možno s technickým, možno s ekonomickým zameraním.

Natália Gogová z Dubnice nad Váhom chce po maturite študovať ekonómiu, buď podnikanie, alebo manažment. K tomu jej pomohla aj študentská firma, zlepšila sa v tomto predmete a získala nové poznatky.

Samuel Matlovič z Bolešova je skôr technicky zameraný, preto by chcel ďalej študovať na vysokej škole technického zamerania, najradšej na Masarykovej univerzite v Brne. V budúcnosti by si chcel založiť vlastnú firmu.

Valentína Ihriská z Dubnice nad Váhom na gymnáziu navštevuje prírodovedný blok a láka ju podnikanie. Po maturite by chcela ísť študovať fyzioterapiu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #3D tlačiareň #nabíjačka #Úspešní Slováci