Tucet kuriozít o Nobelových cenách

Nobelova cena je najvýznamnejším ocenením na svete. Udeľuje sa každoročne už od roku 1901 v piatich kategóriách - fyzika, chémia, medicína, literatúra a prínos pre mier. Spolu s nimi sa udeľuje aj cena za ekonómiu, ktorá však technicky nie je Nobelovou cenou.

18.10.2016 07:00
debata (6)

Podľa poslednej vôle vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela sa oceňuje zásadný vedecký výskum, technické objavy či prínos pre ľudstvo. Lenže mýliť sa je ľudské, a tak sa stane, že občas cenu za mier dostane aj terorista. Zato viackrát nominovaný Mahátma Gándhí obišiel napokon naprázdno. Prípadne sa z peňažnej odmeny netešil vedec, ale jeho exmanželka.

1. Ocenená v sedemnástich

zväčšiť Malala Júsufzaiová získala Nobelovu cenu za... Foto: SITA
Malala Júsufzaiová Malala Júsufzaiová získala Nobelovu cenu za mier ako najmladšia v histórii.

Doteraz najmladšou nositeľkou Nobelovej ceny je Malala Júsufzajová, ktorá ju získala za mier v roku 2014. Keď jej ju udelili, mala dievčina z Pakistanu ešte len 17 rokov. Dovtedy bol najmladším držiteľom Nobelovej ceny britský fyzik William Lawrence Bragg. Ten Nobelovu cenu získal v roku 1915 ako 25-ročný spolu so svojím otcom Williamom Henrym Braggom.

2. Vydražené medaily

Začiatkom decembra 2014 Američan James Watson ponúkol cez aukčný dom Christie's na predaj svoju nobelovskú medailu. Tú získal s Nobelovou cenou v roku 1962 spolu s Britom Francisom Harrym Comptonom Crickom a Novozélanďanom Mauriceom Hughom Frederickom Wilkinsom za objav molekulovej štruktúry nukleových kyselín a ich významu pri prenose informácií.

Dvadsaťtrikarátovú zlatú medailu za 4,75 milióna dolárov (v prepočte 3,9 milióna eur) vydražil Ališer Usmanov, najbohatší človek v Rusku s majetkom 18,6 miliardy dolárov. Chcel ju vrátiť 86-ročnému Watsonovi, aby podľa svojho želania mohol výťažok venovať výskumným inštitútom.

Nobelove ceny však boli na aukciách už pred Watsonom, len ich nikdy dovtedy neponúkol na predaj sám nositeľ. Už v roku 2013 bola ponúknutá medaila Watsonovho kolegu Francisa Cricka. Crick však zomrel v roku 2004. Jeho zlatú medailu vydražili za 2,2 milióna dolárov.

3. Ceny pre celú rodinu

Marie Curie dostala dve Nobelove ceny, jednu za... Foto: SHUTTERSTOCK
Marie Curie Marie Curie dostala dve Nobelove ceny, jednu za fyziku a druhú za chémiu.

Curieovcov ťažko niekto prevýši: Marie Curie bola prvá žena, ktorá získala Nobelovu cenu – spolu so svojím mužom Pierrom v roku 1903 za fyziku. A získala dokonca aj druhú Nobelovu cenu, tentoraz za chémiu v roku 1911. O 23 rokov neskôr dostala cenu aj jej dcére Irene spolu so svojím mužom Frédéricom Joliotom – tiež za chémiu.

4. Vedec či vojnový zločinec?

Nemecký chemik Fritz Haber získal Nobelovu cenu za chémiu v roku 1918, keď sa mu podarilo umelo vyrobiť vo veľkom množstve amoniak z dusíka a vodíka. Amoniak sa využíva pri výrobe umelých hnojív a strelného prachu. Cena bola dosť problematická: už predtým Haber vyvinul bojové plyny ako chlór na použitie v zákopoch počas 1. svetovej vojny.

Jeho vlastná žena, tiež chemička, proti tomu protestovala a v roku 1915 spáchala samovraždu – manželovou služobnou zbraňou počas slávnostnej večere na oslavu prvého použitia chlóru ako bojovej látky v Ypres.

Strelila si do srdca a zomrela ďalšie ráno. V to ráno Haber odišiel na východný front dohliadať nad vypustením plynu proti Rusom. Okrem ženy protestoval a Habera vystríhal aj chemik Otto Hahn. Po skončení vojny Habera považovali za vojnového zločinca.

5. Rozvod za všetky peniaze

zväčšiť Albert Einstein dostal Nobelovu cenu za fyziku... Foto: SHUTTERSTOCK
Albert Einstein Albert Einstein dostal Nobelovu cenu za fyziku v rok 1921, ale zarobené peniaze dal svojej žene Mileve, aby súhlasila s rozvodom.

Albert Einstein si musel na svoju Nobelovu cenu dlho počkať, pretože nobelovskej komisii sa zdali jeho poznatky príliš teoretické. Keď v roku 1921 konečne cenu za prínos pre rozvoj teoretickej fyziky a za svoje fyzikálne objavy získal, peňažnú odmenu, ktorá k nej patrí, si už nikdy nestihol užiť.

Sľúbil peniaze svojej žene Mileve, aby súhlasila s rozvodom. Aj exmanželka Roberta Lucasa, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu, sa tešila z exmanželových peňazí. Lucas jej musel prenechať pol milióna dolárov, teda polovicu odmeny.

Kým preňho prišla Nobelova cena priskoro, pre bývalú partnerku práve včas: Tá totiž súhlasila s rozvodom v prípade, že dostane polovicu ceny, ak jej manžel získa Nobelovu cenu v najbližších siedmich rokoch po rozvode. Keď sa Lucas v októbri 1995 o svojej cene dozvedel, práve sa končil siedmy rok.

6. Churchilla vyznamenali za písanie

Britský štátnik sir Winston Churchill sa za svoje politické zásluhy tešil všeobecnému uznaniu. Menej známe je, že ho ocenili aj za jeho rečnícke umenie, historické a biografické spisy. Ani samotnému nositeľovi Nobelovej ceny nebolo jasné, za čo ho vlastne vyznamenávajú. Keď sa Churchill dozvedel, že dostane Nobelovu cenu, opýtal sa: Na akom poli? Získal ju v roku 1953 za literatúru.

7. Terorista či mierotvorca

Za túto Nobelovu cenu za mier sa neskôr členovia nobelovskej komisie ospravedlnili. V roku 1978 vyznamenali bývalého izraelského premiéra Menachema Begina, známeho zástancu tvrdej línie, ktorý pred vznikom Izraela viedol teroristickú organizáciu Irgun.

Komisia pôvodne chcela uctiť len egyptského prezidenta Anvara Al Sadata za jeho mierový kurz s Izraelom, ale potom sa cítila pod tlakom, aby ocenila aj začiatok „spoločnej zmierovacej politiky“.

8. Predčasná cena

Niektorí označujú Nobelovu cenu za mier pre Jásira Arafata, Šimona Peresa a Jicchaka Rabina za omyl roka 1994. Dôvodom bolo podanie rúk nezmieriteľných rivalov Arafata a Rabina pri dohode o odchode izraelských jednotiek z pásma Gazy a Jericha, po ktorom Rabin povedal: „Pretieklo už dosť krvi, dosť sĺz. Dosť!“ Ďalší priebeh histórie ukázal, že táto Nobelova cena bola udelená predčasne. Mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínou napokon zlyhali.

9. Ocenený nacista

Adolf Butenandt (1903–1995) získal v roku 1939 Nobelovu cenu za chémiu – za svoju analýzu chemickej štruktúry rôznych sexuálnych hormónov. Butenandt, člen NSDAP, však bol v podozrení, že spolupracoval s rasovými hygienikmi Tretej ríše a vedel aj o pokusoch Mengeleho na ľuďoch. Butenandt ku koncu vojny nechal všetok kompromitujúci materiál svojho inštitútu zničiť. V roku 1960 sa stal prezidentom Spoločnosti Maxa Plancka.

10. Zabudnutá objaviteľka

Britský rádioastronóm Anthony Hewish (nar. 1924) dostal v roku 1974 Nobelovu cenu za fyziku neprávom. Vyznamenali ho za jeho „rozhodujúcu rolu pri objave pulzarov“. Nový druh hviezdy však v skutočnosti objavila jeho doktorandka Jocelyn Bell Burnellová. Tá však pri udeľovaní ceny nebola ani len spomenutá.

11. Prekvapenie

Americký chemik čínskeho pôvodu Roger Tsien sa čudoval, prečo telefón jeho susedky stále vyzváňa – kým na internete nezbadal, že dostal Nobelovu cenu za chémiu. Stal sa jej spoludržiteľom za objav zeleného fluorescenčného proteínu.

12. Goebbelsov obľúbenec

Nór Knut Hamsun (1859–1952) získal v roku 1920 Nobelovu cenu za literatúru. Oslavovali ho ako literárneho génia – právom. Knut Hamsun však ospevoval nemecký národný socializmus, dokonca tak úspešne, že mu Goebbels každoročne gratuloval k narodeninám.

Hamsun dokonca ministrovi propagandy Tretej ríše daroval svoju nobelovskú medailu. Keď v roku 1935 dostal Nobelovu cenu za mier Carl von Ossietzky, ktorého nacisti uväznili, Hamsun protestoval: „Keď vláda zriadi koncentračný tábor, mali by ste vy a svet pochopiť, že pre to má dobré dôvody.“

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (na... Foto: Reuters, Jose Gomez
Juan manuel santos Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (na archívnej snímke z 15. júna 2014) získal Nobelovu cenu za mier.

Koho ocenili tento rok

  • Za medicínu: Japonca Jošinoriho Ósumiho za bunkový výskum (výskum autofágie, teda procesu, keď bunky požierajú časť svojho obsahu a zbavujú sa tak nežiaducich častí, napríklad baktérií)
  • Za fyziku: troch Britov pôsobiacich v USA, Davida Thoulessa, Duncana Haldaneho a Michaela Kosterlitza za výskum neobvyklých vlastností hmoty a ich zmien, čo môže pomôcť k výrobe dokonalejších materiálov využiteľných v elektronike či kvantových počítačoch
  • Za chémiu: Francúza Jeana-Pierra Sauvagea, Brita Frasera Stoddarta a Holanďana Bernarda Feringa za dizajn miniatúrnych strojov veľkosti molekúl, už dokázali vytvoriť na molekulárnej úrovni miniatúrny motor a nanoauto
  • Za mier: kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa za mierovú dohodu s ľavicovými povstalcami FARC, ktorá ukončila 52-ročnú občiansku vojnu v krajine
  • Za ekonómiu: britsko-amerického ekonóma Olivera Harta a Fína pôsobiaceho v USA Bengta Holmströma za ich príspevok k teórii kontraktu
  • Za literatúru: amerického speváka, básnika a skladateľa Boba Dylana.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #Albert Einstein #Malala Júsafzajová