Do sveta išla s jedným kufrom, presadila sa v mekke módy

Zdeno Gáfrik, Pravda.sk | 09.05.2015 06:00
V rámci seriálu Úspešní Slováci predstavujeme Barboru Dudinskú, ktorá je úspešná vo svete módy, kde pôsobí ako módna konzultantka v kanadskom Toronte.
Barbora Dudinská skúsila pred deviatimi rokmi... Foto: Archív Barbory Dudinskej
Barbora Dudinská Barbora Dudinská skúsila pred deviatimi rokmi šťastie a odsťahovala sa do Toronta.

Mohlo by sa zdať, že výpočet jej aktivít je až príliš pestrý. Dá sa vôbec vynikať v jednej sfére, keď vás zamestnáva ešte aj niekoľko ďalších? Popradčanka Barbora Dudinská to testuje už deväť rokov svojím profesionálnym životom blogerky a módnej konzultantky v kanadskom Toronte. A stále si udržiava aj pevné väzby s rodnou krajinou. Ako novinárka.

V dvoch kufroch životy dvoch ľudí

Zhruba rok trvalo, kým sa Barbora Dudinská po skončení štúdia masmediálnej komunikácie v Trnave rozhodla, že jej život potrebuje zmenu. A veľkú výzvu. Spoločne s priateľom sa dohodli, že vyskúšajú šťastie v Kanade.

„Našou ambíciou bolo nabrať nové skúsenosti. Mňa motivoval aj fakt, že doma som sa po škole nevedela realizovať tak, ako som chcela. Vedeli sme, že to na začiatku nebude ľahké. Či už s hľadaním práce, snahou uplatniť sa v tom, čo sme vyštudovali, či so začlenením sa do novej spoločnosti,“ vymenúva.

„Nikdy nezabudnem na ten pocit, keď sme sa so všetkými, ktorých máme radi, lúčili na letisku a nevedeli sme pritom, kedy a kde sa znovu uvidíme. Dva kufre, do nich zbalený život dvoch dospelých ľudí a pred nami nový svet, kde sa po slovensky nerozpráva. Nevedeli sme, čo nás čaká, vedeli sme akurát, že máme jeden druhého a chceme, aby boli na nás doma hrdí,“ vysvetľuje.

S priateľom sa poctivo pripravovali ešte pred odchodom. Trénovali angličtinu, na diaľku si dohadovali pracovné pohovory. „Možno aj preto sa nám podarilo zamestnať sa pomerne rýchlo,“ hovorí Barbora. Jej prvé miesto bola pozícia asistentky v neziskovej organizácii. Sny o práci v módnej sfére ju však neopustili. Cit pre štýl vraj mala v sebe odmalička. Začala s Burdou a neskôr v bulvárnych časopisoch študovala šaty hviezd.

Na filmovom festivale v Toronte Barbora... Foto: Archív Barbory Dudinskej
visačky, Barbora Dudinská, registračky Na filmovom festivale v Toronte Barbora Dudinská pracuje ako novinárka a robí reportáže pre slovenský portál.

„Začala som experimentovať s doplnkami, netradičným kombinovaním vecí v šatníku. Nechávala som si šiť veci. Chcela som zaujať,“ spomína. Práve v Kanade si však uvedomila, že bez patričného vzdelania sa nedokáže presadiť. Popri zamestnaní sa teda v Toronte prihlásila na večerné štúdium, aby sa vyškolila v odbore módneho a imidžového poradcu. Zároveň v tom období naskočila na vlnu nového fenoménu, ktorý bol ešte len v plienkach – blogovanie.

„V Kanade a Amerike bol blog pre ľudí novoobjavenou online platformou, kde mohli ,zavesiť' svoju prácu, slobodne sa vyjadriť, kreatívne vybúriť. Pamätám si, ako som sa dostala na akciu, kde rozprával už vtedy obľúbený Scott Schuman, známy ako Sartorialist (pozn. redakcie: pravdepodobne najznámejší módny bloger a fotograf street-style).

On ma inšpiroval k vytvoreniu vlastného blogu. Chcela som ukázať svetu, že mám oko pre detail a že milujem módu, oblečenie, kvalitnú editoriálovú fotografiu, túžila som poradiť ostatným, ukázať im nové a inovatívne spôsoby, ako nosiť oblečenie. Môj blog mal byť akýmsi online magazínom, zdrojom toho najlepšieho zo sveta módy, štýlu ulice a módnej fotografie.“

Štart nie je nikdy ľahký

Hoci sa práve blog mal stať jedným z nástrojov získavania novej klientely v práci módnej poradkyne, Dudinská priznáva, že jednoduché to nebolo. „Nájsť si klientelu medzi bežnými ženami v cudzom meste, cudzej krajine, bolo ťažšie, ako som si myslela. Zamestnala som sa teda v bizniscentre, ktoré pomáhalo ľuďom s rozbehnutím vlastnej firmy. Pôsobím v ňom dodnes. Mám na starosti oddelenie komunikácie a ľudských zdrojov a zároveň popri tom riešim všetky ďalšie aktivity, ktorých mi za posledné roky pribudlo,“ vysvetľuje.

Jednou z nich sa stalo práve vysnené módne poradenstvo. „Každý človek, muž či žena, si zaslúži vyzerať najlepšie, ako sa dá. Vyzerať tak, aby bol so sebou spokojný. Jedným z najrýchlejších a najjednoduchších spôsobov, ako dosiahnuť zdravú dávku sebavedomia a spokojnosti, je zmena imidžu a vizáže. Znie to možno povrchne, ale žijeme v dobe, keď je vzhľad dôležitý.

Vďaka sociálnym médiám a internetu máme k celebritám a slávnym ľuďom bližšie ako kedykoľvek predtým. Chceme sa im aspoň trochu podobať. Ak sa človek cíti dobre v tom, čo má na sebe a ako vyzerá, všimne si to aj okolie, a tak ho aj budú vnímať,“ opisuje Dudinská, v čom vlastne spočíva práca osobného imidžového konzultanta.

Jeho úlohou je prostredníctvom zmeny šatníka či výzoru priniesť do života jednotlivca nový impulz, pocit spokojnosti, ale napríklad aj vhodnou zmenou garderóby podporiť postavenie v novom zamestnaní. „Oslovujú ma ľudia z rozličných oblastí. Ale najlepší klient je taký, ktorý si naozaj nechá poradiť. Zintenzívni to radosť z finálnej premeny na oboch stranách,“ konštatuje.

Osobný styling je intímna vec

Proces osobného stylingu má určitú postupnosť. Po prvotnej konzultácii je najdôležitejšie určiť cieľ klienta. Či ide len o sezónnu zmenu šatníka, nakupovanie konkrétnych odevov (ktoré si objednávajú zväčša muži), alebo celkovú zmenu imidžu. „Najväčšou výzvou je celková zmena. Skôr ako sa dostaneme k šatníku, klientku zmeriam, preskúmam jej životný štýl a rozoberieme spolu cieľ.

Samozrejme, dôležitý je aj rozpočet. Na základe toho pripravím podrobný plán s vysvetlením, ako sa obliekať, čo kombinovať, do akých farieb, strihov, čomu sa vyhýbať, aby sa pozornosť odpútala od partií, ktoré nie sú lichotivé. Ak si to situácia vyžaduje, zmena stravovacích návykov a životného štýlu je nevyhnutná. Detaily toho však prenechám iným odborníkom. Mojou úlohou je ukázať, že jednoduchými trikmi a základnými vedomosťami sa dá obliecť každá postava tak, aby sa človek cítil atraktívne a sebavedome.

Po šatníku nastupuje konzultácia s vizážistkou, kaderníčkou a napokon nákupy, pri ktorých asistujem s výberom a zároveň vysvetľujem a vzdelávam, prečo túto sukňu a nie tamtú – hoci je možno práve v danej sezóne moderná a trendová,“ vysvetľuje Dudinská.

Zo spojenia osobný styling však podľa Dudinskej nikdy nemožno vynechať slovko „osobný“. Vníma svoju prácu ako spojenie dvoch ľudí, v ktorom jeden vkladá dôveru do rúk toho druhého a zveruje mu tak trošku aj časť svojho života.

Dudinská so zosnulým dizajnérom Oscarom de la... Foto: Archív Barbory Dudinskej
Dudinská, Oscar de la Rent Dudinská so zosnulým dizajnérom Oscarom de la Rentom.

„Prísť k niekomu domov, prelustrovať mu šatník, vyhádzať veci, ktoré majú sentimentálnu hodnotu, vidieť ho v tom najcitlivejšom rozpoložení, to všetko je pomerne intímny proces. Všetko v živote som riešila na základe vzájomnej sympatie a zotrvala som v tom aj pri výbere klientov. Ak mám pocit, že si s danou osobou nesadnem už pri prvom stretnutí, poradím radšej niekoho iného,“ konštatuje.

Keďže stále pravidelne cestuje aj na Slovensko, nebojí sa porovnávať potreby oboch národov v prípade imidžu a vizuálnej prezentácie. Kanaďania sa vraj o seba viac starajú a neboja sa odevom kreatívne prejaviť.

„Mnoho žien bojuje s nadváhou, to ich však nezastaví v tom, aby si ráno natočili vlasy, nalíčili sa a obliekli si na seba niečo výrazné a pekné. Rozdiel je však aj v tom, že v Kanade si ľudia uvedomujú dôležitosť imidžu a neváhajú využiť služby profesionála. Na Slovensku je takýto servis pre bežnú osobu stále ešte luxus. Verím, že raz príde čas, keď sa to zmení,“ dúfa Barbora.

Na červených kobercoch

So Slovenskom zostáva Barbora Dudinská v spojení ako novinárka. Blogovanie sa rozhodla posunúť do platformy facebookovej stránky a stále ju udržiava aj z nostalgického pocitu akejsi srdcovej záležitosti. „Všetko sa u mňa blogom začalo. Ale dnes je kvalitných módnych blogov neúrekom, človek sa musí naozaj obracať, aby si udržal návštevnosť. Chce to veľa práce a času. A ja ho až toľko nemám,“ konštatuje.

Občas je vraj rada, keď spí aspoň štyri hodiny denne. Ale svoju vášeň pre písanie pretavila do práce pre jeden ženský slovenský portál. Má rada svet šoubiznisu, červených kobercov, nasáva z neho módne inšpirácie, píše o nich a hodnotí ich.

„Samej sa mi nechce veriť, koľko hollywoodskych hviezd som za posledné tri roky mala možnosť stretnúť osobne. Film milujem rovnako ako módu a na Medzinárodný filmový festival v Toronte, ktorý je dnes jedným z najprestížnejších na svete, chodíme s priateľom, odkedy sme sa sem presťahovali. Vďaka niekoľkoročnej snahe sa mi pred troma rokmi podarilo naň dostať ako akreditovaná novinárka a odvtedy mám pocit, že žijem ďalší svoj sen,“ tvrdí.

Stretla sa zoči-voči s hviezdami ako Julianne Mooreová, George Clooney, Julia Robertsová či Jennifer Anistonová, Johnny Depp a Al Pacino. V písaní sa však cíti viac doma, keď príde reč na módu. A to sa opäť dostávame späť na začiatok – k blogovaniu, vďaka ktorému si šikovná Slovenka vybudovala reputáciu a mohla absolvovať zase množstvo výnimočných profesionálnych stretnutí s predstaviteľmi módneho priemyslu.

„Mala som možnosť tiež porozprávať sa s návrhármi ako Zac Posen, Donna Karan, Alexander Wang, dizajnérkami z Rodarte či so štylistkou Rachel Zoe. A kolená sa mi podlomili v momente, keď som sa osobne stretla s dnes už zosnulým Oscarom de la Rentom. Neskutočný džentlmen,“ hovorí nadšene.

Dudinská s dizajnérom Zacom Posenom. Foto: Archív Barbory Dudinskej
Zac Posena, Dudinská Dudinská s dizajnérom Zacom Posenom.

Vďaka pomerne krátkej vzdialenosti Toronta od New Yorku sa Barbora už viackrát zúčastnila aj na prestížnom americkom týždni módy. „Čerpať stále nové informácie, inšpirácie a stretávať pritom ľudí, ktorých prácu obdivujem, je to, čo ma posúva ďalej,“ pokračuje Dudinská.

Je to podľa nej aj celkom prirodzený spôsob fungovania v Kanade. Ľudia sa snažia vzdelávať a stále rozširovať svoje obzory. Ona sama sa zúčastňuje na odborných seminároch, navštevuje nové kurzy. „Tu je dovzdelávanie úplne bežné. A nielen, čo sa módy týka. Vek pritom nehrá žiadnu rolu. Toronto ponúka toľko možností, že by bola škoda nevyužiť ich. Mám radosť, keď sa naučím niečo nové a o vedomosti sa môžem podeliť ďalej,“ približuje svoj postoj večne usmiata Slovenka.

Jej ďalším profesionálnym snom je New York. Uvedomuje si však, že jeho naplnenie by si žiadalo presťahovať sa do Veľkého jablka a opustiť zázemie, ktoré si s partnerom vytvorili v Kanade. Zatiaľ sa teda sústreďuje na „domovské“ Toronto, ktoré je v krajine módnou mekkou.

„Mnohí významní návrhári sem pravidelne prichádzajú. Budúci rok tu dokonca otvárajú Saks Fifth Avenue. A ja by som veľmi chcela zorganizovať akciu, vďaka ktorej by som mohla predstaviť v Kanade slovenskú módnu tvorbu. Vytvoriť nové možnosti spolupráce medzi dvoma krajinami a ukázať talent, ktorý na Slovensku máme. Na niečom sa už pracuje, tak uvidíme,“ naznačuje Dudinská.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ