Noví chudobní, vplyv krízy na ruskú strednú triedu

V zime uplynú tri roky od chvíle, keď sa Rusko ocitlo v politickej a hospodárskej izolácii. Nízke ceny ropy a devalvácia rubľa zasadili veľkú ranu ekonomickej situácii ruských obyvateľov, píše denník The Moscow Times.

25.10.2016 14:56
debata (167)

Ruská stredná trieda sa podľa ruských prieskumov zmenšila o 16 percent, čo je asi 14 miliónov ľudí. Táto konkrétna štatistika je súčasťou takzvaného Ivanovovho spotrebiteľského indexu, ktorý vytvoril bankový dom Sberbank a ktorého meno odkazuje na najrozšírenejšie ruské priezvisko.

Banka zistila, že na jeseň roku 2014, pred devalváciou rubľa, sa 61 percent Rusov považovalo za príslušníkov strednej triedy. V súčasnosti sa podľa prieskumu za strednú triedu považuje len 51 percent Rusov. Chýbajúcich desať percent sa ocitá v nižšej triede, pretože náklady rastú rýchlejšie ako príjmy. Tí s najnižšími príjmami musia hľadať lacnejšie služby a svoje náklady obmedziť na to najnutnejšie. Reálne príjmy klesali každý rok o sedem percent a reálne dôchodky, do ktorých sa započítava inflácia, o štyri percentá.

Situácia sa zlepšila, vyhliadky nie

Sberbank od roku 2013 zverejňuje tiež štvrťročný index dôvery spotrebiteľov. Podľa neho spotrebitelia v posledných mesiacoch pociťujú zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu. Viac ľudí má pocit, že sa situácia zhoršila ako zlepšila. Najhoršie obdobie bolo v zime 2014 až 2015, keď rubeľ klesol a ceny vzrástli, a v zime 2015 až 2016, keď rast cien začal výrazne prevyšovať príjmy. Hoci sa podľa ukazovateľov situácia mierne zlepšila, stále sa nevrátila na úroveň z roku 2013, keď príjmy ešte stúpali.

Spotrebitelia však majú aj dôvod na optimizmus. Inflácia sa spomalila a viacero firiem začalo opäť prijímať nových zamestnancov, čo upokojuje obavy Rusov zo straty zamestnania. Vyhliadky do budúcnosti však zostávajú ponuré.

Stredná trieda v Rusku

Kto tvorí ruskú strednú triedu? Definícia je v tomto prípade dôležitá a je ťažké to posúdiť vzhľadom na veľké finančné rozdiely v krajine, píše ruský denník. Podľa definície Ústavu sociológie ruskej Akadémie vied sa do strednej triedy počítajú tí, ktorí pred rokom mali príjem 23-tisíc rubľov (približne 340 eur) mesačne na jedného rodinného príslušníka, vrátane dôchodcov a detí. Dôležitejšie však je, že 10 až 20 percent z týchto ľudí sa už nepovažuje za príslušníkov strednej triedy. Začať šetriť museli aj niektorí z hornej časti stredných vrstiev.

Sankcie a koniec luxusu

Ruská reakcia na sankcie, ktoré znamenali obmedzenie predaja potravinárskych výrobkov z Európskej únie a Ukrajiny, odopreli ľuďom z horných vrstiev lahôdky, na ktoré boli zvyknutí a tiež zapríčinili dramatický rast cien potravín. Ruské rodiny takmer melú z posledného. Svoje výdavky musia obmedziť na základné potreby, teda jedlo, elektrinu, vodu a kúrenie, uvádza riaditeľka ruskej Prezidentskej akadémie vied a národného hospodárstva Tatiana Malevovová.

Zamestnanci súkromného sektora, ktorí pracujú v doprave, stavebníctve a komunikáciách sa cítia najviac neistí. Pesimizmus sa prejavuje najmä u ľudí, ktorí sa živia predajom luxusného tovaru. Tržby áut v posledných rokoch klesli o polovicu a klesajú ďalej. Dopyt po cestovaní, zábave a športových aktivitách tiež klesol. Ľudia pracujúci v týchto oblastiach tak prišli o značnú časť príjmu či o pracovné miesta. Naopak výdavky domácností za zdravotnú starostlivosť v posledných rokoch stúpali rýchlejšie ako vládne výdavky v tejto oblasti.

Okolo roku 2000 Rusi ďakovali prezidentovi Vladimirovi Putinovi za to, že stabilizoval ekonomiku. Teraz, 18 mesiacov od najhoršej fázy krízy, sa stabilita síce vrátila, ale ako negatívny trend, konštatuje The Moscow Times.

167 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #kríza #Rusko #stredná trieda