Agatha Christie by dnes iracké mesto Nimrud nespoznala

Pracovitosťou a svojím vlastným krémom na tvár pomohla slávna Agatha Christie vyčistiť jednu z najslávnejších archeologických pamiatok vykopaných v irackom Nimrude.

11.01.2017 10:00
debata

Filmovala prácu archeológov v Sýrii a v Iraku a filmy vyvolávala v starostlivo filtrovanej vode rieky Tigris. Nimrud, ktorý patril k jej najobľúbenejším miestam v Iraku, je teraz kvôli činnosti islamských radikálov ohrozený ako nikdy predtým.

Agatha Christie každý deň najprv dala do poriadku účtovníctvo, objednala jedlo na ďalší deň a sadla si k písaniu. Jej druhým manželom bol Max Mallowan, uznávaný archeológ. Christie, ktorá bola staršia ako on, dala každoročne svoju spisovateľskú kariéru bokom a vydala sa s ním do terénu. Jej muž si kariéru vybudoval v 50. rokoch vykopávkami v Nimrude, na zvyškoch starobylého asýrskeho mesta. Dokázalo prežiť 3 000 rokov, kým z neho samozvaný Islamský štát neurobil hromadu sutiny. Slávna spisovateľka už vtedy mala 60 rokov, ale bola v Nimrude tiež a prácu svojho muža zdokumentovala fotografiami i filmom.

„Každú zimu odišli do Iraku alebo Sýrie a vrátili sa v máji alebo júni. Pre ňu to bolo rovnako dôležité, ako písať. Bola staromódna a presvedčená, že jej rolou je byť na vykopávkach s manželom, pomáhať mu fotografovať a zvládať miestnych robotníkov,“ cituje agentúra AP spisovateľkinho vnuka Mathewa Pricharda.

Spisovateľku preslávili detektívne príbehy so slečnou Marplovou a s Herculom Poirotom. Jej vášeň pre archeológiu sa premietla aj do jej diela – do románov Smrť na Níle alebo Vražda v Mezopotámii. Dielo Povedz mi, ako žijete opisuje vykopávky v Sýrii v 40. rokoch a možno ich považovať za odkaz jej lásky k dobrodružstvu, cestovaniu a starobylým civilizáciám. „Inšalláh, dúfam, že tam pôjdem zas a že tie veci, ktoré tak milujem, z tejto krajiny nezmiznú,“ napísala v závere knihy v roku 1944.

Po siedmich desaťročiach je však jej obľúbený Nimrud ohrozený ako nikdy predtým. Takzvaný Islamský štát toto miesto blízko Mosulu obsadil v roku 2014 a o rok neskôr rozdrvil okrídlené býky pri vstupnej bráne. Zničil aj severozápadný palác, z ktorého pochádzajú najvýznamnejšie z Mallowanových nálezov. Aj keď boli v decembri bojovníci Islamského štátu z Nimrudu vytlačení, miesto je v troskách a ponechané napospas zlodejom.

Medzi Mallowanovými nálezmi bolo niekoľko predmetov zo slonoviny. Patrila k nim aj tvár ženy, ktorej sa začalo hovoriť Mona Lisa z Nimrudu. S veľkými ťažkosťami bola vytiahnutá zo zanesenej studne.

„Christie strávila mnoho hodín tým, že ju sušila a čistila vlastným krémom na tvár,“ hovorí britská archeologička Georgina Herrmannová, ktorá bola Mallowanovou spolupracovníčkou. Ďalšie slonovinové predmety boli rozbité a Christie ich podľa spomienok Herrmannovej skladala dokopy. „Agatha bola náruživou riešiteľkou puzzle a krížoviek. Vyrovnala si všetky tie zlomky pred seba a skladala ich,“ vraví Herrmannová.

Christie aj Mallowana by zarmútilo, keby sa dozvedeli, ako Nimrud vyzerá dnes, hovorí Prichard, ktorý si ešte pamätá, ako ho dedko učil základy klinového písma. „Keby som povedal, že by to považovali za tragédiu, bolo by to povedané príliš mierne. Keby moji starí rodičia mohli vstať z mŕtvych a sledovať týždeň noviny, tak to miesto, kde žili a pracovali, by nepoznali,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Agatha Christie #Nimrúd