Byť Američanom je zdraviu škodlivé, píše The Washinghton Post

Byť Američanom ohrozuje zdravie. Kým juhokórejské dievčatko So Jon, ktorá sa narodí v roku 2030, bude mať nádej, že sa dožije 90 rokov, Maddison, ktorá sa narodí v tej istej dobe v Kansas City, zomrie o sedem rokov skôr.

14.03.2017 15:13
debata (9)

Dôvod? Bude Američanka, píše v komentári k chystanej zmene zdravotníckeho systému v USA Richard Cohen z denníka The Washington Post.

Muži a ženy v USA nežijú tak dlho ako ľudia v dvoch desiatkach krajín, vrátane tých, ktoré Spojené štáty pomohli poraziť v 2. svetovej vojne, napríklad Nemecko, Taliansko alebo Japonsko. V USA je viac obéznych ľudí, viac drogovo závislých a tiež viac automobilových nehôd. Američania majú navyše väčšiu tendenciu riešiť spory nie slovami, ale zbraňami. Ďalším dôvodom je ale tiež americký zdravotnícky systém.

Britský odborný časopis Lancet vo februári zverejnil projekciu priemernej dĺžky života v rozvinutých krajinách na budúci desiatky rokov. V Južnej Kórey rovnako ako v ďalších bohatých krajinách platí, že ak ochoriete idete k lekárovi. Netreba sa obávať nákladov, kvôli chorobe tam nezbankrotuje. Mohlo by sa to nazývať juhokórejskou výnimkou až na to, že keď ide o zdravotnú starostlivosť, sú výnimkou Spojené štáty.

Za ľahostajného prizerania prezidenta Donalda Trumpa vedú teraz americkí republikáni diskusiu o tom, čo nazývajú zdravotnou starostlivosťou, hoci nejde o zdravie, ani o starostlivosť, píše komentátor. Snahou je zmeniť reformu, ktorú presadil Trumpov predchodca Barack Obama.

Prezident Trump podľa Cohena nevie, čo robí, pretože sa o to, čo robí, nestará. Jediné, čo chce, je zvíťaziť, je presvedčený komentátor. V roku 2015 Trump tvrdil, že nechá na pokoji programy Medicaid a Medicare, teda programy určené chudobným seniorom. Teraz už o tom nehovorí.

Spojené štáty majú v rámci bohatých krajín vysokú úmrtnosť novorodencov – na 1 000 detí pripadá 5,8 úmrtí, zatiaľ čo v Kanade je to 4,6, vo Francúzsku potom 3,3, v Británii 4,3 a v Južnej Kórey tri.

Republikáni na chudobných nemysleli nikdy, tento rok sa ale ich nezáujem mení v krutosť, tvrdí Cohen. Nech z chystanej zmeny vzíde čokoľvek, chudobní z toho nebudú mať žiadnu výhodu. Pikantné je to hlavne preto, že mnohí Trumpa volili, lebo verili jeho bláznivým sľubom a páčilo sa im jeho snaha.

Republikánsky poslanec Jason Chaffetz z Utahu poznamenal, že chudobní zvolili zle, keď dávajú prednosť mobilnému telefónu pred zdravotným poistením. Jeho úvaha sa rovná výroku Márie Antoinetty, ktorá na poznámku, že chudobní nemajú chlieb, odvetil, nech teda jedia koláče. Chaffetz mal pravdu v tom, že stávka na Trumpa bola naozaj zlá, pretože chudobní tým o mnoho prídu. Trumpa podľa neho nezaujímajú.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zdravie #dlhovekosť