Vo Francúzsku platí prax blízka eutanázii

Vo Francúzsku začal platiť zákon, ktorý dáva nevyliečiteľne chorým právo, aby ich lekári prestali liečiť a až do smrti ich udržiavali v bezvedomí. Zákon v čase prerokúvania jeho návrhu v parlamente vyvolal v krajine ostrú polemiku medzi tými, ktorí v tom vidia skrytú a pre nich neprípustnú eutanáziu, a tými, pre ktorých, naopak, zákon nejde dosť ďaleko smerom k eutanázii.

30.08.2016 13:00
eutanázia, injekcia, pacient, choroba, nemocnica Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Zákon o podmienkach konca ľudského života ďalej počíta napríklad s tým, že každý človek môže vopred písomne uviesť, že si želá obmedziť alebo zastaviť liečbu v prípade, že niekedy bude vážne chorý a už nebude v stave vyjadriť svoju vôľu.

„Predbežné pokyny, ktorými si môže každý vyhradiť právo odmietnuť agresívnu liečbu vážneho ochorenia, budú na základe nového zákona záväzné,“ vysvetlil prezident François Hollande, keď zákon predstavoval. „Nové opatrenia znamenajú zásadné posilnenie práv chorých a ľudí všeobecne,“ uviedla ministerka zdravotníctva Marisol Touraineová. Je presvedčená, že zákon je vyvážený a má podporu väčšiny obyvateľov. Poukázala pritom na to, že návrh zákona mal podľa prieskumov širokú podporu verejnosti. Zákon kritizuje predovšetkým cirkev, niektorí profesori na lekárskych fakultách a rôzne organizácie na podporu ľudského života. Odporcovia zákona argumentujú tým, že ide o pokrytectvo a že zákon vlastne umožňuje eutanáziu. Od tej sa vraj líši len tým, že eutanázia prináša okamžitú smrť, zatiaľ čo pri uvedení do bezvedomia umožnenému novým zákonom lekári presne nevedia, kedy smrť nastane.

V Európe je takzvaná aktívna eutanázia, keď smrtiacu látku zavedie do tela pacienta lekár, legálna v troch krajinách: Holandsku, Belgicku a Luxembursku. Ďalšie krajiny ako Švajčiarsko povoľujú takzvanú asistovanú samovraždu, keď si za prítomnosti lekára vezme jed sám pacient.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #zdravotníctvo #liečba #eutanázia