Paradoxy histórie: Fritz Haber zneužil vedu na zabíjanie, zomreli aj jeho blízki

Film Saulov syn oživuje celú hrôzu koncentračného tábora Auschwitz. Väzňov často nahnali z vagónov rovno pod sprchy. Povedali im: „Ponáhľajte sa, aby vám nevychladol obed.“ Alebo: „Ponáhľajte sa, aby vám nevychladol čaj.“ Potom im pustili plyn. Mŕtvoly povyťahovali iní väzni, ktorých neskôr čakal podobný osud. Tým prislúchala aj povinnosť roztriediť šatstvo a poumývať od krvi priestory. Pod „sprchy“ mohla nastúpiť ďalšia skupina.

02.10.2016 10:00
Fritz Haber Foto:
Nositeľ Nobelovej ceny za chémiu Fritz Haber sa zaoberal výskumom Cyklónu B, ktorý nacisti neskôr zdokonalili a masovo ním vraždili v plynových komorách.
debata (116)

Nacisti precenili svoje sily. Židov, ale aj iných, ktorých nenávideli, chceli síce vyhubiť, ale nestačili na to ani samopaly a guľomety. Ani nervy vojakov. Keď sa Himmler, najvyšší šéf katov, prvý raz prizeral vraždeniu, zbledol, zapotácal sa a takmer spadol. Potom si to doma odležal. V Auschwitzi však náhodne prišli na to, že na masové vraždenie môžu použiť kryštalickú látku nazývanú Cyklón B. Pôvodne slúžil v koncentrákoch na dezinfekciu proti všiam a týfu. Pri prvom pokuse 3. septembra 1941 ním usmrtili 600 sovietskych zajatcov.

Cyklón B vynašiel vynikajúci nemecký chemik Fritz Haber. Bol taký výnimočný, že mu udelili aj Nobelovu cenu. Jeho život však nebol až taký vynikajúci. Už za 1. svetovej vojny vyvinul otravné bojové plyny a neváhal ich použiť. Dokonca zašiel aj na front, aby videl, ako pri Ypres prvý raz nasadia chlór. Nebol proti používaniu plynu. Tvrdil: „Smrť je smrť a je jedno, čo ju spôsobilo.“ Iný názor mala jeho žena. Na protest spáchala samovraždu, a to manželovou pištoľou. K tomu ešte na večierku, kde sa oslavovalo prvé použitie bojového plynu.

Haber dostal Nobelovu cenu za syntetizovanie amoniaka, suroviny slúžiacej na výrobu umelých hnojív a výbušnín. Cyklón B, bola pôvodne kyanidová látka na ničenie hmyzu. Nacisti ju zdokonalili a použili na masové vraždenie. V Auschwitzi za 20 minút umieralo 2 000 väzňov zároveň v dvoch oddelených komorách.

Údaje uvádzajú, že v koncentrákoch zahynulo asi 6 miliónov Židov. Fritz Haber bol Žid. V roku 1933 ušiel pred fašistami z Nemecka spolu s rodinou a zakrátko umrel na infarkt. Jeho syn z prvého manželstva spáchal v roku 1946 v USA samovraždu. Mnoho členov Haberovej rodiny zahynulo v koncentračných táboroch.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #koncentračný tábor #Nacisti #Auschwitz #Paradoxy histórie #cyklón B #Fritz Haber