Pestovaním kedysi zarobili na auto i dom

Základ kohútieho perkeltu tvorí zelenina. V Imeli doň pridávajú to, čo si sami pestujú. Ak by sa niekto pozrel na obec a jej okolie zhora, videl by množstvo bielych ostrovčekov. Takmer v každej záhrade je fóliovník, kde dozrievajú najmä paprika, rajčina a uhorky.

31.07.2016 11:00
paradajky, imeľ, kuchyňa, varenie Foto: ,
Imeľčania si dodnes pestujú vlastnú zeleninu, prípadne ovocie. V minulosti to bol hlavný zdroj obživy.
debata (44)

V záhradách však rastie aj hlávkový šalát, kapusta, kaleráb, lahôdková kukurica či hrozno. Niektorí si pestovaním zeleniny privyrábajú k dôchodku a len pár je takých, pre ktorých je to živobytie.

V minulosti to však bolo inak. Z pestovania zeleniny žila takmer celá dedina. „Z tohto regiónu sa vyvážalo vo veľkom do Česka, teraz je problém nájsť odbyt,“ spomína Imeľčan Peter Pastorek. Zároveň ukazuje na ulicu, ktorá sa tiahne stredom dediny okolo obecného úradu.

„Voľakedy ste tu nevedeli zaparkovať. Je tu zberňa ovocia a zeleniny. Bolo tu odstavených plno kamiónov, na ktoré sa nakladalo. V sobotu preto bývala ulica uzatvorená. To bolo tak v 80. rokoch,“ dodáva Pastorek.

Domáci sa zhodujú, že predtým sa z toho dalo aj vyžiť. „Nebol problém, keď niekto zostal doma nezamestnaný. Doma vo fóliovníku dokonca zarábal viac, ako keď chodil do práce,“ hovorí Ondrej Kovács.

Kedysi sa pri kúpe pozemku pozerali ľudia na jeho veľkosť kvôli záhrade. „Teraz je to skôr na ťarchu. Keď človek robil od šiestej ráno do druhej popoludní, tak sa popri práci ešte stíhal ako-tak venovať aj záhrade. Ak pracuje v nejakom závode na zmeny, tak sa to nedá,“ hovorí Pastorek.

Ako však miestni podotýkajú, bola to celoročná drina. Najprv bolo treba pripraviť pôdu. Napríklad vo februári sa sadil šalát, v marci rajčiny a začiatkom augusta jesenné uhorky. Za ročnú úrodu sa dalo kúpiť auto. Viacerí si vďaka pestovaniu zeleniny postupne postavili a zariadili dom.

Výlety do okolia

  • Dvory nad Žitavou – pri tejto obci sa nachádza areál Gazdovského dvora Branovo, ktorý je zameraný na agroturistiku, užšiu formu vidieckej turistiky.
  • Iža – pri obci sa nachádza jedna z najvýznamnejších pamiatok z rímskych čias na Slovensku – pozostatky rímskeho vojenského tábora
  • Komárno – so sprievodcom si môžu minimálne traja návštevníci prezrieť komárňanskú pevnosť
  • Patince – v najjužnejšej obci Slovenska sa nachádza letné termálne kúpalisko
  • Kolárovo – v tamojšom vodnom mlyne, ktorý je národnou kultúrnou a technickou pamiatkou, je zriadená expozícia Múzea vodného mlynárstva. K mlynu vedie drevený most dlhý 86 metrov, ktorý je považovaný za najdlhší most s drevenou konštrukciou v Európe.
  • Nové Zámky – 30. júla sa koná v meste jarmok, na ktorom budú súťažne variť guláš

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #Komárno #maďarská kuchyňa #perkelt #Výlety pod pokrievku #Imeľ