Thatcherová najvplyvnejšou britskou ženou posledných 70 rokov

Podľa britského rebríčka Women’s Hour List je najvplyvnejšou ženou za posledných 70 rokov bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová.

14.12.2016 10:49
Thatcher, Británia, anglicko Foto: ,
Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová sa stala najvplyvnejšou ženou svojej krajiny za posledných 70 rokov.
debata (14)

Napriek tomu, že voľba Thatcherovej podľa britského denníka The Guardian v rámci sedemčlennej komisie nebola jednoznačná a bola zdrojom “obrovského sporu”, napokon podľa jednej z členiek rozhodovacej komisie Ayeshi Hazarikovej rozhodlo, že meradlom bol vplyv, tak pozitívny, ako aj negatívny.

Hazariková pre britský denník dodala, že ona za Thatcherovú nehlasovala, ale: “Či už ste ju milovali alebo nenávideli, zaznamenala veľký úspech. Thatcherová vytvorila generáciu a tiež časový úsek v britských dejinách.“

Rozhodovacia komisia pozostávala zo siedmich žien, vrátane podnikateľky Karren Bradyovej, scénaristky Abi Morganovej, či novinárky Emmy Barnettovej.

Práve Barnettová bola šéfkou tejto komisie a pre britský denník povedala: “Thatcherová bola jedným z najikonickejších lídrov 20. storočia, bez ohľadu na pohlavie. To sú nepopierateľné fakty. Rozbila sklený strop na malé črepiny iba tým, že bola ženou pri moci, malé dievčatá si uvedomili, že to môžu dokázať aj oni.”

Druhé miesto patrí Helen Brooksovej, ktorá britským ženám sprístupnila antikoncepčné prostriedky.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Margaret Thatcherová