Stále brutálnejší Taliban stupňuje v Afganistane atmosféru hnevu

Praktiky radikálov z hnutia Taliban sú stále brutálnejšie. Dokazuje to aj nedávny prípad z odľahlej hornatej oblasti Ghór, ktorú má toto islamistické hnutie pod kontrolou. Jedného z miestnych obyvateľov tam islamisti zaživa stiahli z kože, napísal americký denník The Washington Post.

17.06.2016 15:00
Afganistan, taliban Foto: ,
Podľa analytikov brutalita Talibanu narastá v súvislosti s tým, že hnutie je stále viac roztrieštené a operuje v nových oblastiach. Mnoho mladých islamistických vodcov koná omnoho nezávislejšie a pri svojom správaní sa inšpiruje najrôznejšími hroznými činmi na internete.
debata (4)

Jedného zo vzdialených príbuzných Afganca Fazla Ahmada podozrievali z toho, že zabil bývalého veliteľa Talibanu. V decembri prišla odplata. Ozbrojenci vtrhli k Ahmadovi domov a vyrezali mu oči. Dvadsaťjedenročný muž bol ešte nažive a kričal, keď mu začali odrezávať kožu na hrudi, až bolo vidieť srdce. Potom telo muža zhodili z útesu, uviedli tamojší úradníci.

„Stiahli ho zaživa z kože,“ povedal jeden z poslancov v oblasti. Taliban poprel, že by sa na tomto hroznom čine, ktorého zábery sa objavili na internete, podieľal. Nech už stál za zabitím Ahmada ktokoľvek, ide o ďalšiu z násilností, ktoré v poslednom čase krajinu opäť ovládli. Podľa tamojších obyvateľov sa už 15 rokov trvajúca vojna stáva čoraz brutálnejšou, uviedol americký denník.

„Množstvo obetí, najmä medzi civilistami, to je zločin – zločin proti ľudskosti, proti Afganistanu a proti našim ľuďom,“ povedal pred časom prezident Afganistanu Ašraf Ghaní.

Spojené štáty investovali od roku 2001 vyše 100 miliárd dolárov do vybudovania afganskej armády, policajných jednotiek, súdneho systému aj škôl v nádeji, že sa situácia v krajine začne postupne navracať do normálu. Tieto výdavky však mali iba malý vplyv na atmosféru hnevu a odplaty, ktorá z Afganistanu urobila jednu z najnebezpeč­nejších krajín na svete.

Zákon odplaty

Brutálne násilnosti tam pritom nie sú ničím novým. Keď v Afganistane v 90. rokoch vládol Taliban, boli napríklad bežné verejné popravy. Násilná odplata má navyše v tejto krajine, rovnako ako v susednom Pakistane, dlhú históriu. Podľa analytikov však terajšia brutalita narastá v súvislosti s tým, že je Taliban stále viac roztrieštený a operuje v nových oblastiach. Mnoho mladých islamistických vodcov tak koná omnoho nezávislejšie a pri svojom správaní sa inšpiruje najrôznejšími hroznými činmi na internete.

„Objavujú sa desiatky prípadov verejného bičovania, popráv a zabíjania,“ uviedol jeden z predstaviteľov provincie Ghazní. Obavy nad zvyšujúcim sa počtom násilností vyjadrili v nedávnych dňoch aj OSN a Amnesty International. Ako uviedol Charles H. Cleveland, hovorca spojeneckej misie v Afganistane, niektoré činy „pripomínajú tie z čias pred 11. septembrom 2001“. Či sa brutalita v krajine stupňuje, je však podľa neho ťažké ohodnotiť. Afganskí analytici majú však obavy najmä z toho, že sa násilie rozšírilo aj do tých oblastí Afganistanu, ktoré boli doteraz relatívne pokojné a bezpečné.

Násilie na internete

Za zmenami stojí zrejme aj fakt, že starší vodcovia Talibanu už často nie sú nažive a noví mladí velitelia bojujú inak. Často sú spolu v kontakte cez internet a požičiavajú si niektoré brutálne praktiky aj od ozbrojencov z tzv. Islamského štátu, ktorý obsadil rozsiahle územia v Sýrii a Iraku.

Pred pár dňami napríklad skupina bojovníkov Talibanu z provincie Ghazní zabila študenta strednej školy. Vinili ho z toho, že je špión. Najprv mu odrezali nos a potom aj uši. Podľa iných analytikov násilie jednoducho patrí do afganskej spoločnosti, kde v miestnych rodinách vždy dochádzalo k najrôznejším odplatám a zabíjaniu a s vojnou to nijako nesúviselo.

Niektorí si myslia, že americký prezident Barack Obama urobil chybu, keď nariadil útok bezpilotným lietadlom na vtedajšieho vodcu Talibanu. Mulla Muhammada Mansúra zabili v máji. Jeho nástupcom sa stal mulla Hajbatulláh Achúndzáda, ktorý sa podľa expertov bude teraz snažiť upevniť svoju moc. Achúndzáda je islamským duchovným a bývalým vysokopostaveným sudcom Talibanu. A podľa všetkého je ešte viac nekompromisný, než bol Mansúr. „Taliban sa pod jeho vedením stal ešte nebezpečnejším,“ uzavrel pakistanský bezpečnostný expert Rahímulláh Júsufzai.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban