V jordánskej Petre našli novú pamiatku zaviatu pieskom

V jordánskej starobylej Petre sa podarilo pri vyhodnocovaní satelitných snímok objaviť plošinu, používanú zrejme pri obradoch.

10.06.2016 16:38
debata

Je zakrytá pieskom, ale snímky s vysokým rozlíšením zhotovené tiež bezpilotnými lietadlami prezrádzajú, že dláždenú plochu z jednej strany lemovalo stĺporadie a z východnej strany na ňu viedlo gigantické schodisko. O náleze informovala organizácia American Schools of Oriental Research.

Dĺžku plošinu je možné prirovnať k olympijskému plaveckému bazénu, ktorý meria 50 metrov, no šírka je dvojnásobný – bazén meria obvykle 25 metrov. Podľa vedcov sa nepodobá ničomu, čo bolo v Petre doteraz objavené. Vedci hovoria o náleze „skrytom všetkým na očiach“.

Skalné mesto Petra bolo založené civilizáciou Nabatejcov v 4. storočí pred našim letopočtom. Podľa keramických črepov, ktoré boli v blízkosti nového nálezu, sa usudzuje, že stavba bola vybudovaná v polovici 2. storočia pred našim letopočtom, vtedy v dobe rozkvetu Petry.

Christopher Tuttle, ktorý sa na objave podieľal povedal, že odborníci skúmajúci Petru vedeli, že je na mieste ďalšia stavba, ale nikto ju nepopísal. „Ja v Petre pracujem 20 rokov a vedel som, že tam niečo je, ale určite je oprávnené hovoriť o objave,“ povedal.

Petrou prejdú ročne stovky tisíc návštevníkov. Zo stavieb vytesaných v skale je najznámejšia pokladnica nachádzajúca sa v ústi tiesňavy, ktorá k mestu vedie. Nabatejci zaisťovali obchod s Grékmi a Peržanmi a vrchol dosiahli okolo roku 150 pred našim letopočtom. Petra bola od 7. storočia opustená, ale v roku 1821 ju objavil švajčiarsky cestovateľ Johann Burckhardt. Je najznámejšou pamiatkou Jordánska a figuruje na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #história #Jordánsko #Petra