Paradoxy histórie: Sto márnych výstrah

Na zábave v pohraničnej dedinke dievčina vyplakávala pred vojačikom: „Čo bude, keď zajtra ráno Nemci prepadnú Sovietsky zväz?“ Na druhý deň zavčas ráno - bolo to 22. júna 1941 – vyše tri milióny nemeckých vojakov vtrhlo do Sovietskeho zväzu. Už v prvých hodinách zničili približne 1900 sovietskych lietadiel, z toho asi 1500 na zemi.

19.06.2016 10:00
Stalin Joseph Foto:
V Mitrochinovom archíve, diele prebehnutého sovietskeho špióna, sa píše, že Stalin (na oficiálnom portréte z roku 1937) dostal azda i sto výstrah, že sa Hitler chystá na útok.
debata (171)

V prvých dňoch vojny padli do rúk nepriateľa tisíce tankov a diel, tisíce vagónov s muníciou a ženijným materiálom. Desaťtisíce, ba státisíce vojakov sa vzdalo. Podľa historika Viktora Suvorova to bola najväčšia a najstrašnejšia porážka v dejinách ľudstva.

Dievčina z pohraničnej dedinky vedela, že Nemci zaútočia na Sovietsky zväz, a jasnozrivý súdruh Stalin to nevedel? Nevedel to ani jeho vojenský štáb? Ani jeho diplomati v zahraničí? Ani špióni, ktorí podávali správy do Moskvy div nie z celého sveta? V Mitrochinovom archíve, diele prebehnutého sovietskeho špióna, sa píše, že Stalin dostal azda i sto výstrah, kde ho informovali, že sa Hitler chystá na útok. Neuveril im.

Katastrofálny Stalinov omyl? Taký katastrofálny, že sa mu nijaký iný v dejinách nemôže vyrovnať? Bol vari vodca svetového proletariátu taký hlúpy alebo taký dôverčivý? Absolútne nepochopiteľné! Tá absurdita sa vysvetlila až po mnohých desaťročiach, keď v Rusku odkryli najtajnejšie archívy. Stalin bol presvedčený, že Hitler zaútočí, ale nie teraz, pretože musí práve teraz bojovať na niekoľkých frontoch. Nielen proti Veľkej Británii, ale aj proti pokorenej Európe, kde musel potláčať odpor. Hitler viedol i nevypovedanú vojnu proti Spojeným štátom, ktoré poskytovali Churchillovi pomoc obrovských rozmerov.

Stalin očakával útok nemeckých vojsk neskôr a rozhodol sa predbehnúť ho. Preto sústredil na hraniciach obrovské množstvo vojska a vojenského materiálu. Podľa Suvorovho názoru ho však Hitler predbehol asi o tri týždne. Suvorov uzatvára: „Hitler zastihol Červenú armádu presne v takej situácii, ako keď niekto pristihne vraha v poslednej chvíli pred zločinom; práve vo chvíli, keď sa tlmič, zásobník i náboje váľajú po stole a v hlavni sa mihá vyterák.“ Červená armáda vycvičená len na útok sa nevedela a ani nemohla brániť.

© Autorské práva vyhradené

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Stalin #Adolf Hitler #Sovietsky zväz #Paradoxy histórie #tajné archívy