Matejko krásne maľuje, no najradšej sa hrá s legom

Inteligentný, šikovný a skromný. Taký je víťaz výtvarnej súťaže Moje najkrajšie Vianoce, ktorú každoročne v čase pred vianočnými sviatkami vyhlasuje pre deti denník Pravda.

24.12.2016 08:00
debata

Výtvarníka Martina Kellenbergera, ktorý vyhodnocoval práce detí, tentoraz najviac zaujal obrázok prváčika Mateja Marčišina z Košickej Belej. Víťazstvo v podobe nákupu v hodnote 150 eur šikovnému Matejkovi je darčekom nielen pod stromček, ale aj k narodeninám. Tie siedme oslávil tesne pred sviatkami, vo štvrtok 22. decembra.

Matejko Marčišin z Košickej Belej je víťazom... Foto: Štefan Rimaj, Pravda, Reprofoto Pravda
výtvarná súťaž Moje najkrajšie Vianoce 2016, Matejko Marčišin z Košickej Belej je víťazom výtvarnej súťaže denníka Pravda.

Matej si pod pojmom Moje najkrajšie Vianoce predstavil a aj namaľoval chlapca na sánkach, v pozadí obrázka je snehuliak, domček s komínom ako z rozprávky. Použil pri tom temperové a akrylové farby a na efekt aj trblietky. O svojom víťazstve sa dozvedel ako maród, keďže ho do postele na pár dní zložil vírus a on namiesto školskej tašky siahal ráno po teplomere a tabletkách. „Maľujem rád, najradšej prírodu. Obrázok do súťaže mi zabral jedno popoludnie,“ priznal šikovný Matejko, ktorému to ide dobre nielen so štetcom v ruke, ale aj pri skladaní lega, jeho najväčšej záľube. A zatiaľ mu to ide dobre aj v škole. Na matematike už počítajú do deväť, v šlabikári boli týždeň pred zimnými prázdninami pri písmenku ypsilon.

Šikovnosti Matejka sa však nemožno čudovať. Jeho maminka, 44-ročná Slavomíra Čobejová, je učiteľka. Do tej istej školy v Košickej Belej chodí aj jej syn. Do triedy to naozaj nemajú ďaleko. „Bývame hneď vedľa, v školskej bytovke,“ prezrádza pani Čobejová, ktorá je učiteľkou na druhom stupni základnej školy a deti učí biológiu a chémiu. Stalo sa už, že Matejkovu učiteľku musela zastupovať, a tak v triede stála zoči-voči synovi. Ten to však nikdy nezneužil. Je nielen šikovný, ale aj skromný. A zatiaľ aj dosť hanblivý. To, že Matej rád kreslí a maľuje, mama pripisuje tomu, že ho k tomu odmala viedli nielen doma, ale aj v materskej škole a v škole. V škôlke to bola pani učiteľka Oľga, v škole je to pani učiteľka Evička.

zväčšiť Víťazná kresba výtvarnej súťaže denníka Pravda... Foto: Reprofoto Pravda
výtvarná súťaž Moje najkrajšie Vianoce Víťazná kresba výtvarnej súťaže denníka Pravda Moje najkrajšie Vianoce. Autorom je Matej Marčišin (7 rokov) z Košickej Belej.

Aj partner pani Čobejovej a Matejkov ocko Michal Marčišin má šikovné ruky. Hoci je už na dôchodku, je typický domáci majster. Stále niečo vymýšľa a majstruje. „Dlhé roky som pracoval ako šofér z povolania. Najazdil som asi dva milióny kilometrov bez nehody, z toho veľa na kamióne,“ hovorí. Pred dôchodkom si vyskúšal aj prácu školníka. Kým mal trochu menej rokov, vo veľkom holdoval športu. Hrával hlavne basketbal a volejbal. Disciplíne, v ktorej teraz zvíťazil jeho synček Matejko – maľovaniu, sa však nevenoval.

Jeden kút obývacej izby u Matejka a jeho rodičov patrí celý mladému výtvarníkovi. Časť skrine zaberajú rôzne lego modely, ktoré sú doslova Matejkovou vášňou. Výsledným dielam vdychuje život na koberci s motívom budov, ciest a križovatiek, je jeho „pracovňou“. V zime chodí s rodičmi rád na lyžovačku so sánkovaním. Vianoce má Matejko veľmi rád. Darčeky dostáva vo sviatočnom čase hneď dvakrát. Najskôr na narodeniny 22. decembra, druhú várku mu pod stromček nosí Ježiško. Vlani dostal k svojim šiestym narodeninám 3 D skladačku Eiffelovej veže v Paríži! Na darček pod stromčekom sa trochu rozpomínal, no určite to bolo lego. Lego s názvom Kreátor Karavan bolo na lístku, ktorý posielal Ježiškovi aj pred nadchádzajúcimi Vianocami.

Vďaka výtvarnej súťaži denníka Pravda má však Matejko tento rok bohatšieho Ježiška, ako čakal. Dokonca oveľa bohatšieho. Minúť 150 eur na darčeky sme sa vybrali do Košíc nielen s ním, ale aj s rodičmi. Naším cieľom bolo jedno z veľkých nákupných centier na okraji mesta, kde nechýbajú ani obchody s hračkami. Do jedného sme vošli. Matejko si to nasmeroval, ako inak, priamo ku skladačkám lego. Jeho detské očká žiarili radosťou, no tu sa ukázala jeho skromnosť. Kým niektoré iné deti by mali nakúpené za 10 minút, Matejko sa veľmi opatrne rozhliadal a starostlivo vyberal. A vždy prstom ukazoval na lacnejšie hračky, ako si mohol za výhru dopriať. Nakoniec si vybral tri legá, hru šachy, rôzne modely áut, potreby na písanie, kreslenie a maľovanie. Dve plné tašky hier ešte doplnili detské knihy. Hoci sa v prvej triede deti čítať ešte len učia, Matejkova maminka prezradila, že texty s veľkými písmenami už Matejko prečíta aj sám. Do auta s rodičmi a nákupom nasadal Matejko s neskrývanou radosťou. Vianoce k nemu dorazili skôr ako obvykle a ani sa mu nesnívalo, že budú také bohaté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výtvarná súťaž Moje najkrajšie Vianoce 2016