Sliny ukážu, či sa k sebe hodíte

V podstate je to otázka chémie. Predovšetkým estrogénov a testosterónu, potom dopamínu, noradrenalínu a sérotonínu a nakoniec oxytocínu a vazopresínu. To sú hormóny a neurotransmitery, ktoré riadia celý zložitý proces túžby.počnúc sexuálnym vzrušením pri prvom rande po zamilovanosť.

26.08.2016 14:09
láska, sliny
debata

Tá sa potom rozvíja do vzájomného citu a náklonnosti, ktoré dávajú vzťahu stabilitu. Sú to látky, ktoré spôsobujú tlkot srdca a vôbec vyvolávajú v mozgu a v celom organizme známky ľúbostného vzplanutia, napísal taliansky denník La Repubblica.

Čo keď však chémia nie je správna, čo ak sa nezhoduje s chémiou partnera a hormonálna búrka prepukne bez toho, aby sa jej dostalo ohlasu? To je lepšie vedieť dopredu. Môžete sa napríklad obrátiť na startup Instant Chemistry, ktorý sa zrodil v Toronte z iniciatívy dvoch mladých neurológov Rona Gonzaleza a Sary Seabrookeovej. Už v roku 2008 pritom jedna malá spoločnosť s názvom GenePartner preukázala, že na tom istom princípe dokáže zistiť, ako sa dvaja ľudia budú vzájomne dopĺňať.

Základná myšlienka je rovnaká: DNA môže pomôcť zistiť, či je partner vhodný. Dvaja partneri, ktorí sa chcú na programe zúčastniť, dostanú dve skúmavky, do ktorých umiestnia svoje sliny. Z tých potom Instant Chemistry získava niektoré genetické informácie. Odpoveď, či sa k sebe ľudia z hľadiska „chémie“ hodia, príde o niekoľko týždňov neskôr spolu s inštrukciami, ako chápať výsledky testu. Je to akási príručka lásky, ktorá za 199 dolárov ukáže, či pôjde o príbeh s radostným koncom. Hoci genetici sú voči tomuto postupu skeptickí, svoju dôveru už tomuto startupu dalo viac ako 300 párov.

Základné informácie sa týkajú predovšetkým systému HLA antigénov, ktoré zodpovedajú za reguláciu imunitného systému, ale aj za vnímanie vône druhých, čo je zásadná funkcia vo výbere partnera. Ďalšie údaje získané zo vzorky slín sa týkajú receptorov pre sérotonín a oxytocín, ktoré podľa oboch Kanaďanov môžu veľa povedať o charaktere dotyčnej osoby, o jej schopnosti prežívať emócie a odolávať stresovým situáciám.

Tiež dopamínový D 4 receptor má podľa Gonzaleza svoj význam: osoby s variantom 7R plus sú dobrodružnejšie, obľubujú nebezpečenstvo a sú najlepší milenci, zatiaľ čo ľudia s variantom 7R mínus dávajú prednosť domácemu pokoju.

DNA, samozrejme, nie je všetko a Gonzalez to dobre vie. Preto sa spojil s on-line službou SingledOut a z ich partnerstva sa zrodila komplexná ponuka pre všetkých záujemcov: ide nielen o genetický rozbor, ale aj o analýzu záujmov a sociálno-demografických charakteristík budúceho páru. Takáto analýza potom môže byť dôveryhodnejšia než skúmanie antigénov a molekúl.

Inak sa tiež partneri môžu zúčastniť aj na takzvaných Pheromone parties, stretnutiach na báze sexuálnych feromónov. Hostia si na nich oblečú tričko napustené feromónmi, substanciami vylučovanými niektorými žľazami, ktoré by mali vyvolať túžbu druhej osoby alebo vzájomné vzrušenie. Trh so sexuálnymi feromónmi len kvitne, ale ich účinnosť nie je zaručená. Než si poviete áno, je vhodné sa vzájomne ovoňať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #DNA #sliny