O svete: Leto filozofie

Dramaturgia letných kultúrnych podujatí dobre pozná možnosti, aké v sebe skrývajú júlové a augustové večery. Keď slnko zájde, horúčavy ustúpia a v meste sa rozsvietia svetlá reštaurácií, prichádza chvíľa, v ktorej treba turistom i domácim ponúknuť nejaké kultúrne vyžitie na zvŕšenie dňa ľudu, hoci práve teraz, v týchto letných mesiacoch, sa dočkalo svojho naplnenia.

15.08.2014 06:00
debata (2)

Filozofia do týchto dramaturgických plánov akosi nepasuje. Podľa rozšírených predstáv je príliš náročná, abstraktná a vážna. Za sústredenie pri sledovaní svojich úvah ponúka hlbšie poznanie sveta a človeka, čo je síce všeobecne uznávaná hodnota, ale ťažko tým prilákate pozornosť ľudí aj počas dlhých zimných večerov, nieto uprostred leta. Raz darmo, repertoár letných kultúrnych akcií, ktoré počítajú s väčšou návštevnosťou, má u nás svoje hranice a filozofia asi leží ďaleko za nimi.

Nedá sa povedať, že by samých filozofov táto situácia vylúčenia z verejného kultúrneho priestoru nejako zvlášť znepokojovala, skôr platí, že sa s ňou bez väčšieho odporu zmierili. Musím sa priznať, že hoci sa už dlhšie usilujem o nadväzovanie dialógu aj za hranicami akademických kruhov, nevedel som si predstaviť, ako by filozofia mohla vstúpiť do programu podujatí ponúkaných širšej verejnosti počas letných mesiacov. Nevedel som si to predstaviť až do chvíle, keď som na začiatku tohto leta dostal možnosť zúčastniť sa na podujatí nazvanom Noc filozofie. Odohrávalo sa to vo Francúzskom inštitúte v Berlíne a vystúpenia boli naozaj rozvrhnuté od večera až do skorých ranných hodín, takže, pokiaľ ide o čas, Noc filozofie zodpovedala poriadnemu flámu. Tentoraz však nočný čas nedelila konzumácia alkoholu, ale vystúpenia filozofov, z ktorých každý bez ohľadu na národnosť, postavenie a renomé dostal presne tridsať minút, aby predstavil svoju tému a prípadne o nej aj diskutoval s poslucháčmi. Keď som sa dozvedel, že moja polhodina sa začne tesne po polnoci, položil som si v duchu otázku, či tam príde aspoň päť ľudí. Na moje prekvapenie bola miestnosť plná, tento záujem však nemôžem pričítať svojej osobe, tak to bolo aj inde, všade sa tiesnilo množstvo poslucháčov, niektorí sedeli na zemi a ďalší záujemcovia sa dovnútra ani nedostali. K tomu, že táto atmosféra vydržala až do rána, prispievali nielen prednášky, ale aj filmy a diskotéky, tie však celkom určite neboli tým rozhodujúcim lákadlom. Títo ľudia sem prišli, aby sa z filozofických rozpráv dozvedeli niečo o súčasnom svete a svojom postavení v ňom.

Na svitaní, kráčajúc po berlínskom chodníku, som si znovu uvedomil, ako ma uchvacuje všadeprítomný dynamizmus tohto mesta. Tentoraz k tomuto pocitu pristúpila nádej, že filozofia tento pohyb dokáže nielen zachytiť, ale aj prispieť k nemu. Odrazu nebolo pre mňa absurdné rozmýšľať o lete filozofie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #filozofia #dramaturgia