Slováci po vianočných sviatkoch na ryby na tanieri zabúdajú

Ani nie pätina Slovákov si dopraje raz týždenne rybu. Necelý mesiac po Vianociach, keď sú ryby súčasťou vari každého štedrovečerného stola, sa väčšina ľudí vracia k svojmu tradičnému jedálnemu lístku.

22.01.2017 08:00
ryba, tanier, príbor, kapor Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Prevláda na ňom bravčové a hydinové mäso. Predsa tu však nastal istý posun, rybie mäso o viac ako celý kilogram preskočilo hovädzie.

Spotreba rýb pritom na Slovensku nie je vysoká, blíži sa k šiestim kilogramom priemerne na jedného obyvateľa, ale priemer Európskej únie je takmer desať kilogramov, v starých členských krajinách dokonca okolo 19 kilogramov. Slováci síce postupne menia skladbu spotrebúvaného mäsa, ale prevaha bravčového a hydinového mäsa naznačuje, že pri výbere toho či onoho druhu mäsa ľudí najviac ovplyvňujú tradičné stravovacie návyky a cena.

„Cena a tradícia spolu s pôvodom sú kľúčové pre slovenských spotrebiteľov aj pri výbere rybieho mäsa,“ hovorí Jaroslav Andreji zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Nedávny prieskum spotrebiteľských zvyklostí však ukázal na niektoré odchýlky Slovákov od iných národov Európskej únie.

Na Slovensku rozhoduje cena

Na Slovensku sa viac ako v iných európskych krajinách nakupujú ryby na rybej farme alebo od rybára. A tiež sa ukázala jedna typická vlastnosť Slovákov: kým pri kúpe rýb je pre obyvateľov Európskej únie najdôležitejší vzhľad produktu, na Slovensku je to cena. Možno aj preto ľudia idú priamo do rybárstva, lebo pstruha tu kúpia o 50 centov či euro lacnejšie ako v obchodnej sieti.

To, že v Európe až 42 percent ľudí konzumuje rybu aspoň raz týždenne a na Slovensku len 18 percent, je dané polohou Slovenska. „Sme typická vnútrozemská krajina, kde sa ryby ešte stále vo väčšine domácností konzumujú skôr sviatočne ako pravidelne,“ poukazuje na prístup slovenského obyvateľstva k role rýb v ľudskej výžive Jaroslav Andreji.

Situácia sa našťastie postupne mení. Od nástupu obchodných reťazcov sa ponuka rýb na pultoch výrazne zvýšila. Pri nakupovaní Slováci kopírujú priemerného európskeho spotrebiteľa. Podľa prieskumu, ktorý dal urobiť európsky komisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybárstvo Karmenu Vella, až 60 percent Európanov rado skúša nové produkty a druhy rýb. Na porovnanie, po novinkách siaha 58 percent Slovákov.

Slovenskí spotrebitelia sú mimoriadne citliví či už na pozitívnu, alebo negatívnu reklamu o potravinách a platí to aj o rybom mäse. „Keď pred niekoľkými rokmi Greenpeace zverejnil informácie, že kaprie mäso môže obsahovať rakovinu spúšťajúce dioxíny, klesol predaj kaprov aj zo slovenských rybníkov, hoci s aférou nemali nič spoločné,“ opisuje správanie slovenských spotrebiteľov Jaroslav Andreji. A keď televízia pred časom odvysielala dokument o chove pangasia v Juhovýchodnej Ázii, kde si miestni chovatelia pomáhali antibiotikami, tiež klesol záujem o túto rybu.

Po Vianociach sa ryby na tanieroch Slovákov... Foto: Robert Hüttner, Pravda
vianoce, predaj kaprov, ryba Po Vianociach sa ryby na tanieroch Slovákov objavujú tradične menej ako bravčové a hydinové mäso.

Produkcia rýb stúpla

Produkcia sladkovodných rýb je na Slovensku stále nízka, v prepočte na hlavu skonzumujeme len necelé dva kilogramy. Slovenské ryby podobne ako hydinové, bravčové či hovädzie mäso však nesprevádzajú žiadne potravinové škandály. Andreji to pripisuje dobre fungujúcej veterinárnej kontrole „Dva razy do roka – raz na jar a až na jeseň – sa odoberajú vzorky chovaných rýb. V prípade, že by ryby nevyhovovali požiadavkám, mohli by veterinári dať rybník aj do polročnej karantény, čo by bola pre majiteľa ekonomická katastrofa. Aj preto si zdravotný stav rýb chovatelia strážia ako oko v hlave,“ vraví Andreji.

Cena a tradícia spolu s pôvodom sú kľúčové pre slovenských spotrebiteľov aj pri výbere rybieho mäsa.
Jaroslav Andreji, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Prednosťou na Slovensku dochovaných rýb je aj to, že pochádzajú z polointenzívnych chovov. „Ryby sú len sčasti dokrmované obilninami, prirodzenou zložkou ich potravy je planktón. Keby v rybníku vládli zlé životné podmienky, rybám by chýbala prirodzená zložka potravy. Vody sú však čisté, biologicky aktívne, čo sa prejavuje na kvalite slovenského rybieho mäsa,“ zdôraznil Jaroslav Andreji.

Najlepšia je ryba z farmy, nemrazená

Odborník na ryby odporúča spotrebiteľom konzumovať predovšetkým čerstvé ryby, kúpené najlepšie priamo na slovenskej rybej farme. Ak si ľudia nakupujú ryby v obchode, dáva Jaroslav Andreji do pozornosti ryby chladené tzv. šupinkovým ľadom. Až poslednou voľbou by mali byť ryby mrazené. Dôvod je jednoduchý, ľudia musia rátať, že zhruba 20 percent hmotnosti týchto rýb tvorí zmrznutá voda.

V priebehu tohto roka by sa produkcia rýb na Slovensku mala výrazne zvýšiť. Baníci v Handlovej spustili vlani do prevádzky rybiu farmu, kde chovajú afrického sumčeka. Pri predpokladanej produkcii milión kilogramov rýb by sa tým zvýšila produkcia sladkovodných rýb na Slovensku o celú jednu tretinu. Handlovčania ponúkajú filety zo sumčeka vrátane údených a tiež rybie mäso so zeleninou, ako aj rybacie pasty. Keďže ich ryby predávajú všetky slovenské reťazce, možno predpokladať, že ročná spotreba rýb na Slovensku by sa konečne mohla priblížiť k lekármi odporúčanej spotrebe aspoň 6,5 kilogramu na obyvateľa.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #rybacina #ryba #bravčové mäso #hydinové mäso