V dolnom Zemplíne dobre, sýto, zdravo

Cejkov patrí do dolného Zemplína, konkrétne do okresu Trebišov. Do regiónu sa rátajú aj okresy Michalovce a Sobrance, ktoré sú súčasťou Košického samosprávneho kraja. Najväčšia udalosť Cejkova je tradičné zapálenie vatry zvrchovanosti, vždy 17. júla, v deň prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky. 

21.08.2016 11:00
cejkov Foto:
Cejkov
debata (2)

Cejkovská vatra zvrchovanosti bola jednou z prvých na Slovensku. Od začiatku bol jej organizátorom miestny odbor Matice slovenskej, vždy v spolupráci s obecným úradom. V prvých rokoch sa konala na Vlčom vrchu nad dedinou. Ten je veľmi navštevovaný turistami, ktorí tam prichádzajú preskúmať prírodné krásy tohto kúska Slovenska. V ostatných rokoch, najmä kvôli starším a najmenším občanom, sa vatra presťahovala do parčíka v obci, kde vyrástol aj nový amfiteáter. „Keď som ešte vládala, vždy som chodila na zapálenie vatry. Celá dedina sa tam stretla,“ spomína pani Magdaléna Turenská.

Spolu s deťmi a vnúčatami precestovala za svoj život takmer celý východ krajiny. „Ďaleko sme ale nikdy necestovali, neboli na to peniaze,“ dodáva pani Magdaléna. Zavše si spomenie na krásne vody Zemplínskej šíravy. Táto rekreačná oblasť sa aj teraz teší početným skupinám turistov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Po Oravskej priehrade je druhou najväčšou vodnou plochou u nás s rozlohou 33 km2, dĺžkou 11 km, šírkou 3,5 km a maximálnou hĺbkou 14 m. Vzhľadom na veľký počet tropických dní a nocí patrí k najteplejším na Slovensku a má ideálne podmienky na letnú dovolenku. Je v nej niekoľko rekreačných stredísk, napríklad Kamenec, Hôrka, Medvedia hora, Paľkov, Prímestská-Biela hora či obec Klokočov.

Každoročne tam v lete ľudí prilákajú Zemplínske slávnosti, ktoré sa konajú 20 a 21. augusta. V tom čase sa v Zemplíne stretávajú aj motorkári na tradičnom Motozraze Šírava. Jeho súčasťou je aj veľkolepá spoločná jazda okolo celej Zemplínskej šíravy.

Zaujímavé miesta v dolnom Zemplíne

Vinianske jazero
  • Návštevníci dolného Zemplína by nemali zabudnúť ani na Vinianske jazero, Viniansky hrad či Morské oko, ktoré sa radí medzi najkrajšie prírodné jazerá na Slovensku.
Tokajská rozhľadňa
  • Na juhu dolného Zemplína v okrese Trebišov sa nachádza Tokajská vinohradnícka oblasť s vinohradníckymi obcami Malá a Veľká Tŕňa, kde sa vyrába svetoznáme tokajské víno. Návšteva Tokajského regiónu preto poteší najmä milovníkov vína a dobrého jedla.
Pozdišovce
  • Pozdišovce sú vzdialené len kúsok od srdca Zemplína, Michaloviec. Už po niekoľko storočí sú spájané s tradičným hrnčiarskym remeslom. Charakteristickým rukopisom pozdišovskej keramiky je dievčenská karička na tmavom podklade. Býva vyobrazená napríklad na veľkých maľovaných misách, pričom pýchou tohto regiónu sú vázy vysoké vyše jedného metra.
Remetské Hámre
  • Zaujímavá je aj obec Remetské Hámre, ktorá je známa tradíciou drevorubačstva, pálením drevného uhlia, baníctvom i železiarstvom.
Senianske rybníky
  • Turisti vyhľadávajú aj lokalitu Senianske rybníky, ktorá v sebe zahŕňa národnú prírodnú rezerváciu, sústavu chovných rybníkov a okolité lúky. Je jednou z najvýznamnejších ornitologických lokalít v strednej Európe. Územie je významné hniezdisko pre vodné a pri vode žijúce vtáky. Možnosťou nenáročného pozorovania a poznávania vtáctva láka Senné čoraz viac ornitológov a milovníkov prírody z celého Slovenska aj z Európy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zemplín #Cejkov