Paradoxy histórie: Geniálny šachista Alechin prepadol z matematiky

Na šachy treba mať hlavičku. Teda nie na také obyčajné, keď si kamarát s kamarátom občas zasadnú k partii, ale na také turnajové. A čo ešte na medzinárodné a víťazné! Mnohé turnajové vyhral na mnohých domácich i svetových kolbištiach Alexandr Alechin, a to spočiatku vo farbách cárskeho Ruska, potom sovietskeho Ruska, na dlhé roky Francúzska.

28.08.2016 10:00
Alexandr Alechin Foto:
Alexandr Alechin v apríli 1920 vyhral prvé šachové majstrovstvá Sovietskeho zväzu, o rok sa vysťahoval do Francúzska a stal sa šachovým profesionálom.
debata (16)

Šachu ho priúčala mamička. Mal vtedy sedem rokov. Najprv hrával so starším bratom, potom na školských turnajoch, potom na moskovských, potom na medzinárodných. V roku 1914 sa zaskvel na medzinárodnom turnaji v Petrohrade. V elite skončil na tretej priečke. Prvým piatim udelil cár Mikuláš II. titul veľmajstra.

Ďalšie osudy veľmajstra Alechina boli pohnuté. Prvá svetová vojna ho zastihla na súťaži v Mannheime. Tam ho ako občana znepriatelenej krajiny internovali. Šachy museli ísť bokom. Zohral iba niekoľko menších zápasov a niekoľko simultánok. Po návrate do Ruska zorganizoval niekoľko zápasov, z ktorých výťažok venoval na liečenie ranených vojakov.

Keď sa moci chopili boľševici, uväznili ho a keďže ako vyštudovaný právnik bol príslušníkom vykorisťovateľskej triedy, chystali sa popraviť ho. Zachránil ho ktosi, kto ho poznal ako známeho šachistu. Potom využili jeho rečové znalosti – ovládal nemčinu, angličtinu, francúzštinu – najmä ako prekladateľa v Kominterne.

V apríli 1920 vyhral prvé šachové majstrovstvá Sovietskeho zväzu, o rok sa vysťahoval do Francúzska a stal sa šachovým profesionálom. Pochodil celý svet. Zúčastnil sa súťaží v New Yorku, Haagu, Budapešti, Londýne. Berne, bol v Karlových Varoch, Drážďanoch i v Piešťanoch…

Od roku 1927 bol na dlhé roky majstrom sveta. Keď sa pred niekoľkými rokmi pýtali šachových odborníkov, koho pokladajú za najväčšieho šachistu všetkým čias, najviac hlasov získal – a to suverénne – Alechin.

To teda bola hlavička! Alechin v jednej triede na strednej škole prepadol z matematiky. A keď končil na vysokej škole, zo 46 absolventov sa umiestnil na 17. mieste. Príbeh, ktorý sa vysmieva logike.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #šachový veľmajster #Paradoxy histórie #Alexandr Alechin #šachista