O svete: Hodnotení hodnotitelia

Sú procedúry, ktorým sa z času na čas podrobujeme s vedomím, že sú z hľadiska bezpečnosti potrebné, no vyvolávajú v nás nepríjemné pocity zásahu do intímnej sféry.

03.03.2017 06:00
debata (2)

Jednou z nich je bezpochyby kontrola na letisku. Keď som nedávno po jednej takejto kontrole stál na konci pásu, kde ležali časti môjho oblečenia, peňaženka, kľúče, hodinky a príručná taška, znovu som podľahol hektickej atmosfére, ktorá každého ženie, aby sa čo najrýchlejšie obliekol, pozbieral svoje veci a vypadol stade. Tesne pred odchodom však moju pozornosť upútal stojan s displejom, na ktorom bola výzva, aby som ohodnotil práve absolvovanú procedúru stlačením niektorej z ikoniek. Po chvíli váhania som si medzi emotikonmi nakoniec vybral smajlíka, okrúhlu usmiatu tváričku, ktorá bola úplne hore a podľa pripojeného slovného komentára označovala úplnú spokojnosť.

Už ani neviem, prečo som sa rozhodol práve takto. Možno to bolo preto, že som kontrolou prešiel bez zdržania a nemusel si tentoraz vyzúvať topánky. Možno bol personál naozaj prívetivý. A možno o tom rozhodol pocit, že chvíle stresu mám šťastne za sebou, čomu najbližšie zodpovedá práve hlúpučký smajlíkovský úsmev.

Vzápätí som si uvedomil, že som práve vstúpil do tej sféry komunikačných procesov, ktorej som sa dovtedy bez väčších problémov vyhýbal. Neodpovedám na výzvy internetových obchodov, aby som ohodnotil svoj nákup a napísal recenziu na kúpený výrobok. Po obede v reštaurácii, po ceste verejnými dopravnými prostriedkami, po odchode z banky alebo lekárskej ordinácie nevyhľadávam weby, kde by som svoju spokojnosť alebo nespokojnosť mohol zverejniť a zaradiť sa tak do zástupu hodnotiteľov.

Vo všetkých týchto a mnohých ďalších prípadoch svoje hodnotenie zverejňujem iba tak, že o tom príležitostne poviem známym. Dobre si pritom uvedomujem, že napriek tomuto zdržanlivému postoju som ustavične predmetom hodnotenia. Internetové firmy hodnotia moje nákupy a dávajú mi občas najavo, že vedia o tom, aké ponuky by ma mohli zaujímať. Možno sú niekde aj stránky, na ktorých sa hviezdičkami alebo emotikonmi hodnotia knihy a články, ktoré som publikoval. A celkom určite je hodnotená moja pedagogická činnosť, dokonca sa to dnes na vysokých školách pravidelne organizuje.

Ak som už takto z mnohých hľadísk a mnohými hodnotiteľmi chtiac-nechtiac hodnotený, prečo som potom taký rezervovaný k možnosti zaradiť sa medzi hodnotiteľov? Je to jednoducho preto, lebo nedôverujem okamžitým, spravidla emocionálne motivovaným reakciám. Uvedomujem si, aký nesmierny význam v našich časoch nadobudli, viem, že bez nich by sa náš život ochudobnil o mnohé zážitky, čo mu dávajú energiu, vzlet alebo aspoň uspokojenie. Som však skeptický, keď sa stanú základom hodnotenia, pretože ich bezprostrednosť nie je nijakou zárukou trvalejšieho prínosu.

O tom, kto v športových súťažiach naozaj zvíťazil a utvoril svetový rekord, sa niekedy dozvedáme až po rokoch, keď sa zverejnia výsledky dopingových testov. A to, či kontrola pred odletom prebehla náležite, by sa malo hodnotiť až po prílete.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Marcelli