Slovom roka sa stal výraz post-pravdivý

Slovom roka v anglofónnom prostredí sa podľa vydavateľov oxfordských slovníkov stal výraz post-truth, ktorý "označuje okolnosti, keď objektívne fakty majú menší vplyv na utváranie verejnej mienky ako apelovanie na city a osobné názory".

18.11.2016 10:41
londýn, brexit, eú, veľká británia Foto:
Jedným z príkladov post-pravdivosti bola aj kampaň a následné referendum o brexite.
debata (4)

Lexikografovia uviedli, že nárast používania tohto slova je spojený s referendom o odchode Británie z Európskej únie a s americkými prezidentskými voľbami.

Autori oxfordských slovníkov uviedli, že výraz post-truth pre politiku, dobu či spoločnosť, v ktorej je pravda irelevantná, sa prvýkrát objavil už v roku 1992, ale až o 24 rokov zaznamenal nárast používania o približne 2000 percent.

Výraz post-truth, teda „post-pravdivý“, bol už začlenený do oxfordských internetových slovníkov a bude zapísaný aj do budúcej tlačenej edície Oxfordského slovníka angličtiny (Oxford English Dictionary).

„Vzhľadom na vzostup sociálnych médií ako spravodajského zdroja a berúc do úvahy rastúcu nedôveru k faktom, ktoré predkladá establishment, pojem post-truth už nejakú dobu zapúšťa korene v lingvistike,“ vyhlásil predseda Oxford Dictionaries Casper Grathwohl.

„Frekvencia užívania tohto slova prvýkrát výrazne stúpla tento rok v júni, keď zavládol rozruch okolo hlasovania o brexite a keď si Donald Trump zaistil prezidentskú nomináciu. Vzhľadom na to, že slovo odvtedy nemizne, neprekvapilo by ma, keby sa stalo jedným z výrazov určujúcich našu dobu,“ dodal.

Jedným z príkladov post-pravdivosti roka 2016 bol Nigel Farage. Ten v predreferendovej kampani ostro kritizoval EÚ za to, že Británia platí Bruselu týždenne 350 miliónov libier, ktoré by inak išli do Národnej zdravotnej služby (NHS). Hneď po hlasovaní o brexite však povedal, že nevie garantovať, že tieto finančné prostriedky naozaj budú smerovať do NHS.

Medzi ďalšími kandidátmi na slovo roka podľa Oxford Dictionaries figuroval aj ďalší politický termín brexiteer, ktorý označuje človeka podporujúceho vystúpenie Británie z EÚ.

Veľký nárast popularity zaznamenalo tiež podstatné meno alt-right, ktoré vzniklo skrátením súslovia alternative right. Označuje „ideologické skupiny, ktoré majú ultrakonzervatívne či spiatočnícke názory, odmietajúce politiku hlavného prúdu a využívajúce sociálne siete na zámerné šírenie kontroverzného obsahu“. Slovo sa vraj prvýkrát začalo objavovať v roku 2008 a obľubu získalo hlavne na jar a v lete tohto roka.

Pozoruhodným novotvarom je termín coulrophobia, ktorý sa vžil pre označenie „neobyčajného či iracionálneho strachu z klaunov“. Vychádza z incidentov, pri ktorých počas tohto roka ľudia prezlečení za klaunov v rôznych krajinách sveta strašili, či dokonca napádali okoloidúcich.

Zo sveta moderných technológií sa rozšíril výraz chatbot, ktorý označuje počítačový program navrhnutý tak, aby simuloval ľudskú konverzáciu.

Niekoľko vážnych adeptov na slovo roka bolo spojené s problematikou menšín či inak znevýhodnených skupín. Ide napríklad o súslovie glass cliff, ktoré poukazuje na efekt skleneného útesu, kedy sa „žena alebo zástupca menšiny dostávajú do vedúcich pozícií v čase krízy, keď je vysoké riziko neúspechu“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Brexit #slovo roka