Trumpovci. V dobrom aj v zlom, v biznise aj v politike

Trumpovaprvá žena Ivana si musela najať PR manažéra, aby zvládla náročný rozvod. Druhá manželka Marla médiám pri rozpade vzťahu povedala, že ak by raz kandidoval za prezidenta, svet sa od nej dozvie, čo je skutočne zač.

19.10.2016 07:00
debata

Avšak momentálne Donalda Trumpa obe ak priamo nepodporujú, aspoň mu kandidatúru nijako nekomplikujú. Tretia žena Melania a všetkých jeho päť detí sú navyše ústrednou súčasťou jeho kampane. V dobrom aj v zlom.

Otec Donalda Trumpa Fred bol šikovný obchodník. Keď ho ako mladíka nechceli pustiť k stavaniu bytových domov, začal s garážami. Pri prudkom rozvoji automobilizmu v New Yorku to bola zlatá baňa. V čase hospodárskej krízy naňho hľadeli ako na blázna, keď otváral veľký supermarket. Nízke ceny, ktoré si pri veľkoodbere mohol dovoliť, však vtedy u ľudí zabodovali.

Od druhej svetovej vojny až do osemdesiatych rokov o sebe vyhlasoval, že je švédskeho pôvodu, hoci jeho otec pochádzal z Nemecka. Jeho obchodní partneri boli najmä Židia, a nemecké korene by na nich nepôsobili dobre.

Syn Donald určite zdedil veľa z otcovej prefíkanosti, jeho temperament však akoby spadol z iného stromu. Fred Trump žil so svojou manželkou, škótskou imigrantkou, v spoločnom zväzku 61 rokov, až do svojej smrti v roku 1999 býval v skromnej časti newyorského Queensu a svoju sekretárku zamestnával celých 59 rokov. Z piatich detí, ktoré s manželkou splodili, dosiaľ žijú štyri.

zväčšiť Trumpovci. Zľava: Eric, Melania, Barron,... Foto: SHUTTERSTOCK
Donald Trump Trumpovci. Zľava: Eric, Melania, Barron, Donald, Ivanka, Donald jr. a Tiffany.

Fred junior sa upil na smrť v roku 1981. Hoci ich sestra Maryanne to dotiahla na sudkyňu federálneho súdu, najznámejšou postavičkou Trumpovej rodiny neprestáva byť už od konca 70. rokov Donald.

O tom, akú podporu dostal mladý Trump od otca, keď sa mu zveril so snom tiež podnikať v realitách, sa vedú spory. Sám Trump tvrdí, že podpora bola najmä v know-how, pôžičke a v tom, že mu otec nechal voľné pole pôsobnosti na Manhattane, kým on svoj biznis zameral na iné časti "Big Apple”.

Keď však v roku 1976 prišla do New Yorku prezentovať olympiádu v Montreale mladá emigrantka z Československa, Trump jr. ju už očaril ako úspešný a tiež extravagantný podnikateľ. Ivana Zelníčková, úspešná lyžiarka i modelka z Gottwaldova, sa stala prvou Trumpovou ženou. Stala sa Ivanou Trump.

Ivana, Marla, Melania

V 80. rokoch boli Trumpovci nekorunovanými kráľmi newyorskej smotánky. Donald a Ivana vtedy vytvorili základy rodinno-biznisového spojenia, ktoré je pre klan charakteristické dodnes. Donald spravil z Ivany viceprezidentku pre interiérový dizajn jeho projektov, spoločne pracovali na viacerých hoteloch či kasínach.

Postupne priviedli na svet tri deti – Donalda jr., Ivanku a Erica. V tom zdanlivo najlepšom prišiel pre Donalda veľký pád. Prevalila sa jeho niekoľkoročná aféra s herečkou Marlou Maples. Verejnosť ho zatracovala a Ivana, naopak, razom dosahovala popularitu Madonny či Lady Di.

"Ako nám môžeš hovoriť, že nás ľúbiš? Nemiluješ nás, nemáš rád ani seba. Ty zbožňuješ len tie svoje prachy,” povedal údajne otcovi 12-ročný Donald jr., ako písali v roku 1990 vo Vanity Fair.

Ivana Trump si počas rozvodu najala PR manažéra, aby si udržala novonadobudnutú popularitu, pri rozvode navyše získala milióny a odštartovala vlastné podnikanie. Donald si vzal Marlu Maples a počas šesťročného manželstva sa im narodila dcéra Tiffany. Rozvod bol opäť divoký, Maples rok po ňom napísala knihu Všetko, čo sa blyští, nie je zlato, no tá za nejasných okolností nikdy nevyšla.

So slovinskou modelkou Melanijou Knavs sa Trump zoznámil v roku 1999 na akcii Fashion Week. Vzali sa v roku 2005, o rok neskôr sa im narodil Trumpov najmladší syn Barron. Ako roky plynuli, zacelili sa aj staré rany.

Ivana Trump Donalda v kampani aktívne podporuje a tvrdí, že bude dobrým prezidentom, lebo hovorí veci "tak ako sú”. Marla zabudla na svoju starú vyhrážku a je ticho. A Melania sa snaží presvedčiť, že bude dobrou prvou dámou. Hoci s príležitostnými faux-pas, ako keď svoju reč na republikánskom zjazde odkopírovala z prejavu Michelle Obamovej z roku 2008.

Donald jr., Ivanka, Eric

Ak pri mnohých silných mužoch platí veta "cherchez la femme”, pri Trumpovi je výstižnejšie "cherchez les enfants”, za všetkým hľadaj deti. Najmä trio z prvého manželstva je na otca, jeho biznis a najnovšie aj kampaň tak silno napojené, že to vyvoláva otázky, nakoľko bude krajinu v prípade víťazstva republikánskeho kandidáta riadiť Trump a do akej miery jeho deti.

Amerika pozná Donalda jr. ako dravého Trumpa, Ivanku ako krásnu Trumpovú a Erica ako zodpovedného Trumpa. Podľa magazínu Economist každý republikánsky politik vie, že k Trumpovi seniorovi sa musí dostať cez deti.

Tlak mladým neprekáža. Pred desiatimi rokmi, keď vtedy 25-ročná Ivanka Trump dostala vplyvnú pozíciu v otcovej firme, chodila si ju obhajovať do večerných show. Moderátor David Letterman sa jej vtedy pýtal: Vyhodí ťa otec, keď zlyháš?

"Už keď som ako šesťročná ukradla Ericovi lego a spravila z neho kópiu Trumpovho mrakodrapu, otca to zarmútilo. Nie preto, že som zobrala bratovi jeho hračku, ale že som na mrakodrape spravila o jedno členenie viac, ako má v skutočnosti,” hovorila Ivanka a dodala, že raz počula otca rozprávať v rádiu, že by v prípade zlyhania deti z firmy "vyštval ako psov”.

Trumpovci držia spolu v dobrom i v zlom. Deti svorne hovoria, že Donald bol netradičný otec, no vždy si na ne našiel čas. Pri súčasných volebných preferenciách možno nariekajú, že si na ne nenájde viac času aj dnes.

Síce majú na otca vplyv, dokonca sa postarali o výmenu šéfa kampane, no jeho prostorekosť kontrolovať nevedia. A keďže synovia občas sami prestrelia, ako keď Jr. prirovnal sýrskych utečencov k lentilkám, vyvažujú drsný mužský Trump-element krásne ženy. Ivanka priamo v kampani a Tiffany ako hviezda Instagramu. Trumpovi tento model dosiaľ fungoval. Ale bude aj v politike?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump