Corriere della Sera: Ako sa psychicky brániť terorizmu

Nenápadný a neustály strach zosilnie zakaždým, keď sú noviny a televízie plné hrozných obrazov nového teroristického útoku. Práve tento strach je možno skutočným cieľom teroristov.

21.07.2016 15:45
nice, útok, terorizmus, teror, kvety, tragédia,... Foto:
Ľudia deň po útoku nosili na miesto tragédie vo francúzskom Nice kvety a zapaľovali sviečky.
debata (2)

Nevyhnutne máme sklon stávať sa viac podozrievaví, zároveň však chceme zostať racionálni a nemeniť svoje životné zvyky. Ľudská bytosť od vekov žije so strachom a načúva mu, lebo ide o psychickú obranu pred reálnym nebezpečenstvom. Zhodnotiť objektívne riziká tvárou v tvár strachu, ktorý vyvolali nepredvídateľné atentáty, je psychicky náročná úloha.

Keď sa traumatické udalosti opakujú, keď sa týkajú ľudí, ktorých považujeme za bytosti ako sme my, potom sa zvládanie strachu stáva ťažšie aj z neurobiologických príčin. Aktivujú sa totiž špecifické oblasti mozgu, ako je amygdala alebo hipokampus. Aktivujú sa tiež mediálne časti prefrontálnej kôry, ktorá nám umožňuje racionálne uvažovať a ktorá hrá úlohu v chápaní strachu, ale ešte viac v jeho prekonávaní, podotýka taliansky denník Corriere della Sera.

Dokázať zachovať racionálny postoj môže byť namáhavé, ale je to možné: stačí si pripomenúť, že počet obetí teroristických útokov sa veľmi zdôrazňuje oproti iným príčinám smrti. Môže sa to zdať cynické, ale je to tak. Aj v krajinách, ktoré zachvátil terorizmus, ako je napríklad Izrael, sa počet týždenných obetí útokov takmer nikdy nepriblížil počtu obetí dopravných nehôd. Je tiež veľmi rozdielna psychická reakcie tých, ktorí boli nejakým spôsobom vystavení traumatickej udalosti, a tých, ktorí sa o nej dozvedajú prostredníctvom médií. Tí tvoria väčšinu populácie.

Ako zmierniť psychologické efekty terorizmu?

  • Oddeľme strach od reálneho nebezpečenstva. Snažme sa uvedomiť si, ako prezentujú teroristické činy médiá a aké je reálne nebezpečenstvo pre jednotlivca.
  • Vráťme sa čo najrýchlejšie k normálnemu životu.
  • Neustupujte strachu. Hlavným cieľom teroristických útokov je vyvolať strach. Je potom na vládach a zodpovedných činiteľoch, aby chránili verejnosť pred strachom, nielen pred reálnym nebezpečenstvom.
  • Je možné, že sa vo chvíľach tesne po tragickej udalosti prejavia niektoré formy úzkosti, najmä somatické, ako sú problémy so spaním alebo s kardiovaskulárnym systémom. Lepšie než siahať po liekoch je obmedziť sledovanie médií. Tým znížime nebezpečenstvo, že si privodíme posttraumatický stres, ktorý môže postihnúť aj toho, kto priamo nečelil traumatickej udalosti, ale len opakovanému pôsobeniu médií.
  • Uvedomme si, že cigarety a prílišné holdovanie alkoholu predstavujú pre jednotlivcov oveľa vyššie ohrozenie zdravia než terorizmus.
  • Osamotení ľudia by mali hľadať psychickú oporu, či už u sociálnych služieb alebo u cirkevných spoločenstiev.
  • Zabráňme tomu, aby sme deti príliš vystavovali informáciám o teroristických činoch.
  • Zvýšte svoju bdelosť voči situáciám, ktoré môžu byť podozrivé a ktoré by mali byť oznámené polícii a úradom.
  • Inštitúcie by mali v prípade vyhlásenia poplachu jasne definovať typ hrozby, označiť miesto, ktoré je ohrozené, a obyvateľov informovať o tom, čo môžu sami urobiť.
  • Keď inštitúcie usúdia, že hrozba pominula, mali by to pokiaľ možno jasne oznámiť.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #strach #médiá