Paradoxy histórie: Lincoln a Kennedy, neuveriteľná hra náhod

Vedci neuznávajú náhodu. V bádaní vraj nemá miesto. Aj nečakaný objav, vynález prichádza ako dôsledok vytrvalej a svedomitej práce. V živote nás však náhoda často prekvapí, ohromí, ba neraz aj úplne zmení náš osud.

17.07.2016 11:00
debata (9)
V životoch amerických prezidentov Abrahama... Foto: Wikipédia
Abraham Lincoln, John Kennedy V životoch amerických prezidentov Abrahama Lincolna a Johna Kennedyho je veľa zarážajúcich zhôd.

A práve vedci nám svojím svedomitým bádaním odhalili celú sériu priam neuveriteľných náhod v histórii.

Abraham Lincoln patril medzi najpozoruhodnejších amerických prezidentov. Zvolili ho v roku 1860. Jeho zásluhou zrušili v Spojených štátoch otroctvo, túto hanbu novovekej civilizácie. Po dlhých rokoch bojov juhu proti severu nepomstil sa porazeným, ale usiloval sa povzniesť celú krajinu. Namiesto uznania ho zavraždili. Stalo sa tak v divadle a za prítomnosti jeho manželky.

Aj John Kennedy patril medzi najpozoruhodnejších amerických prezidentov. Zvolili ho v roku 1960, teda sto rokov po Lincolnovom zvolení. Aj on zvýšenú pozornosť venoval dodržiavaniu občianskych práv a bojoval proti segregácii. Odvahu prejavil i v zahraničnej politike. „Za odmenu“ ho zavraždili. Stalo sa tak na ulici v Dallase a za prítomnosti jeho manželky.

Zarážajúce náhody? Tie sa ešte len začínajú. Lincolnov sekretár sa volal Kennedy a odhováral prezidenta od návštevy divadla, Kennedyho sekretárka sa volala Lincoln (Evelyn Lincolnová) a odhovárala prezidenta od návštevy Dallasu. Oboch, Lincolna i Kennedyho, zavraždili v piatok. John Booth, Lincolnov vrah, sa narodil roku 1839, Lee Oswald, Kennedyho vrah, presne o sto rokov neskôr. Booth po čine ušiel z divadla do skladišťa, Oswald strieľal zo skladišťa a ušiel do divadla. Oboch takmer vzápätí zabili, ešte skôr, ako sa ocitli pred súdom.

Séria neuveriteľných náhod pokračovala. Lincolna vystriedal vo funkcii viceprezident Johnson, krstným menom Andrew, Kennedyho tiež Johnson, krstným meno Lyndon. Obaja boli demokrati z juhu. Andrew sa narodil roku 1806, Lyndon presne o sto rokov neskôr. Obe mená, Andrew Johnson i Lyndon Johnson, sa skladajú z 13 písmen, obe mená John Wilkes Booth a Lee Harvey Oswald z 15 písmen. Náhody, aké sa nemôžu zrodiť ani v najbujnejšej fantázii spisovateľa.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Paradoxy histórie #Abraham Lincoln #John Kennedy