Iracký tínedžer bojuje s IS umením. Vytvára repliky antických diel

Extrémisti z organizácie Islamský štát zničili cenné artefakty a sochy v antickom irackom meste Nimrúd, ktoré bolo hlavným mestom Asýrskej ríše. Táto udalosť mala zásadný vplyv na život Nenousa Thabita.

18.11.2016 15:00
debata (1)

Pre britský denník The Independent sa mladý Asýrčan vyjadril, že zničenie týchto artefaktov ho silno zasiahlo, pretože sochy v Nimrúde považoval za prácu svojich predkov.

Thabit reagoval vytvorením 18 nových sôch, veľmi podobných originálom, vrátane komplikovanej sochy asýrskeho boha Lamma. Umelecké sklony má v rodine, keďže jeho otec je tiež sochár.

Nenous Thabit už vyrobil 18 replík antických sôch, ktoré zničila organizácia Islamský štát.

„Oni [organizácia Islamský štát] vedú vojnu proti umeniu a kultúre. Preto som sa rozhodol s nimi bojovať prostredníctvom umenia. Lamma je moja obľúbená socha. Je to najsilnejší tvor asýrskeho dedičstva,“ objasnil mladý umelec dôvody svojej činnosti.

“V Iraku sú sochári, ktorí sú zabití, pretože sú umelci. Pokračovanie v tesaní a sochárčení vysiela signál, že sa extrémistami z takzvaného Islamského štátu nenecháme zastrašiť. Mojím snom je stať sa prominentným irackým umelcom a ukázať svetu, že Iračania milujú život a starajú sa o svoje dedičstvo,“ doplnil smelý 17-ročný Nenous.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #IS #Asýrska ríša