The Guardian: Príručka prežitia po brexite

Krajina bez poľských inštalatérov, koniec výletov za pijatikou do Calais, koniec nutnosti učiť sa zložité cudzie jazyky... Vitajte v Británii, ktorá vystúpila z Európskej únie. To je viac než len možnosť - teda, pokiaľ je možné veriť prieskumom verejnej mienky.

16.06.2016 15:00
debata (1)

Briti si už veľmi skoro možno budú musieť zvyknúť na všetky možné neznesiteľné zmeny životného štýlu. Ale nebuďme porazeneckí, vyzýva obyvateľov ostrovného kráľovstva britský denník The Guardian. Koniec-koncov – sme Briti, dodáva. A pripája príručku prežitia brexitu. Áno, je to špekulatívne a rovnako bláznivé ako tie vládne informačné filmy ako prežiť jadrovú vojnu.

Napíšte Wladislawovi

Tečie vám záchod? Rozhodne to neodkladajte. Okamžite napíšte Wladislawovi, kým sa vráti naspäť do Poznane. Pamätáte si, čo sa stalo, keď to naposledy skúšal opraviť Ken? Presne, tá čudná škvrna na strope je čím ďalej tým väčšia.

Staňte sa Írom

Dovoľte mi otázku: Máte v sebe aspoň kúsok Ira? Samozrejme, že máte. Pokiaľ sa niektorý z vašich rodičov narodil v Írsku, potom ste automaticky írskym občanom bez ohľadu na miesto, kde ste sa narodili. Takže môžete byť ďalej občanom EÚ a zároveň žiť v raji post-brexitovej Británie. Írom sa môžete stať aj v prípade, že bol jeden z vašich prarodičov Írom narodeným v Írsku. Pokiaľ sa na vás nevzťahuje nič z uvedeného, stále sa ešte môžete tváriť zúfalo, prejaviť záujem o Írsku republiku a recitovať pri vypočúvaní pred udeľovaním občianstva dlhé úryvky z írskej poézie. Ale to asi nebude fungovať.

Vyberte sa do Calais

Nepanikárte. Stále ešte máte čas na alkoholovú výpravu. Neexistujú limity na množstvo alkoholu a tabaku, ktoré si môžete doviezť z krajín EÚ, pokiaľ ich máte v pláne spotrebovať sami alebo darovať. Naopak, pokiaľ nebudeme v EÚ, môžete si doviezť domov iba 16 litrov piva a štyri litre neperlivého vína, čo by pravdepodobne nebolo dosť ani na to, aby priemerný anglický futbalový fanúšik prežil zápas Eura v skupine. Takže si prenajmite na deň bielu dodávku a nakúpte si dosť lacnej kontinentálnej pálenky, aby ste si mohli v záhrade urobiť retro alkoholové jazierko.

Pri lyžovaní vo francúzskych Alpách si nezlomte ruku

Áno, v období pred brexitom umožnila kartička európskeho poistenia človeku získať zdarma alebo lacnejšie zdravotnú starostlivosť v ostatných krajinách EÚ. Nie, to už ďalej platiť nebude. A ak si chcete pri lyžovaní zlomiť ruku, urobte to na Škótskej vysočine. Síce tam nebude na lyžovanie dosť snehu, ale o to predsa nejde.

Zamrazte si kontinentálne lahôdky

Dámy a páni, pokiaľ budeme chcieť naďalej maškrtiť kontinentálne lahôdky, musíme si nakúpiť veľkokapacitné mrazničky a zamraziť si v nich všetky francúzske syry, nemecké klobásy, portugalské krémové košíčky a tak ďalej. Áno, údajne existujú i nejaké britské camemberty a brie a tak, ale… to ako vážne?

Pochutnaje si starých dobrých britských jaterničkách

Až príliš dlho eurokrati zabŕdali do našich domácich jaterničiek, nie je to tak? Určite je. Denník The Sun sa dokonca raz sťažoval, že sa tí prekliati kontinentáli miešajú do starého dobrého britského zvyku považovať určité množstvo tuku v za mäso. Ale s tým je koniec. Nech sa všadeprítomná rakovina hrubého čreva a cukrovka stanú prejavom novozískaného britského nezávislého ducha.

Buďte milí na svojich kontinentálnych kolegov

Vaši francúzski/ne­meckí/poľskí spolupracovníci sa kvôli brexitu budú cítiť ohrdnutí a čoskoro odídu domov. Ponúknite im pohár bitteru s teplotou vody z drezu na riad a nejaké tie lahôdky autentickej britskej kuchyne – napríklad „žabu v diere“, teda klobásku v cestíčku na yorkshirský puding. Hneď budú šťastnejší, že odchádzajú.

Naučte sa milovať dlhé rady

Pamätáte si na tie šťastné dni, keď ste na letiskách v EÚ prechádzali okolo dlhých radov tých nešťastníkov, ktorí sú z krajín mimo EÚ. Čakali, kým im imigračný úradník poslúži nejakou tou intímnou prehliadkou telesných dutín, alebo sa na nich aspoň bude nepríjemne mračiť? Vďaka brexitu budete už čoskoro v rovnakom rade i vy. Čo môžete robiť? Dožeňte svoje resty v literatúre. Existuje mnoho nehorázne rozsiahlych románov – napríklad tých šesť od toho Nóra. Budú vám dokonalou spoločnosťou počas dlhých hodín čakania, kým vás odbavia namyslení francúzski imigrační úradníci.

Zamilujte sa do starého dobrého britského pobrežia

Pamätáte si časy, keď ste chodili na dovolenku na niektorý slnkom zaliaty ostrov v krajinách EÚ? Tieto dni sa už skončili. Zvykajte si na piesok v očiach, bombardovanie trusom čajok a podchladenie, hneď ako strčíte palec do mora.

Alebo navštívte krajiny mimo EÚ

Island, Moldavsko, Kosovo alebo Andorru. Tiež sa hovorí, že Ukrajina je v tomto ročnom období krásna. Ktože to hovorí? No, hlavne Ukrajinci. Ja sa teším na dovolenku v albánskom bunkri z komunistickej éry, z ktorého urobili hostel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #The Guardian #referendum #Brexit