O svete: Demokracia- istota neistoty

Výsledky parlamentných volieb, ktoré sa minulý týždeň konali vo Veľkej Británii, priniesli výrečnú ukážku nepredvídateľnosti politických procesov v demokratických krajinách.

22.05.2015 06:00
debata (3)

Bezprostredné prejavy porazených labouristov sa, pravdaže, diametrálne líšili od rozžiarených tvárí konzervatívcov, na jednej i na druhej strane však bolo zreteľne vidno prekvapenie z priepastného rozdielu, aký sa podľa zverejnených výsledkov medzi týmito stranami otvoril.

Predvolebné prieskumy hovorili o niečom úplne inom, podľa prognóz mali byť zisky konzervatívcov a labouristov veľmi vyrovnané a pripravené scenáre naznačovali, že víťaz volieb bude na zostavenie väčšinovej vlády potrebovať koaličného partnera. Všetkým takýmto prieskumom, prognózam a scenárom britskí voliči svojimi hlasovacími lístkami nepriamo, ale úplne jednoznačne vystavili vysvedčenie, ktoré potvrdzuje, že pokusy predpovedať politický vývoj opäť raz zlyhali.

Niektorí komentátori a analytici toto zlyhanie volebných prognóz pripisujú väčšinovému systému, pri ktorom sa hlasy odovzdané porazenému kandidátovi strácajú. Asi na tom argumente niečo bude, treba však dodať, že z toho istého systému pred voľbami komentátori odvodzovali prognózu tesného výsledku hlasovania. Spomedzi tých, čo takto na stránkach novín uvažovali, si po voľbách asi len nemnohí otvorene priznali svoj omyl.

Poctivo tak urobil komentátor Lidových novín Jiří Macháček, ktorý k svojmu priznaniu dodal, že práve to, čo pokladal za slabinu britského volebného systému, sa ukázalo byť jeho veľkou prednosťou. Podľa Macháčka jednou z príčin nečakanej podpory konzervatívcov bola obava voličov pred neprehľadným vládnutím a stratou zodpovednosti.

K tomuto určite sympatickému, aj keď oneskorenému uznaniu britskej politickej kultúry sa žiada dodať, že v týchto voľbách pred neistotou a stratou zodpovednosti, ktoré by mohlo priniesť víťazstvo oponenta, varovali nielen konzervatívci, ale aj labouristi.

A boli to práve labouristi, ktorí v priebehu predvolebnej kampane ustavične pripomínali, na akú neistú budúcnosť konzervatívci orientujú Veľkú Britániu prísľubom referenda o zotrvaní v Európskej únii. V dnešnej dobe, tak poznačenej neistotami a rizikami, pre politické strany uchádzajúce sa o moc asi niet lepšej stratégie, ako sľubovať istoty a upozorňovať, že protivník prináša hrozbu ich straty. Ide potom len o to, ktoré zo sľubovaných istôt volič prijme ako rozhodujúce.

Tento politický zápas sa však v demokratických krajinách odohráva v prostredí, ktorého podstatnou črtou je práve neistota. Demokracia plodí neistotu, žije z nej a ak by sa jej vzdala, prestala by existovať. Len čo sa z politickej ponuky istôt stane istota vládnutia, duch demokracie sa z krajiny vytráca. Asi to nie je náhoda, že komentátori sa pri hodnotení výsledkov britských volieb zhodujú aspoň v jednom: ich víťazom je demokracia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #demokracia #volebný systém #voľby v Británii