O umení: Krátka pamäť Starého Mesta

Dočítal som sa, že bratislavská časť Staré Mesto je v rámci rekonštrukcie Šafárikovho námestia pripravená rokovať s neziskovou organizáciou o zriadení galérie a múzea.

29.04.2016 07:00
debata (1)

Myslím si, že je potrebné aktérov takejto iniciatívy čo najskôr varovať, ak nechcú premárniť roky času tvorbou niečoho, čo keď sa podarí, tak poslanci miestnej samosprávy bez mihnutia oka zrušia.

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto totiž do roku 2013 zriaďovala v Zichyho paláci Galériu Cypriána Majerníka, ktorá tu (po znovuotvorení) fungovala od roku 2008, a ktorú som viedol. Galéria mala odborné zázemie a dovedna dva a pol pracovníka. Bola mimoriadne úspešná v získavaní grantov a sponzoringu, jej výstavy boli navštevované a odborne recenzované, vydávala vlastný časopis, pravidelné ročenky, katalógy výstav, neskôr i odborné knihy. Mala vlastný internetový archív, pracovníci pre ňu darom získali zbierku juvenílií od popredných slovenských výtvarníkov v hodnote desiatok tisíc eur.

Lenže v galérii nevystavovali svoje amatérske práce staromestskí lekári – naozaj, taká raz prišla politická objednávka od poslankyne dnes už mimoparlamentnej strany – výstavy neboli o kvetoch, zátišiach, krajinkách. Poslednú svoju výstavu tu sám vytvoril Stano Filko, po prvý raz sa na Slovensku predstavila Kateřina Šedá, upriamili sme pozornosť na neoavantgardy 60. rokov, ktoré u nás vtedy nemali permanentnú galerijnú platformu. Mesto do našej činnosti síce ideovo nezasahovalo, no bolo cítiť osobnú nevraživosť niektorých poslancov, vyplývajúcu jednak z hlbokej akultúrnosti, jednak zo závisti, že sa niečomu tak nekompromisnému, ako inštitúcii vizuálneho umenia, pod hlavičkou a čiastočne aj za peniaze Starého Mesta darí.

Neskôr som pochopil, že pre bývalú starostku, ktorá pôvodne stála na našej strane, nebola galéria výsledkom súbehu energií a hodnotových investícií, ale len kulisou predchádzajúceho dejstva, ktorá začala postupne zavadzať v novom predstavení. A tak skončila. Staré Mesto však dodnes nevyrovnalo vzťah so zbierkou, ktorá sa s najväčšou pravdepodobnosťou musí vrátiť pôvodným majiteľom, čo je administratívna agenda, ktorú by som nikomu neprial, pretože niektoré diela boli neskôr kúpené z grantov ministerstva. Navyše, je to škoda aj v zmysle hodnoty, keďže vieme, že umenie má tendenciu na cene stúpať. Na druhom poschodí Zichyho paláca sa nič nedeje, priestory nikto nevyužíva, Majerník na dobrovoľníckej báze nevedel pokračovať.

A zrazu sa píše o vzniku ďalšej galérie s požehnaním Starého Mesta. Úprimne, budem veľmi rád, ak ich tu vznikne hoci aj tucet nových. Chcem len upozorniť na to, že pokiaľ nebude slúžiť úpadkovému gýču rovnako ako vlajková loď Galéria F7, nad ktorou bdie priamo kultúrna poslanecká komisia, potom o staromestskú priazeň veľmi rýchlo príde. A všetky investície, ktoré niekto urobí do jej profilácie, do vytvorenia vzťahov s umelcami, do projektov, ktoré potrebujú kontinuitu, napokon neposlúžia veci samotnej, ale budú sa len dobre vynímať v životopise. Mám pocit, že založiť galériu a múzeum je v tomto prípade len akési zaklínadlo predstavujúce fiktívnu prácu v prospech kultúrnych potrieb Staromešťanov a turistov. Neverím, že by poslanecká reprezentácia z roka na rok tak veľmi vyrástla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #kultúra #Staré mesto