O kultúre: Hrubá záplata

Kým veľká časť verejnosti sa v týchto dňoch oddáva teatrálnym obavám, že utečenci ohrozia „naše“ hodnoty, banskobystrický župan Kotleba v ústraní svojho úradu predvádza, ako sa toto „našstvo“ aplikuje v praxi. Nie prvý raz zneužil úrad a manifestoval, že úradnú moc chápe predovšetkým ako bezostyšné presadzovanie svojvôle.

09.10.2015 06:00
debata

Zrekapitulujme si v skratke, čo sa vlastne stalo – banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí získalo v súťaži ministerstva zahraničných vecí grantovú podporu na svoj projekt o porušovaní ľudských práv a prejavoch extrémizmu.

Jeho súčasťou malo byť predstavenie List čiernemu synovi, autorkou ktorého je skvelá slovenská autorka žijúca vo Švajčiarsku Irena Brežná, spojené s diskusiami so študentmi a študentkami. Predstavenie si kládlo za cieľ vysvetliť, že nenávidieť niekoho a ubližovať mu len preto, že nie je „náš“, sa jednoducho nemá.

Projekt banskobystrického bábkového divadla teda šiel do súťaže, kvalitami presvedčil odbornú porotu a prostriedky na svoju realizáciu vyhral. Župan však dotačnú zmluvu na projekt nepodpísal – ako inak, bez udania dôvodu, jednoducho preto, že môže. Alebo preto, že slová ako tolerancia a otvorenosť sa jeho mentálnemu vybavenia bridia. Znemožnil tak, aby divadlo mohlo použiť financie, na ktoré má nárok.

Vyzerá to tak, že značná časť tunajšej verejnosti považuje záležitosti kultúry za luxus, či rovno povedané, zbytočnosť. Ale dovolím si použiť analógiu zo športu, ktorý tu stále dokáže vyvolávať – priznám sa pre mňa nepochopiteľné – vášne.

Predstavme si, že by sa v Banskej Bystrici konali nejaké majstrovstvá, organizátori by nebodaj oslovili župana, aby ako reprezentant kraja víťazovi odovzdal medailu. Vyhral by ich niekto, kto by nezodpovedal predstavám župana Kotlebu o „ozajstnom“ športovcovi.

Predpokladám, že vzhľadom na jeho xenofóbne a rasistické prejavy by mu prekážala farba pleti či sexuálna orientácia. A medailu by mu jednoducho nedal. Asi by bolo treba priznať, že jeho konanie nie je férové, vyznieva hlúpo a v slušnej spoločnosti nemá miesto.

Banskobystrický župan si toto perfídne konanie pripomínajúce časy totalít skúša na poli kultúry, ktorá sa v tomto štáte odsúva na perifériu a pobúri tak iba malú časť verejnosti. Jeho škandalóznym praktikám sa zatiaľ adekvátneho ohlasu nedostalo. Bábkové divadlo na Rázcestí sa rozhodlo proti jeho konaniu protestovať symbolicky – bielou stuhou. Divadlo treba jednoznačne v jeho protestoch podporiť.

Ale i tak si myslím, že vzhľadom na svojho protivníka si zvolilo veľmi decentný a vznešený spôsob vyjadrenia názoru. Banskobystrický župan je človek, ktorý tento typ protestu bude považovať za prejav slabosti a niet pochýb, že podobný čin znova zopakuje.

Možno o pol roka vznikne na banskobystrickom krajskom úrade čierna listina „nevhodných“ kníh. Možno ich o rok bude na námestí v Banskej Bystrici páliť. A tak, keďže jedno našské príslovie vraví „na hrubé vrece hrubú záplatu“, možno by radšej stálo za to aspoň pre začiatok inšpirovať sa českou umeleckou skupinou Ztohoven a poobzerať sa po nejakých hnedých trenírkach, ktoré by mohli zaviať nad župným úradom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici