Ruský internet ovládli pesničky žoldnierov zo Sýrie

Rastúcej popularite sa na internete tešia piesne o hrdinských činoch a živote ruských žoldnierov bojujúcich v Sýrii na strane vládnych vojsk. Píše o tom portál Gazeta.ru.

15.02.2017 16:00
debata (101)

Niektoré piesne nahrali na cvičisku Molkino vojaci pôsobiaci v službách najznámejšej ruskej súkromnej spoločnosti Vagner, ktorá patrí bývalému veliteľovi jednotky špeciálnych síl Dmitrijovi Utkinovi.

…a vyrazíme z tých hadov dušu

Napríklad v jednej sa spieva o dobytí Palmýry. Rozprávanie v prvej osobe množného čísla spolu s vyšperkovanými vulgarizmami sprevádza gitara. „Náš transportér je celý obitý, ale šliape ďalej, bijeme prekliatych islamistov, vyrazíme z tých hadov dušu. Za rovinou sa týčia hory, vedie cez ne priesmyk a za ním už je Palmýra …“ hovorí sa v texte.

Ruskí žoldnieri podľa autora bojujú v Sýrii za mier rovnako ako ich dedovia. A tiež – v geopolitickej odbočke – sľubuje zopakovať na stenách Bieleho domu vo Washingtone akciu umeleckej skupiny Vojna, ktorá na zdvíhacie mosty pred sídlom tajnej služby v Petrohrade namaľovala obrie falusy.

Neznámy spevák ďalej sľubuje, že pádom starobylého mesta sa vojna skončí, aj keď dobyvatelia, ktorí pomohli rozbiť okovy sýrskych sokolov, sa pravdepodobne žiadnych medailí nedočkajú – na rozdiel od peňazí, žien a vína, ktoré na nich čakajú vo vlasti. A potom už nasleduje návrat do Krasnodarského kra­ja.

Žoldnieri spoločnosti Vagner

Asi je potrebné upozorniť, že práve v tomto kraji na juhu Ruska sa nachádza cvičisko Molkino. Na Molkino odkazuje aj ďalšia pieseň v podaní súkromnej vojenskej spoločnosti Vagner, avšak treba dodať, že text aj hudbu už pred rokmi zložil pesničkár Vladimir Mazur, ktorý podľa svojho oficiálneho životopisu spolupracuje s organizáciami združujúcimi veteránov afganského ťaženia a pravidelne koncertuje u armádnych jednotiek.

Prvé piesne od skupiny Vagner sa objavili na sociálnej sieti VKontakte na stránke vojakov šťasteny. Tej istej, na ktorej sa objavila snímka šéfa spoločnosti Dmitrija Utkina s prezidentom Vladimirom Putinom.

Zdroj spätý s Utkinovou spoločnosťou tvrdil, že piesne s gitarou skutočne nahrali vojaci Vagner. Niektoré vznikli až v Sýrii. „Teraz sú chalani zase vonku. V Rusku nebudú najmenej štyri mesiace,“ povedal.

Prvé správy v ruských médiách o žoldnieroch spoločnosti Vagner a o Utkinovi sa objavili v čase, keď vrcholil konflikt na Ukrajine. Podľa petrohradského serveru Fontánka bola spoločnosť Vagner jednou z najutajenejších jednotiek, ktoré tam bojovali. Jej velitelia a príslušníci neposkytovali rozhovory, nezverejňovali svoje snímky s ukrajinskými trofejami na sociálnych sieťach, nezmieňovali sa o nich oficiálne vyhlásenia separatistov.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #Sýria #pesničky #žoldnier