Americké prezidentské voľby môžu rozhodnúť dve skupiny obyvateľstva

Už len päť týždňov majú Hillary Clintonová a Donald Trump na to, aby presvedčili amerických voličov. Rozhodujúcich môže byť veľa faktorov, ale nemecký Der Spiegel označil dva v boji o miesto v Bielom dome za kľúčové.

03.10.2016 11:17
Donald Trump, Hillary Clintonová Foto:
Republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová.
debata (2)

Podľa Der Spiegel bude veľmi dôležité koľko Američanom príde v novembri k urnám a o akých konkrétnych voličov pôjde.

Neregistrovaní voliči

Pomerne málo známym faktom je, že Američania nemôžu voliť automaticky. Hlasovať môžu až po tom, ako sa zaregistrujú ako voliči. Týchto zatiaľ neregistrovaných voličov je približne 65 miliónov, takmer jedna tretina všetkých oprávnených voličov. Ide teda o obrovské množstvo potenciálnych hlasov, čo pre Clintonovú a Trumpa znamená nielen veľkú príležitosť, ale zároveň aj neistotu.

Obzvlášť dôležití budú títo noví voliči podstatní v „swing states“, teda v štátoch, kde o víťazovi rozhoduje v podstate každý jeden hlas. V táboroch obidvoch prezidentských kandidátov disponujú adresami a telefónnymi číslami občanov, ktorí patria do tejto špecifickej skupiny voličov, respektíve zatiaľ nevoličov.

Mnoho ľudí by si asi myslelo, že nových voličov zláka skôr Trumpovo netradičné vystupovanie, ako už roky politicky aktívna a priehľadná Clintonová. Avšak podľa aktualizovaných štatistík volebných úradov v jednotlivých štátoch je situácia skôr opačná. Napríklad na Floride sa od volieb v roku 2012 registrovalo približne 430 000 nových voličov, pričom až 240 000 z nich sú Latinoameričania a z tejto skupiny sa veľká podpora pre kontroverzného Trumpa očakávať rozhodne nedá.

Boj o nevoličov

Trump sa skôr spolieha na druhú skupinu, a síce nevoličov, ktorí majú tendenciu ostať pri prezidentských voľbách doma. V posledných prezidentských voľbách dosiahol počet týchto „domasedov“ až 24 miliónov.

Volebná účasť v roku 2012 bola veľmi nízka najmä u belochov bez univerzitného vzdelania – 11 miliónov z nich ostalo doma. Práve to je skupina, ktorú Trump svojou antiestablishmen­tovskou rétorikou oslovuje a spolieha sa na ich početnejšiu volebnú účasť ako pri predchádzajúcich voľbách.

Paradoxom je, že veľká skupina bielych industriálnych pracovníkov sa v minulosti prikláňala skôr k demokratom, avšak podľa najnovších prieskumov je u nich Trump populárnejší, kým Clintonová je favoritkou belochov s vysokoškolským diplomom. Z toho vyplýva, že šance Trumpa závisia od toho, do akej miery sa mu podarí zmobilizovať belochov nanajvýš s maturitou, ale zároveň dbať na to, aby jeho podpora u vzdelanejšieho obyvateľstva nebola úplne minimálna.

Clintonová je zatiaľ pripravená lepšie

Zatiaľ to vyzerá, že na záverečný volebný špurt je lepšie pripravená demokratická kandidátka, ktorá už pred mesiacmi poslala stovky platených pomocníkov do významných štátov, aby našli potenciálnych nových podporovateľov a utvrdili tých starších, aby išli 8. novembra k urnám. Trumpovi chýba profesionalita, ako aj takmer nevyčerpateľná predvolebná pokladnica jeho súperky. Verí však, že viac ľudí získa na svoju stranu prostredníctvom masových podujatí a televíznych vystúpení.

V konečnom dôsledku nie je 8. november len rozhodnutím medzi Clintonovou a Trumpom, ale aj napínavým hlasovaním o tom, aká cenná je dnes tradičná, na fakty orientovaná kampaň a či je poraziteľná nekoordinovanou rétorikou Donalda Trumpa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby