Atentát na Heydricha pred 75 rokmi bol jediný úspešný atentát na popredného nacistu

Rad nemeckých médií si v týchto dňoch pripomína atentát československých parašutistov na Reinharda Heydricha, aj vypálenie Lidíc a Ležákov, ktoré po ňom nasledovalo. Zdôrazňujú pritom ojedinelosť úspešného atentátu v rámci protinacistického odboja aj nesmiernu krutosť nacistickej odvety pred 75 rokmi.

26.05.2017 17:08
Anthropoid, druhá svetová vojna, Reinhard Heydrich Foto:
Pamätník obetiam operácie Anthropoid, ktorého úlohou bolo zlikvidovať ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.
debata (30)

„Ráno 27. mája 1942 vyrazili dvaja mladí Čechoslováci zastreliť muža, ktorý stelesňoval nemecký útlak ich krajiny: Reinharda Heydricha,“ píše nemecký denník Die Welt. „Bol to jediný úspešný atentát na jedného z vedúcich nacistov,“ zdôrazňuje denník, ktorý pripomína zásadnú úlohu vtedajšieho zastupujúceho ríšskeho protektora Heydricha pri organizácii holokaustu.

Krutá pomsta po atentáte

Die Welt sa venuje tiež životným osudom parašutistov Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša, ktorí boli mimo Československa dlhé roky prakticky neznámi. Denník sa domnieva, že to môže súvisieť aj s krutou pomstou, ktorá po atentáte nasledovala. "Ešte kým páchateľov našli, bolo popravených vyše tisíc Čechoslovákov pod zámienkou, že atentát schvaľovali. Policajti, SS a gestapo zničili obce Lidice a Ležáky, zastrelili mužských obyvateľov a odviezli ženy a deti do koncentračných táborov, aby ich tam nechali zavraždiť. V celom protektoráte panoval teror, mučilo sa a vraždilo, "píše denník.

Odvete nacistov v podobe zničenia Lidíc sa podrobne venuje denník Süddeutsche Zeitung, ktorého reportér hovoril aj s Jaroslavou Skleničková, ktorá je jednou z dvoch posledných žijúcich lidických žien. „Daj boh, aby sme sa ešte videli, Jari,“ spomína 91-ročná Skleničková na posledné slová svojho otca, krátko pred tým než ho 10. júna 1942 spolu s ďalšími 172 mužmi a chlapcami nacisti zastrelili.

Lidice – symbol nacistického barbarstva

„Dedina bola zrovnaná so zemou. V priestore medzi dvoma kopcami, kde predtým stála väčšina zo zhruba 100 domov, rastie tráva, na prvý pohľad to vyzerá ako jedno veľké nič,“ opisuje priestor terajšieho pamätníka bavorský denník. Poznamenáva tiež, že sa v nemeckých podkladoch dodnes dajú nájsť informácie o tom, koľko presne litrov benzínu nacisti pri ničení Lidíc použili, alebo o tom, kde skončil ukradnutý dobytok.

„Na spojencov mala správa o zničení Lidíc silný dopad. Dedina, ktorá dovtedy ani v Prahe nebola veľmi známa, sa po celom svete stala symbolom nacistického barbarstva,“ poznamenáva Süddeutsche Zeitung. O Lidiciach ako symbole nacistickej krutosti píše na svojom webe aj rozhlasová a televízna stanica Bayerische Rundfunk. Pripomína aj okolnosti atentátu na Heydricha, pri ktorom sa Gabčíkovi zasekol samopal a ríšskeho protektora tak nakoniec vážne zranila bomba hodená Kubišom. Zraneniam a následnej infekcii Heydrich podľahol o niekoľko dní neskôr.

Atentát na prakticky nenahraditeľného nacistu

Server Spiegel Online špekuluje o tom, či by sa Heydrichovej smrti dalo predísť, keby po prevoze do nemocnice netrval na tom, že ho musí operovať nemecký doktor, čo zdržalo začiatok operácie, alebo či by mu mohol zachrániť život penicilín, ktorý bol v tom čase k dispozícii len v Británii.

„Atentát zasiahol Heydricha na vrchole jeho moci: Len niekoľko mesiacov pred tým riadil konferenciu vo Wannsee, na ktorej ministerskí úradníci a členovia SS riešili ‚konečné riešenie židovskej otázky v Európe‘,“ píše server. Heydrich bol popri tom tiež šéfom nacistickej tajnej polície Gestapo a podľa ďalšieho nacistického predáka Heinricha Himmlera bol prakticky nenahraditeľný.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kubiš #Reinhard Heydrich #Lidice #Jozef Gabčík #Ležáky